eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > tarih dersi ile ilgili konu anlatımlar > Osmanlı Devleti Tarihi Osmanlı İmparatorluğu İle İlgili Konu Anlatımlar

AMASRA’NIN FETHİ, AMASRA’NIN FETHİNİN NEDENLERİ, SONUÇLARI, ÖNEMİ, ÖZELLİKLERİ (OSMANLI DEVLETİ YÜKSELME DÖNEMİ KONU ANLATIM, MUHTEŞEM YÜZYIL) (OSMANLI DEVLETİ, OSMANLI İMPARATORLUĞU İLE İLGİLİ KONU ANLATIM)

 

Ekim 1460

 

Amasra'nın Fethinin Nedenleri:

- Karadeniz kıyılarının tamamının hakimiyetinin Osmanlı egemenliğine geçirilmek istenmesi,

- Siyasal bütünlüğün sağlanmak istenmesi,

- Ekonomik bütünlüğün sağlanmak istenmesi,

- Trabzon'un fethi için yol açılmasının gerekliliği,

- Korsanların Amasra'da yerleşip Karadeniz’e sefer yapan Müslüman gemilerine saldırmaları,

- Kaçan esirlerin Amasra'ya sığınmaları,

 

Savaşın Başlaması ve Sonuçlanması:

İstanbul’un fethinden sonra Doğu kolonilerinin birçoğunu ve Galata’yı Osmanlılar’a terk eden Cenova Hükümeti söz konusu ittifakın öncülüğünü yapmakla da kalmayarak savaş açmak için bahaneler aramaya başlamış, bir elçi aracılığı ile de Galata’nın iadesini istemiş bulunuyordu. Fatih, elçiye; Galata’yı zor kullanarak almadığını, kendilerinin teslim ettiklerini hatırlattıktan sonra, değil Galata’yı geri vermek, Anadolu sahillerindeki Amasra kalesinin dahi derhal teslim edilmesinin gerektiğini bildirmiştir. Bu sert ihtar üzerine Cenova Hükümeti Osmanlılar’a karşı resmen savaş ilan etti

Nisan 1460’ta çıktığı 2. Mora Seferi'nden Ağustos sonunda dönen Fatih Sultan Mehmet, Amasra’ya yöneldi. Yüz elli gemilik Osmanlı Donanmasını, Veziriazam Mahmut Paşa’nın komutasında Karadeniz’e sevk etti ve Paşa'ya nereye ne amaçla gittiğini söylemeyerek belirli aşamalarda açması için gizli emirnameler verdi. (Bu yöntem, Osmanlı Tarihi’nde ilk kez Amasra seferinde uygulandı ve bir süre önceki Arnavutluk harekatında Sultanlık buyruklarının Arnavut Beylerine aktarılmasından alınan dersle ilgiliydi.)

Kendisi de sözde avlanmak için Üsküdar’a geçti. Yanındaki az sayıda Anadolu askeri ile Akyazı-Bolu yolundan kuzeye yöneldi. Ordu içinde de nereye gidildiğini bilen yoktu. Bolu’ya gelindiğinde kısa bir mola verildi. İsfendiyaroğlu İsmail Bey, seferin kendi ülkesine yönelik olduğunu sanarak Sinop kalesine çekildi. Osmanlı ordusunda, gerekirse top dökülmesi için çok miktarda tunç yüklü deve katarları da vardı. Bolu’dan sonra zahmetli bir yürüyüşle Bartın Irmağı vadisine inen Fatih, Donanma’nın Amasra (bilgi yelpazesi com) açıklarına demirlediğini öğrenince ağırlıklarının bir bölümünü Bartın’da bırakıp Amasra’ya doğru yürüdü.

Kaledeki Cenova yetkililerine teslim olmaları için bir haberci müfrezesi gönderildi. Savunma girişiminde bulunulmaksızın teslim olunması, aksi halde kalenin denizden ve karadan topa tutulacağı ve Padişahın merhamet etmeyeceği duyuruldu. Fakat Cenevizliler aldırış etmediler.

Fatih, denizden ve karadan ani bir kuşatma yapınca Cenova Konsolosunun başkanlığında bir heyet Padişah’a gönderildi. Cenevizliler teslim oldu. Ekim 1460'ta fetih tamamen gerçekleşmiş oldu.

Amasra’yı savaşsız ve kansız teslim alan Fatih; buradaki Latin, Rum ve Ermeni koloni halkına son derece bağışlayıcı davranmıştır. Sayıları ancak birkaç yüz dolayında tahmin edilen bu insanlar, Donanma’nın küçük bir filosu ile İstanbul’a gönderilmişlerdir. (Fatih’in bu yöntemi çok kez uyguladığı biliniyor. Sonradan doğabilecek fitneleri önlemek için, fethedilen kalelerin yerli halkını başka yerlere göndermek bir başka yerden de alınan yere Türk -Müslüman bir toplum getirtip yerleştirmek.)

 

Amasra'nın Fethinin Sonuçları:

- Korsanların Karadeniz’e sefer yapan Müslüman gemilerine saldırıları engellenmiş oldu.

- Karadeniz kıyılarının tamamının hakimiyetinde önemli bir adım atılmış oldu.

- Trabzon'un fethi için yol açılmış oldu.

- Kaçan esirlerin Amasra'ya sığınmalarına son verilmiş oldu.

- Siyasal ve ekonomik bütünlüğün sağlanması için önemli bir adım atılmış oldu.

 

OSMANLI DEVLETİ TARİHİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TARİH DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


TARİH DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin delete tuşuna basın....