Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

ATATÜRK İLKELERİ TEST (5) (İNKILAP TEST SORULARI)

 

1. Cumhuriyet döneminde;

Bazı lakap ve unvanların kaldırılması

Kadınların seçme, seçilme hakkına kavuşması

Medeni Kanunun çıkarılması

gibi gelişmeler, aşağıdaki ilkelerden hangisinin uygulanması ile ilgilidir?

A) Bağımsızlık

B) Devletçilik

C) Cumhuriyetçilik

D) Halkçılık

E) İnkılapçılık

2. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk ilkelerinin ortak özellikleri içinde ver almaz?

A) Bir bütünü oluşturmaları

B) Akıl ve Bilimsellik

C) Bazı yabancı ideolojilerle benzerlik göstermesi

D) Çağdaşlaşmayı hedeflemesi

E) Milli egemenlik anlayışını benimsemesi

3. Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk'ün inkılapçılık ilkesini doğru açıklayan bir tanım olarak gösterilemez?

A) Mevcut olan demokratik kurumları korumak ve çağdaş uygarlık düzeyine çıkmak için yenilikler yapmaktır.

B) Toplumun gereksinmeleri doğrultusunda düzenlemeler yapmaktır.

C) Ülkenin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını sağlayacak yeni kuruluşları kurmak ve savunmaktır.

D) Sanayinin devlet eliyle kurulması demektir.

E) İlerici ve çağdaş düşünceye açık olmak demektir.

4. Atatürk ilkelerinden hangisi diğerlerinin yaşama geçmesinde etkili olmuştur?

A) Milliyetçilik

B) Laiklik

C) Cumhuriyetçilik

D) İnkılapçılık

E) Devletçilik

5. Aşağıdakilerden hangisi bir devletin yönetiminde laiklik ilkesinin esas alındığına kanıt olarak gösterilemez?

A) Din ve inanç özgürlüğünün esas alınması

B) Dini inançlara saygılı olunması

C) Devlet düzeni ve hukuk kurallarının akla ve bilime dayandırılması

D) Din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmaması

E) Devletin din işlerinde birleştirici ve yönlendirici olması

6. Atatürk: "Memleket kesinlikle modern, uygar ve yenilikçi olacaktır. Bizim için bu hayat davasıdır. Bütün fedakarlığımızın verimli sonuç buna bağlıdır" sözü ile aşağıdakilerden hangisini vurgulamıştır?

A) Milli egemenlik anlayışı

B) Çağdaşlaşma

C) Ekonomik kalkınmayı

D) Uluslar arası barış ve hoşgörülü

E) Dış ülkelerin örnek alınacağı

7. Atatürk 10. Yıl Nutku'nda "Türk milletinin yürümekte olduğu gelişme ve medeniyet yolunda elinde ve kafasında tuttuğu meşale müspet bilimdir" demektedir.

Atatürk'ün bu görüşü aşağıdaki ilkelerden hangisinin esasını oluşturmaktadır?

A) Cumhuriyetçilik

B) Devletçilik

C) Laiklik

D) Ulusal egemenlik

E) Çağdaşlık ve bilimsellik

8. Kanun önünde eşitliğin sağlanması ve her türlü ayrıcalığın reddi anlamına gelen "Halkçılık" aşağıdakilerden hangisiyle doğrudan ilgilidir?

A) Özgürlük

B) İnkılapçılık

C) Devletçilik

D) Demokrasi

E) Bağımsızlık

9. Vatandaş haksızlığa uğradığı zaman, herkese eşit biçimde uygulanan yasalarla hakkını arar.

Bu anlayış aşağıdaki ilkelerden hangisiyle doğrudan ilgilidir?

A) Milliyetçilik

B) Halkçılık

C) Cumhuriyetçilik

D) İnkılapçılık

E) Devletçilik

10. Anayasa'da "Egemenliğin kullanılması hiçbir surette, hiçbir kişiye, zümreye, aileye ve sınıfa bırakılamaz." kararı yer almıştır.

Bu durumun, Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilgili olduğu söylenebilir?

A) Laiklik

B) İnkılapçılık

C) Devletçilik

D) Cumhuriyetçilik

E) Milliyetçilik

11. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" sözü aşağıdakilerden en çok hangisiyle ilişkilidir?

A) Halkçılık

B) Laiklik

C) Cumhuriyetçilik

D) İnkılapçılık

E) Devletçilik

12.

I. Ulusçuluk

II. Devletçilik

III. Özerklik

Halifeliğin kaldırılması yukarıdakilerden hangilerinin doğrudan gereğidir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve III

E) llvelll

13. Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk'ün milliyetçilik anlayışının temel özelliklerinden biri değildir?

A) Halkı ortak kültür ve amaçlar çevresinde birleştirmeyi amaçlar.

B) Yıkıcı değil, yapıcı ve barışçıdır.

C) Dünyadaki Türklerin siyasi birliğini amaçlar.

D) Din ve soy ayrımına dayalı değildir.

E) Birleştirici, insancıl ve medenidir.

14. Cumhuriyet döneminde yabancıların elindeki demiryollarının tümünün satın alınması ve bütünüyle yabancı (bilgi yelpazesi. com) sermayeye dayanan sanayileşme modeli yeni devlet tarafından öz kaynakları temel alan sistemi uygulaması,

I. Milliyetçilik

II. Devletçilik

III. Laiklik

Yukarıdakilerden hangisiyle ilgili değildir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D)l, III

E) II, III

15. Aşağıdakilerden hangisi, bir toplumda laiklik ilkesinin uygulandığını kanıtlayan gelişmelerden biri değildir?

A) Farklı inanca sahip toplulukların bir arada yaşaması

B) Eşitlik anlayışının gelişmesi

C) Devlet düzeninin çoğunluğun inanç esaslarına göre belirlenmesi

D) Kişilere inanç ve ibadetlerini serbestçe yapabilme hakkının tanınması

E) Düşünce özgürlüğünün esas alınması

16. Yeni Türk Devletlerinde;

I. Tarih ve dil anlayışının değişmesi,

II. Ölçülerin ve takvimin yeniden düzenlenmesi,

III. Şapka giyilmesi,

İle ilgili inkılaplarının hangilerinde doğrudan uluslaşma amacı olduğu savunulabilir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) l, llvelll

 

CEVAP ANAHTARI

 

1D

2C

3D

4D

5E

6B

7E

8D

9B

10D

11D

12A

13C

14C

15C

16A

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***