Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Araştırmalar, Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar

LİMANLARIMIZ, İSKELELERİMİZ, ÖZELLİKLERİ (COĞRAFYA KONU ANLATIM)

 

Liman fırtınalı havalarda gemilerin barındığı başka zamanlarda yük ve yolcu indirip bindirdiği, doğal ya da yapay yerlerdir. İşlek bir limanın iş yapma gücü arkalarında kalan ve adına ard ülke ya da hinterland denilen alana bağlıdır. İskeleler ise küçük ya da büyük deniz taşıtlarının yanaşabilmesi için karadan suya doğru uzatılmış, ağaçtan, taştan veya betondan yapılmış birer uzantıdır. Ülkemizde çok sayıda büyüklü küçüklü iskele vardır.

 

İstanbul Limanı

Limanlarımız arasında en işlek ve en büyük olanı, Ortadoğu'nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan İstanbul'dur. Çok işlek bir deniz yolu olan boğaz'da bulunuşu, böylece Karadeniz kıyısındaki ülkelerle Akdeniz arasındaki ulaşımı sağlaması, İstanbul'un büyük bir liman şehri olması, gelişmesine yol açmıştır. Bu limanımız, sadece Marmara bölgesinin ticaretini kendisine çekmekle kalmayıp, ülkemizin genelinde önemli bir yer tutmaktadır. İthal edilen malların büyük bir bölümü İstanbul'a boşalmakta, oradan yurdumuzun diğer bölgelerine taşınmaktadır.

İstanbul limanı, aynı zamanda yabancı ticaret gemilerinin transit ve ikmal merkezidir. Bu özelliği ile dünya ölçüsündeki önemli limanlar arasında yer tutmuştur. Marmara denizinde bulunan diğer limanlar İzmit ve Bandırma limanlarıdır. Gelişmekte olan Bandırma limanı ülkemizin en uzun rıhtımlı limanlarındandır.

 

İzmir Limanı

Türkiye'nin en büyük ihraç limanı İzmir'dir. Modern liman tesisleri ve iyi bir tabii limanı olan İzmir'in hinterlandı son derece geniştir. Burada denizyolları ulaşımı, körfez hatları, yurt içi ve dışı ülkeler limanlarına olan gemi seferleri oldukça önemlidir. Akdeniz kıyılarının başlıca limanları Mersin, İskenderun ve Antalya'dır.

 

Mersin Limanı

Türkiye'nin büyük ve modern limanlarından biridir. Önemli ve canlı bir ticaret merkezi olan bu liman, 10 bin tondan yukarı hacimde 40 gemi ve 100 küçük deniz taşıtı barındırabilmektedir.

Bölgedeki yaş meyve ve sebzelerin buradan ihraç edilmesi ile petrol kimyasal tesislerin bulunması, bu limanın işlek olmasını sağlamaktadır.

 

İskenderun Limanı

Bu liman İskenderun körfezinin doğu kıyısında, rüzgarlara karşı oldukça korunmuş bir yerdedir. Geniş ve verimli bölgelerin demiryolları ve karayolları ile buraya bağlanmaları, İskenderun limanını hızla geliştirmiştir.

Limanın hinterlandında, Güneydoğu'nun madenleri (petrol, bakır), Malatya, Maraş ve Elazığ'ın tarım ürünleri bu (bilgi yelpazesi. com) limana taşınmaktadır.

Düzgün karayolları ile Erzurum ve Kars'a bağlanan bu liman, aynı zamanda İran ve Irak'ın da, bir kısım ticaret mallarını diğer ülkelere gönderebileceği önemli bir özelliktedir. Bunun yanında, İskenderun demir çelik tesislerinin bulunması limanın işlerliğini arttırmıştır.

 

Antalya Limanı

Son 20 - 30 yıl içinde önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir.

Karadeniz kıyılarındaki önemli limanlar Ereğli, Zonguldak, Trabzon, Samsun, Giresun ve Ordu'dur.

 

Samsun Limanı

Orta Karadeniz'in en büyük ve en işlek limanıdır. Bu limanın hinterlandı geniş ve zengindir. Aynı zamanda, yer şekillerinin de elverişliliğine bağlı olarak, Anadolu ile bağlantıyı sağlayacak olan iyi yollar yapılmıştır.

 

Zonguldak ve Ereğli Kömür Limanları

Bu iki liman bir sanayi bölgesinin de içindedir. Her ikisinde de fırtınalı havalarda korunmak için, yüzlerce metre uzunlukta dalga kıranlar yapılmıştır. Bu bölümdeki demir - çelik tesisleri, söz konusu limanların gelişimini arttırmıştır.

 

Trabzon Limanı

Zigana geçidi ile Erzurum, Kars, Iğdır ve Doğu Beyazıt üzerinden İran'a açılan bağlantıyı sağladığı için Trabzon, Doğu Karadeniz'in en önemli limanı haline gelmiştir.

 

COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN <<<


COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN <<<


COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN <<<

 

KONU ANLATIMLI DERSLER” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.....

10. **Yorum**
->Yorumu: Harika bir site. Bu bilgiler çok işime yaradı.
->Yazan: defne

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):