Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Türk Edebiyatı Test Soruları Soru Bankası

TÜRK EDEBİYATI DÖNEMLERİ, ÖZELLİKLERİ TEST SORULARI (5) (TÜRK EDEBİYATI TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

11. "Yeni Lisan" akımının tutunmasında önemli payı bulunan, konuşma dilini yazılarında büyük bir ustalıkla kullanan bir yazardır. Hikaye ve romanlarında renkli bir görgü ve gözlem zenginliği göze çarpar. Hiçbir "tez"e bağlanmaksızın sağlam bir teknikle, başarılı çevre tasvirleri içinde nefis bir üslupla olayları anlatır. İstanbul'un çeşitli hayat sahnelerini anlatan "İstanbul'un içyüzü", Hatay'ın Türklüğü davası uğruna yazdığı "Çete", yurt dışına sürülen politika kurbanlarını ele alan "Sürgün" adlı romanları bu sanatçının eserlerinden bazılarıdır.

Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Ömer Seyfettin

B) Halide Edip Adıvar

C) Refik Halit Karay

D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu

E) Reşat Nuri Güntekin

 

12. Orhan Veli Kanık ile ilgili aşağıdaki bilgilerde hangisi yanlıştır?

A) En basit olayları, en sıradan kişileri şiir konusu yapmıştır.

B) "İkinci Yeni" şiir hareketinin öncüsü olmuştur.

C) Şiirlerinde söz sanatları hemen hiç görülmez.

D) Yer yer alaycı ve nükteli bir anlatımı benimsemiştir.

E) Yalın bir dille, halktan kişilerin yaşamını şiirleştirmiştir.

 

13................ Tanzimat'tan I. Dünya Savaşı'na kadar yetişmiş kuşakların düşünüş ve yaşayış farklarını, ........... İstanbul'un Mütareke yıllarındaki yaşayışını..............Milli Mücadele dönemi Anadolu'sunu başarıyla anlatır.

Yukarıdaki boşluklara, sırasıyla. Yakup Kadri'ye ait hangi yapıtların adları getirilmelidir?

A) Yaban, Hüküm Gecesi, Erenlerin Bağından

B) Kiralık Konak, Sodom ve Gomore, Yaban

C) Ankara, Kiralık Konak, Hüküm Gecesi

D) Okun Ucundan, Erenlerin Bağından, Yaban

E) Sodom ve Gomore, Hüküm Gecesi, Kiralık Konak

 

14. Aşağıdakilerden hangisi Hüseyin Rahmi Gürpınar için yanlıştır?

A) Yapıtlarında klasik ve romantik akımların etkisi açıkça görülür.

B) Hiçbir edebiyat topluluğuna katılmamış, bağımsız kalmıştır.

C) Kimi yapıtlarında, olayın akışını kesmiş okuyucuya değişik bilgiler vermiştir.

D) Roman ve öykülerinde gülünç tiplere çok yer vermiştir.

E) Yapıtlarında, İstanbul'un kenar mahallelerinde yaşayan halkı anlatmıştır.

 

15. Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın ünlü bir masal yazarıdır. Türk folklor ürünleri üzerine araştırmalar yapan, sözlü değerleri yazıya geçiren sanatçı, Türk masallarını kendine özgü bir üslupla yazdı. Sanatçı 1956'da "Açıl Sofram Açıl" adlı eseriyle Danimar-ka'daki H.C. Andersen ödülünü aldı.

Bu parçada kendisinden söz edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

A) Eflatun Cem Güney

B) Fazıl Hüsnü Dağlarca

C) Bedri Rahmi Eyüboğlu

D) Orhan Veli Kanık

E) Melih Cevdet Anday

 

16. Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp'le birlikte "Yeni Lisan" akımını ilk benimseyen sanatçılardan biridir. Edebiyata Fecr-i Âti topluluğunda başlamış; ancak sonradan (bilgi yelpazesi.net) Milli edebiyat akımını desteklemiştir. "Yeni Lisan" görüşünü benimsedikten sonra sade dille ve hece ölçüsüyle de şiirler yazan sanatçı, şairliğinden çok okul kitapları ve edebiyat tarihimiz üzerindeki araştırmalarıyla tanınmıştır.

Bu parçada aşağıdaki sanatçıların hangisinden söz edilmektedir?

A) Mehmet Emin Yurdakul

B) Ahmet Hikmet Müftüoğlu

C) Süleyman Nafiz

D) Ali Canip Yöntem

E) Fuat Köprülü

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

A) Ahmet Haşim, fıkra yazarlığının yanı sıra sembolist ve empresyonist çizgide şiirler yazmıştır.

B) Yahya Kemal Beyatlı, tek bir şiiri dışındaki tüm şiirlerinde heceyi kullanmıştır,

C) Ahmet Hamdi Tanpınar, şiirde Yahya Kemal'in ve Fransız sembolistlerinin etkisinde kalmıştır.

D) Önce heceyle sonra serbest ölçüyle şiirler yazan Cahit Sıtkı Tarancı, şiirlerinde yaşama sevinciyle birlikte ölüm korkusunu da ele almıştır.

E) Orhan Veli Kanık, geleneksel şiir anlayışına karşı çıkarak, şiirlerinde geleneksel temalara, edebi sanatlara yer vermemiştir.

 

18.

-Şiirsel söyleyişte konuşma dilinin doğallığından yararlanmak

-Günlük hayatın, sıradan insanların sorunlarını dile getirmek

-Yaşama sevincini işlemek; espriden, nükteden yararlanmak

-Süslü, söz oyunlarına dayalı bir dil yerine yalın bir dili yeğlemek

Bu özellikler, aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

A) Garip Hareketi

B) II. Yeni Grubu

C) Milli Edebiyatçılar

D) Yedi Meşaleciler

E) Fecr-i Aticiler

 

19. ilk şiirleri Yeni Mecmua'da çıkan sanatçı, tasavvuf düşüncesinden aldığı ilhamı modern Fransız şiiri ölçüleri içinde değerlendirmiş; şiirlerinde insan, kainat, madde ve ruh problemlerini, insanın iç çatışmalarını, gizli duygu ve tutkularını başarıyla işlemiştir. Hemen her türde eser veren sanatçı, kendine özgü bir üslup yaratmıştır. Şiir alanında Örümcek Ağı, Ben ve Ötesi, Çile; tiyatro alanında Tohum, Bir Adam Yaratmak, Reis Bey önemli eserlerinden bazılarıdır.

Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cahit Sıtkı Tarancı

B) Ahmet Muhip Dranas

C) Necip Fazıl Kısakürek

D) Ahmet Hamdi Tanpınar

E) Asaf Halet Çelebi

 

20. Aşağıdaki sanatçılardan hangisi, hece ölçüsünü hiç kullanmamıştır?

A) Nedim

B) Şeyh Galip

C) Ziya Paşa

D) Abdülhak Hamit Tarhan

E) Mehmet Akif Ersoy

 

CEVAP ANAHTARI

 

11)C 12)B 13)B 14)A 15)A 16)D 17)B 18)A 19)C 20)E

 


“TÜRK EDEBİYATI TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRK EDEBİYATI KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRK EDEBİYATI YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Tarih Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türk Edebiyatı Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru BankasıEdebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***