eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > FEN BİLİMLERİ dersi ile ilgili konu anlatımlar

BEYİN, BEYNİN ÖZELLİKLERİ, BEYNİN GÖREVLERİ, BEYNİN İŞLEVLERİ (FEN BİLİMLERİ DERSİ KONU ANLATIM)

 

İki yarım küreden oluşan beyin, kafatası içine yerleşmiştir. Beynin üzeri girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Girinti ve çıkıntılar beyin yüzeyini genişletir. Böylece daha çok sinir hücresi yayılabilir.

 

Beyin, dıştan içe doğru üç katlı zar ile örtülüdür. Bunlar, sert zar, örümceksi zar ve ince zar olarak adlandırılırlar. Sert zar koruyucudur. İnce zar kan damarı bakımından zengin olup beyni besler. Örümceksi zar ile ince zar arasında sıvı vardır. Bu sıvı beyni sarsıntılardan ve darbelerden korur.

 

Beyin yarım küreleri enine kesilirse dış kısmın boz renkli, iç kısmın ak renkli olduğu görülür. Boz renkli dış kısımda milyonlarca sinir hücresinin gövdeleri bir araya toplanmıştır. Bu dokuya boz madde denir. Boz maddenin altındaki bölüm sinir hücrelerinin gövdelerinden çıkan aksonlardan oluşmuştur. Bu dokuya ak madde denir. Beyin yarım kürelerini birbirine bağlayan, ak maddeden yapılmış iki köprü bulunur. Bunlardan üsttekine nasırlı cisim, alttakine beyin üçgeni denir.

 

 

Görev ve İşlevleri:

 

1- Duyu merkezidir (Görme, tat alma, koklama, işitme, dokunma duyularının merkezidir. )

 

2-  İstemli yapılan hareketlerin merkezidir. ( İskelet kasları tarafından gerçekleştirilen yüz, kol ve bacakların, parmakların hareketini yönetir. Hareket sinirleri omurilik soğanından (bilgi yelpazesi.net) geçerken çaprazlaşır. Bu nedenle beynin sağ tarafı vücudun solunu, beynin sol tarafı vücudun sağını kontrol eder.)

 

3- Hafıza (zekâ), öğrenme, konuşma, yazma, bilgi depolama ve saklama davranışlarını yönetir. Zekâ derecesi beynin maddesine, sinirlerin kalıtsal özellik ve gelişme derecelerine bağlı olarak değişir. Özetle zekâ, bütün beynin fonksiyonudur.

 

4-  Sevinç, ağlama, üzüntü gibi ruhsal durumların merkezidir.

 

5- Beynin içindeki hipotalamus bölgesi şunlardan sorumludur:

 

=>  Vücut ısısını ayarlamak.

 

=>  Kan basıncını, kalp- damar sistemini, elektrolit dengesini (su- tuz- iyon vs.) düzenlemek.

 

=>   Enerji metabolizmasını, (karbonhidrat ve yağ metabolizmasını) metabolizma hızını düzenlemek.

 

=>  Hormonal denetim yapmak. ( gebelik ve üreme hormonlarını kontrol eder, hipofizi uyarır.)

 

=>  Strese karşı acil cevap vermek.

 

Beynin sol yarım küresi, konuşma, lisan öğrenme, sistematik, matematik işlemler gibi faaliyetleri gerçekleştirir. Sağ yarım küresi ise, resim yapma, yol haritası takip etme, soyut kavramları algılama gibi faaliyetleri yürütür. Bir yarım kürenin yaptığından, diğerinin haberdar olmasını nasırlı cisim sağlar.  

 

Beyin, oksijensizliğe en duyarlı organımızdır. Beynin zedelenmesi veya beyin hücrelerinin ölümü halinde kişi ölmez; fakat bitkisel yaşama girer.

 

FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI” SAYFASINI
GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.

10. **Yorum**
->Yorumu: bana gore cok muthis site
->Yazan: öykü..

9. **Yorum**
->Yorumu: Beyininin baya bir görevi varmış.....
->Yazan: zübeyde.

8. **Yorum**
->Yorumu: BEYNİMİZ OLMASAYDI NE YAPARDIIIIIIIIIIKK AMAN ALLAHIM
->Yazan: DURU..

7. **Yorum**
->Yorumu: Gerçekten muhteşem bir site vitaminden calisiyodum ama burasi daha guzel ve eğlenceli 
->Yazan: Berfin Nur KABULANTOK.

->Yazan : ...
->Yorumu: SADECE ALLAHIN BIZE VERDIGI ORGANLARIMIZ IÇIN SÜKRETMEMELIYIZ . INSAN OGLU GERIDEN SÖYLE BIR BAKTIGI ZAMAN TEK SEFERLIK BIR SOLUNUMUN PEKTE BI ÖNEMI YOKTUR .FAKAT BI DÜSÜNÜN O TEK SEFERLIK SOLUNUM OLMASAS ALLAK O HAVAYI BIZLERE SOLUTMASA EN FAZLA 1 VEYA 2 DK DURABILIRIZ. O DA MAX. SÜRE. BU EN BASIT BIR ÖRNEKTIR. BIR DÜSÜNÜN HER SEY ALLAHIN ELINDE. BIZE BU GÜNKÜ YEDIGIMIZ FAYDALANDIGIMIZ NIYMETLERI VERMEK ZORUNDA MI?.. HIÇTE DEGIL SEFKATTA KI INCELIGE BAKIN KI ONA KULLUGUNU INKAR EDENLERE BILE HER GÜN RIZKINI VERIYOR. ÖYLEYSE ONUN VERDIKLERINE KARSILIK NEDEN NANKÖRLÜK EDELIM...ÖYLEYSE ONA KULLUGUMUZU TAM YAPMALIYIZ..

->Yazan : Mehmet1943
->Yorumu: Ismi BEYIN olanin asli bilgidir.Ana rahminde 28.inci günden itibaren bilgi olusumu baslar.Veri tabani olusur.Bes duyu algilama araçlarimizin algiladigi dalgalari beynimiz degerlendirir.Adi dünyamiz olur.Peki,BEYIN aynasinda kendini seyreyleyen kim?....

->Yazan : hak asiklari
->Yorumu: BIZI YARADAN ALLAH'A HAMD OLSUN.Verdigi tüm organlarimizin ayri ayri islevleri var nasil her insanin farkli bir meslegi varsa organlarimizda bizim içimizde farkli meslek yapiyorlar.BIR DAMLA SUDAN BIR INSAN MEYDANA GELIYORDA BUNU BILIPTE NASIL ALLAHIN VARLIGINI VE BIRLIGINI INKAR EDIYORLAR SASIYORUM.BIR BEYNIN BILE NEKADAR ÇOK GÖREVI VAR KENDILIGINDENMI OLUYOR SANIRSINIZ RABBIM ISTEMEDIKÇE KOLUMUZU BILE OYNATAMAYIZ .LÜTFEN BUNLARI UNUTMAYALIM .HAYIRLI YASAMLAR CÜMLEMIZE INSALLAH....AMIN.....

>Yazan: mehmet 1943
>Yorum:
O zaman biz insanlar dünyada degil beynimizde'ki dünyamizda yasiyoruz.Yani,hayal dünyamizda yasiyoruz.Nefsini(kendini)bilen.rabbini bilir.Rabbini bilen Allah'i bilir.Kendini bilmenin yolu ilim ögrenmekten geçer.Ise beynimizi ögrenmekle basliyalim. .

>Yazan: avni can yilmaz
>Yorum:
içerisinde milyarlarca sinir barindiran beyin islevi ile ilgili hala cevaplanamayan sorular mevcuttur.. yüce Allaha inanmayanlara hatırlatılır....

>Yazan: MERVE
>Yorum:
Beyin, oksijensizliğe en duyarlı organımızdır. Beynin zedelenmesi veya beyin hücrelerinin ölümü halinde kişi ölmez; fakat bitkisel yasama girer.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: