Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

CUMHURİYET DÖNEMİ, ATATÜRK İNKILAPLARI TEST (3) (İNKILAP TEST SORULARI)

 

1. Kişilerin devlet ile olan işlerinde karışıklık yaşanmasını engellemek

Toplumda ayrıcalık belirtilerini ortadan kaldırmak amacıyla 1934'te bazı yasalar çıkarılmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi, bu amaca yönelik uygulama veya kararlardan biri olarak gösterilemez?

A) Hoca, ağa, paşa gibi unvanların yasaklanması

B) Yabancı, ırk ve millet adlarının soyadı olarak alınmaması

C) Her ailenin Türkçe soyadı kullanması

D) Üstünlük belirten sözcüklerin soyal olarak kullanılmaması

E) Büyücülük ve falcılık gibi faaliyetlerin yasaklanması

2. Aşağıdakilerden hangisi saltanatın kaldırılmasına ortam hazırlayan etkenlerden biri değildir?

A) Ulusal egemenliğinin benimsenmesi

B) Kanun-i Esasi'nin yürürlükte olması

C) TBMM'ye karşı Halife Ordusu'nun kurulması

D) Mustafa Kemal ve arkadaşlarına ölüm cezası verilmesi

E) Londra Konferansı'na İstanbul Hükümeti'nin doğrudan çağrılması

3. İlk TBMM'de bakanların TBMM tarafından tek tek oylanarak seçilmesi hükümet kurulmasını zorlaştırdığı için bu yöntem değiştirilmiştir.

Bu değişiklik aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır?

A) Saltanatın kaldırılmasına

b) Cumhuriyet'in ilan edilmesine

C) Halifeliğin kaldırılmasına

D) İki dereceli seçim sisteminden vazgeçilmesine

E) Din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılmasına

4. Cumhuriyet'in ilanı ile gerçekleşen;

Cumhurbaşkanı seçilmesi

Kabine sistemine geçilmesi

Anayasaya: Türkiye devletinin dini İslam, resmi dili Türkçedir." maddelerinin eklenmesi gibi gelişmeler aşağıdakilerden hangisinin göstergesi olamaz?

A) Devlet başkanlığı sorununun çözümlendiğinin

B) Meclis hükümeti sisteminin sona erdiğinin

C) Ulusal egemenliğin gerçekleştiğinin

D) Laiklik anlayışının benimsendiğinin

E) Ulusal kültüre önem verileceğinin

5. Türkiye Cumhuriyeti'nde çok partili döneme geçiş denemesi aşağıdakilerin hangisiyle başlamıştır?

A) Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kurulması

B) Terakki Perver Cumhuriyeti Fırkası'nın kurulması

C) Türkiye'nin Milletler Cemiyetine üye olması

D) Cumhuriyet'in ilan edilmesi

E) Demokrat Partinin kurulması

6. Beşinci Beş Yıllık Sanayi Planı'nda, ithalat konusu olan temel tüketim mallarının üretimine ağırlık verilmesi, öncelikle aşağıdakilerden hangisinin amaçladığını gösterir?

A) Her alanda sanayileşme

B) Fabrikalar açma

C) Dış kredi sağlama

D) Dışa bağımlılığı azaltma

E) Yatırımlar yapma

7. 15 Temmuz 1921'de Ankara'da Milli Eğitim şurası toplandı. Aynı günlerde Yunan ordusu büyük kuvvetlerle Ankara'ya doğru saldırıya geçmişti.

Savaşın en sıkıntılı dönemlerinde eğitimle ilgili bir toplantının yapılması aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?

A) Ordu için subay yetiştirildiğinin

B) Ülkenin gerçek kurtuluşunun eğitim alanında olacağına inanıldığının

C) Ankara'da yapılacak çalışmaların kontrol edildiğinin

D) Okuma yazma oranının yükseldiğinin

E) Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kabul edildiğinin

8. Aşağıdakilerden hangisi, bireyleri birbirine bağlayarak bir millet haline getiren öğelerden biri değildir?

A) Ortak değerlere sahip olma

B) Aynı topraklarda yaşama

C) Amaç birliği

D) Bulunanla yetinme eğilimi

E) Ortak bir tarih

9. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer devletlerle ekonomik ilişkilerinde kolaylık ve uyum sağlamak için yapılan çalışmalardan biridir?

A) Türk Tarih Kurumu'nun kurulması

B) Tekke ve zaviyelerin kapatılması

C) Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi

D) Ölçü ve tartı sisteminin değiştirilmesi

E) Cumhuriyetin ilan edilmesi

10. Türkiye de devletçilik ilkesi hangi yıldan başlayarak uygulamaya konulmuştur?

A)1927

B) 1929

C)1933

D) 1939

E) 1940

11. Türkiye'de cumhuriyet döneminde yapılan inkılaplardan bazıları şunlardır:

Mayıs 1928'de rakamlar değiştirildi.

Kasım 1928 tarihinde de harf değişikliği yapıldı.

Kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkı verildi.

1934 yılında kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Bu gelişme sürecine bakılarak, aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi yapılabilir?

A) İnkılaplar aşama aşama gerçekleştirilmiştir.

B) Kadın haklarının sağlanması en önemli çalışmadır.

C) Harf inkılabının gerçekleştirilmesi zorluklarla karşılanmıştır.

D) Kadınlarla erkeklerin eşitliği ancak 1930 yılında kabul edilmiştir.

E) Seçim sisteminin düzeltilmesi harf inkılabından sonra olmuştur.

12. Aşağıdakilerden hangisiyle, Atatürk İlkeleri Anayasa güvencesine alınmış ve devlet, temel nitelikleriyle "cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılâpçı" olarak tanımlanmıştır?

A) 1921 Anayasası'nda yapılan 1923 değişikliğiyle

B) 1924 Anayasası'nda yapılan 1937 değişikliğiyİ9

C) 1924 Anayasası'nda yapılan 1928 değişikliğiyle

D) 1924 Anayasası'nda yapılan 1934 değişikliğiyle

E) 1961 Anayasası'nda yapılan 1971 değişikliğiyİ9

13. Atatürk dönemindeki,

I. Anadolu tarihinin araştırılması

II. Arkeolojinin geliştirilmesi

III. Müzeciliğinin geliştirilmesi

çalışmalarından hangileri, Osmanlı devletinde Türk tarihinin salt Osmanlı Saltanatı açısından öğretilmesine karşı (bilgi yelpazesi. com) çıkan inkılâpçı anlayışı yansıtır?

A) I

B) II

C) l-ll

D) ll-lll

E) l-ll-lll

14. Cumhuriyet döneminde görülen;

I. Halifeliğin kaldırılması

II. Medeni Kanun'un kabul edilmesi

III. Yeni Türk harflerinin kullanılması

IV. Türk Tarih Kurumu'nun açılması

V. Soyadı Kanunu'nun çıkarılması

gibi gelişmelerden hangileri, laik devlet düzenini gerçekleştirme amacına yönelik çalışmalar yapıldığının kanıtıdır?

A) I ve M

B) II ve III

C) III ve IV

D) IV ve V

E) I, III ve V

15. Atatürk'ün isteği ile kurulmuş olan Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Partide liberal ekonomi sisteminin benimsenmemesi

B) Gerici çevrelerin partiye girmesi

C) Dünyada ekonomik bir bunalım yaşanması

D) Bursa'da ezanın Türkçe okunmasına karşı olayların çıkması

E) Laikliğin Anayasa güvencesi altına alınması

 

CEVAP ANAHTARI

 

1E

2B

3B

4D

5B

6D

7B

8D

9D

10C

11A

12B

13E

14A

15B

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***