Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı

MİLADİ TAKVİM NEDİR ÖZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKIŞI TARİHİ GELİŞİMİ TÜRKİYE’DE KABUL EDİLME TARİHİ (SOSYAL BİLGİLER KONU ANLATIM)

 

Miladi Takvim Dünya’nın Güneş’in çevresini dolanması ile ortaya çıkmıştır.

 

Bu takvimde Hz. İsa’nın doğum yılı sıfır yani başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir.

 

Milat Geçiş Çizgisi:

 

 

 

Güneş’in durumuna göre hesaplanır.

 

Miladi takvimin geliştirilmesinde Roma İmparatoru Jülius Sezar  (Jül Sezar)’ın da rolü olmuştur.

 

Miladi Takvimin Özellikleri:

- Başlangıcı Hz İsa’nın (as) doğum günüyle başlar.

- Bir yıl 365 gün 6  saattir.

- Bir yıl da 52 hafta vardır.

- Her hafta 7 günden oluşur.

- Bir gün ise 24 saattir.

 

 

Sezar, takvimindeki karışıklıkları çözmesi için Mısırlı bir astronomi bilginine emir verir. Bilgin de takvimi yeniden düzenler ve Sezar’a anlatmaya başlar: “Her yıl 365 gün sürecek. Her yıldan 6 saat artacak. Artan saatler 4 yılda bir takvime eklenecek ve o yıl 365 + 24 saat = 366 gün olacak.” 366 gün 12 eşit parçaya bölünmediği için 6 ay 30 gün, diğer 6 ay ise 31 gün sürecek. Peki 365 gün süren yıllarda aylara göre dağılım nasıl olacaktı ?

 

Sezar emir vermiş:  O zamanlar yılın ilk ayı Mart ,son ayı Şubat’mış. Yılbaşının bulunduğu Mart ayına çok sevdiği eşinin adını vermiş. March      ( Mart ) . Mart ayı  31  gün çeksin daha sonrakilerde bir  30 ,bir  31 gün çeksin istemiş.

 

Bu yıllarda en son aydan 1 gün düşülsün. O zamanlar yılın son ayı şubat imiş. Böylece şubat ayı 4 yıl da bir 30 gün, diğer yıllarda 29  gün olmuş. Sezar bununla da yetinmeyip doğduğu aya kendi ismini vermiş: Julius, yani july (temmuz).

 

Daha sonra imparator olan Augustus, Sezar’dan aşağı kalır mı ? “ Neden benim adımı taşıyan bir ay yok ?” demiş ve bir sonraki aya kendi adını vermiş: Augustus yani august (ağustos). Ancak Sezar’ın ayı 31 gün iken Augustus’un ayı 30 gün olur mu ? O da emir vermiş : “Yılın son (bilgi yelpazesi. com) ayından bir gün daha alın, benim ayımı da 31 gün yapın.” Zavallı şubattan 1 gün daha alınmış ve ağustosa eklenmiş. O gün bu gündür şubat ayı 4 yılda bir 29 gün, diğer yıllar da 28 gün sürmüş. Temmuz ve ağustos ayları ise peş peşe 31 gün oluvermiş.

 

Miladi takvim günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde de 26 Aralık 1925’te kabul edilen bir kanunla miladi takvimin kullanılması kabul edilmiştir. Ancak miladi takvimde yılbaşı  1 Ocak olduğu için kanunun uygulanmasına  1 Ocak 1926’da başlanmıştır. Aynı kanun ile uluslararası saat sistemine de geçilmiştir.

 

Altın Bilgi: Şubat’ın 28 çekmesinin nedeni, Dünya'nın elips şeklindeki yörüngesidir. Bu şekil nedeniyle Dünya, belli zamanlarda Güneş'e yakınlaşır ya da uzaklaşır.

Güneş'e en yakın olduğu tarih 3 Ocak , en uzak olduğu tarih ise 4 Temmuz'dur. Bu uzaklaşma ,yakınlaşma mevsim sürelerinin değişik olmasına neden olur.

Güneş'e en yakın olduğu zaman olan kış aylarında Dünya, Güneş'in çekim gücü etkisiyle daha hızlı döner ve kış mevsimi 2 gün kısalır.

SOSYAL BİLGİLER KONU ANLATIMI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


KONU ANLATIMLI DERSLER” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER, BİLGİLER
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

......

10. **Yorum**
->Yorumu: Bu site çok güzel arkadaşlarima bu siteyi öneriyorum
->Yazan: Rojin

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: