eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > Edebiyat dersi ile ilgili konu anlatımlar

                                                                                GÜNLÜK (GÜNCE) NEDİR, GÜNLÜK ÖZELLİKLERİ NELERDİR? GÜNLÜK VE ANI FARKLARI NELERDİR?


Günlük (Günce) Nedir, Özellikleri Nelerdir, Günlük ve Anı Farkı Nedir?

Günlük; kişinin deneyimlerinin, duygularının, düşüncelerinin ve gözlemlerinin yazılı şekilde günü gününe kaydedildiği edebî bir türdür. Genellikle bireyin günlük yaşamını, iç dünyasını ve çevresindeki olayları daha derinlemesine anlamak amacıyla tutulur. Günlük, kişinin kendisiyle olan iletişimini güçlendirmesine ve duygusal refahını artırmasına yardımcı olabilir.

Günlük tutmanın faydaları arasında duygusal rahatlama, stres azaltma, kendini ifade etme becerilerinin geliştirilmesi ve yaşanan deneyimlerin daha iyi anlaşılması yer alır. Günlük, kronolojik bir sıra ile yazılır. Yazıldığı günün tarihi not düşülür.

Günlük (Günce) Özellikleri Nelerdir?

1. Günlükler, kişiye özeldir. Bu yazılarda birinci kişi ağzıyla samimi bir dil kullanılır ve kişi içinde neler olduğunu özgürce ifade edebilir.

2. Konu kısıtlaması olmaksızın günlük tutan kişi, yaşadıklarını değiştirmeden doğru bir şekilde yazabilir.

3. İç konuşma tekniği sıkça kullanılır ve insanlar genellikle günlüklerini içlerini dökmek için kullanır.

4. Günlükler kişiye özeldir ve paylaşılmazlar ancak bazı sanatçıların günlükleri yayımlanmıştır.

5. Divan Edebiyatında günlüğün karşılığı ruznâmedir. Tanzimat Edebiyatında ise jurnal ismi kullanılmıştır.

6. Günlük sözcüğünü ilk kez kullanan sanatçı Falih Rıfkı Atay’dır. Onun yanı sıra günlük yerine “günce” sözcüğünü kullanan sanatçı Nurullah Ataç’tır.

Türk Edebiyatında Günlük Örnekleri

Türk edebiyatının zengin günlük geleneği içerisinde, Oğuz Atay'ın “Günlük” ve Cemal Süreya'nın "Günler" adlı eserleri öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra Türk edebiyatında kitap olarak basılan en önemli günlükler ve yazarları arasında şunlar bulunmaktadır:

·         Nurullah Ataç, edebiyatımızda önemli bir yer tutar ve kaleme aldığı eserler arasında "Günce", "Uçuş Günlüğü", "Gazi Günlüğü", ve "Avusturya Günlüğü" gibi başlıklarla bilinen günlükleri yer alır.

·         Salah Birsel'in "Günlük", "Kuşları Örtünmek", "Nezleli Karga", "Bay Sessizlik" ve "Aynalar Günlüğü" gibi günlükleri de Türk edebiyatının güçlü seslerindendir.

·         Oktay Akbal'ın "Yeryüzü Korkusu", "Geçmişin Kuşları" ve "Anılarda Görmek" gibi eserleri de günlük türünde önemli bir yer edinmiştir.

·         Ahmet Refik Altınay'ın da "Kafkas Yollarında" adlı günlüğü Türk edebiyatındaki günlük geleneğine önemli katkılardan biridir.

·         Falih Rıfkı Atay'ın "Yolculuk Defteri" ise Türk edebiyatının seçkin günlüklerindendir ve dikkate değer bir eserdir.

·         Tomris Uyar'ın da "Gündökümü", "Sesler, Yüzler, Sokaklar", ve "Günlerin Tortusu" gibi günlükleri Türk edebiyatına katkı sağlamış ve okuyucularla buluşmuştur.

Bunun yanında;

·     Ömer Seyfettin: Ruzname

·     Refik Ahmet Altınay: Kafkas Yollarında

·     Nihat Erim: Günlükler

·     Fevzi Çakmak: Mareşal ve Günlükleri

·     Hilmi Yavuz: Geçmiş Yaz Defterleri

·     Cahit Zarifoğlu: Yaşamak

·     İlhan Berk: El Yazılarına Vuruyor Güneş

·     Adalet Ağaoğlu: Damla Damla Günler gibi eserler de günlük türünün önemli örneklerindendir.

Günlük ve Anı Arasındaki Fark Nedir?

Günlük; bir kişinin günlük yaşamında deneyimlediklerini, duygu ve düşüncelerini, olayları ve gözlemlerini içeren ve günü gününe yazılan bir türdür. Kişisel (öznel) bir tonda yazılır ve anlık duyguların ifadesine odaklanır. Günlükler, yazan kişinin iç dünyasını ve günlük yaşamını yansıtırken tarih sırasına göre düzenlenir ve günlük olarak tutulur.

Anı ise geçmişte yaşanmış olayları ve deneyimleri hatırlatan yazılı eserlerdir. Anılar genellikle belirli bir zaman dilimini veya önemli bir olayı kapsar. Anılar, yazarın hatıralarını ve deneyimlerini aktarmak için yazılmıştır ve kişisel bir bakış açısına sahiptir. Anılar, olayların ve deneyimlerin gerçekçi bir anlatımını sunarken geçmişe yönelik bir değerlendirme içerir ve belli bir zaman diliminde yaşanan olayları detaylı bir şekilde ele alabilir. Günü gününe yazılma zorunluluğu yoktur. Olayların üzerinden belli bir zaman dilimi geçtikten sonra kaleme alınır.

Günümüz Teknolojisinde Günlük Türünün Adı: Blog

Blog; insanların ileri düzey teknik bilgilere sahip olmadan duygu ve düşüncelerini, istedikleri bilgileri yazı, grafik, ses, resim, video gibi araçlarla destekleyerek paylaştığı internet siteleridir. Bu platformlar kişilerin istedikleri zaman içerik oluşturabileceği özgür alanlar sunar.

Bloglar; kişisel, kurumsal, temasal ve topluluk odaklı olmak üzere çeşitli türleri barındırır. Kişisel bloglar bireylerin günlük yaşamlarını, deneyimlerini ve düşüncelerini paylaştığı platformlardır. Kurumsal bloglar ise şirketlerin ürünlerini, hizmetlerini tanıttığı veya sektördeki gelişmeleri takipçileriyle paylaştığı alanlardır.

Tema odaklı bloglar ise belirli bir konuya odaklanarak derinlemesine bilgi sunan ve ilgili okuyucuları hedefleyen platformlardır. Son olarak topluluk blogları ise belirli bir konuda bir araya gelen insanların ortak paylaşımlarda bulunduğu ve etkileşimde bulunduğu alanlardır.

Günlük ve Blog Karşılaştırması

q  Hem günlükler hem de bloglar günlük olarak yazılır. Aslında bloglar bir tür sanal günlük olarak kabul edilebilir; internet üzerinde yazılan kişisel günlüklerdir.

q  Bu iki tür de kişisel yaşamı içerir ve genellikle yayımlanma amacı taşımazlar. Ancak günlükler genellikle özel bir çevrede kalırken bloglar internet aracılığıyla geniş bir okuyucu kitlesine ulaşabilir.

q  Bir diğer fark da okuyucu-yazar etkileşimidir. Bloglarda, okuyucular yazının altına yorum yapabilir ve bu şekilde yazarla iletişim kurabilirler. Bu özellik, blogları günlüklerden ayıran önemli bir noktadır.

 


EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORULAR
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: