Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

1. DÜNYA SAVAŞI, BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI, CEPHELER, CEMİYETLER TEST SORULARI (3) (İNKILAP TEST SORULARI)

 

1. Aşağıdakilerden hangisinin amacı, Anado­lu'daki Müdafaai Hukuk Hareketlerini tek çatı altında toplamak ve ulusal bir kongre­nin toplanmasını hızlandırmaktır?

A) Bristol Raporu

B) Paris Barış Konferansı

C) Sivas Kongresi

D) Amasya Genelgesi

E) Erzurum Kongresi

2. İtilaf Devletlerinden hangisi Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Anado­lu'da işgal girişiminde bulunmamıştır?

A) İngiltere

B) Fransa

C) Yunanistan

D) İtalya

E) Rusya

3. Aşağıdakilerden hangisi Mondros Ateşkes Antlaşmasının sonuçlarından biridir?

A) İngilizlerin Musul'u işgal etmesi

B) Talat Paşa Hükümeti'nin istifa etmesi

C) Mustafa Kemal Paşa'nın 7. Ordu Ko­mutanlığına atanması

D) İzmir ve çevresinin Yunanlılara veril­mesi

E) İtilaf Devletleri'nin Mebusan Meclisi'ni dağıtması

4. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'ni Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalat­maya zorlayan nedenlerden biri değildir?

A) İngilizlerin hoşgörüsüne güvenilmesi

B) Osmanlı ordusunun savaş gücünü kaybetmesi

C) İtilaf Devletlerinin İstanbul'u işgal et­mesi

D) Wilson ilkeleri'ne güvenilmesi

E) Osmanlı'nın bağlaşıklarının savaştan çekilmeye başlaması

5. Aşağıdakilerin hangisinde alınan kararlar İtalya'nın İtilaf devletlerinden kopma süre­cini başlatmıştır?

A) Londra Konferansı

B) Paris Barış Konferansı

C) Mondros Ateşkes Antlaşması

D) Saint Jean de Marianne Antlaşması

E) San Remo Konferansı

6. Aşağıdaki illerden hangisi Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasının ardından işgal edilen yerlerden biri değildir?

A) Adana

B) Antep

C) İstanbul

D) Şam

E) Urfa

7. Aşağıdakilerden hangisi Mondros Ateşkes Antlaşmasının Anadolu hareketi için önemini en iyi şekilde açıklamaktadır?

A) Anadolu'da özgürlük, bağımsızlık ve milliyetçilik düşüncelerinin gelişmesini sağlamıştır.

B) Anadolu silahsız ve savunmasız bırakılmıştır.

C) Boğazlarda Osmanlı egemenliği sona ermiştir.

D) Her türlü haberleşme itilaf devletlerinin denetimine geçmiştir.

E) Osmanlı Devleti fiilen tarihe karışmıştır,

8. İtalya'nın, İtilaf Devletleri'nden kopma sü­recini başlatan olay aşağıdakilerden hangi­sidir?

A) Rusya'nın savaştan çekilmesi

B) Mondros Ateşkes Antlaşması

C) Paris Barış Konferansı

D) Londra Konferansı

E) I. İnönü Savaşı

9. Mustafa Kemal Paşanın etkinlikleri içeri­sinde aşağıdakilerin hangisi ile işgallerin protesto edilmesini ve mitinglerin düzen­lenmesini istemiştir?

A) Amasya Genelgesi

B) Erzurum Kongresi

C) Sivas Kongresi

D) Londra Kongresi

E) Havza Genelgesi

10.

Yargı: Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra İstanbul hükümeti, itilaf Devletleri'nin etkisi altına girmiş, millete karşı olan sorumluluğunu yerine getiremez olmuştur.

Durum:

I. Anadolu'nun yer yer işgal edilmesi

II. Kuvayt Milliye'nin kurulması

III. Gizli antlaşmaların yapılması

IV. Erzurum ve Sivas Kongresi'nin toplanması

Yukarıda verilenlerden hangileri, yargının bir sonucu olduğu söylenemez?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) III ve IV

11. Mondros Ateşkesi'nden sonra Yunanlılar, İzmir'de yoğun bir şekilde propagandaya başlamış ve bölgeye göçmen sevk etmişlerdir.

Bu duruma göre, Yunanlıların amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İzmir'in İtalyanlar tarafından işgalini önlemek

B) Ege'de nüfus çoğunluğuna ulaşmak

C) Wilson ilkeleri'nin doğruluğunu kanıtlamak

D) İngiltere'nin yayılmacı amaçlarını gerçekleştirmek

E) Ulusal direnişi engellemek

12. Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra, Urfa, Antep ve Maraş ilk defa hangi devlet tarafından işgal edilmiştir?

A) İngiltere

B) Fransa

C) Rusya

D) Yunanistan

E) İtalya

13. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra. Osmanlı Hükümeti'nin yetersiz kalması Türk milletinin tepkisine neden olmuş ve Kuvayı Milliye kurulmuştur.

Aşağıdakilerden hangisi Kuvayı Milliye'nin kuruluş nedenlerinden biri değildir?

A) Türk halkının içgüdüsel savunma ihtiyacı

B) Ordularımızın terhis edilmesi ve işgallerin başlaması

C) İttihat ve Terakki yöneticilerinin ülkeyi terk etmesi

D) Azınlıkların yıkıcı çalışmaları

E) İstanbul Hükümeti'nin işgallere kayıtsız kalması

14. Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin;

Egemenlik haklarını sınırlandırmıştır.

Ulaşım ve haberleşmesini kontrol altına almıştır.

Ordunun terhisi ve silahların teslimi istenerek sa­vunma sistemleri ortadan kaldırılmıştır.

Buna göre, Mondros Ateşkes Antlaşması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Osmanlı Devleti'nin, hukuksal varlığının sona er­diği

B) Doğu Sorunu'nu kesin olarak çözdüğü

C) Osmanlı Devleti'ni fiilen ortadan kaldırdığı

D) Savaşın genel amaçlarının dışına çıkıldığı

E) Gizli paylaşım planlarına aykırı hareket edildiği

15. 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşma­sına göre;

I. İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir duru­mun oluşması durumunda herhangi bir stratejik bölgeyi işgal edebilecekti.

II. Doğu Anadolu'daki altı ilde bir karışıklık çıkarsa bu yerler de işgal edilecekti.

III. Sınırların korunması ve güvenliğin sağlanması için gerekli güçlerin dışındaki Osmanlı ordusu derhal dağıtılacaktı.

Bu ateşkesin verilen koşullarına bakılarak, hilaf Devletleri'nin ulaşmak İstediği amaçlar arasında aşağıdaki­lerden hangisinin olduğu söylenemez?

A) İşgaller karşısında halkın direniş olasılığını ortadan kaldırmak

B) Anadolu halkının, padişaha olan güvenini azaltmak

C) Doğu Anadolu'da kendi güdümlerinde bir devlet kurmak

D) Gerçekleştirmeyi düşündükleri işgallere hukuksal dayanak oluşturmak

E) Osmanlı topraklarının parçalanmasını kolaylaştırmak

16. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7. maddesini gerekçe göstererek Anadolu'yu yer yer işgal etmişlerdir. San Remo Konferansı'nda hazırladıkları paylaşım tasarılarını ise Sevr Barış Antlaşması adı altında Osmanlı Hükümeti'ne kabul ettirmişlerdir.

Bu gelişmeler karşısında Türk Milleti'nin tutumunu aşağıdaki­lerden hangisi en iyi açıklar?

A) Amerika mandacılığı savunulmuştur.

B) Padişah ve halifeye olan itaat artmıştır.

C) Tam bağımsızlık için silahlı mücadele başlatılmıştır.

D) İtilaf Devletleri ile uzlaşma politikası izlenmiştir.

E) Ümmetçilik fikri ön plana çıkarılmıştır.

17. Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya Sava­şı'nın daha geniş alanlara yayılmasına ne­den olmuştur7

A) ABD'nin İtilaf Devletler grubunu des­teklemesi

B) Kanal Cephesi'nin açılması

C) Osmanlı Devleti'nin İttifakların yanında savaşa girmesi

D) Rus Çarlığının çökmesi

E) Almanya'nın en güçlü kara ordusuna sahip olması

18. İngiltere'nin, zor durumda olan Rusya'ya yardım götürmek ve Osmanlı Devleti'nin Iran üzerinden (bilgi yelpazesi. com) Hindistan'ı tehdit etmesini önlemek amacıyla açtığı cephe aşağıdaki­lerden hangisidir?

A) Kafkas Cephesi

B) Çanakkale Cephesi

C) Suriye Cephesi

D) Kanal Cephesi

E) Irak Cephesi

19. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra görülen aşağıdaki gelişmelerden hangisi, Osmanlı Devleti'nin otoritesini kaybettiğine kanıt gösterilemez?

A) Kuvai Milliye birliklerinin kurulması

B) Bölgesel ve ulusal nitelikli kongrelerin toplanması

C) Temsil Heyeti'nin oluşturulması

D) Mebuslar Meclisi'nin İstanbul'da toplanması

E) İtilaf güçlerinin İstanbul'u fiilen işgal etmesi

20. Mondros Ateşkes Antlaşması'nda adı ge­çen altı il (Vilayeti Sitte) arasında aşağıda­kilerden hangisi yoktur?

A) Diyarbakır

B) Sivas

C) Erzurum

D) Muş

E) Elazığ

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1C

2E

3A

4C

5B

6D

7A

8C

9E

10C

11B

12A

13C

14C

15B

16C

17C

18E

19D

20D

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Tarih Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türk Edebiyatı Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru BankasıEdebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***