Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

CUMHURİYET DÖNEMİ, ATATÜRK İNKILAPLARI TEST (5) (İNKILAP TEST SORULARI)

 

1.

Bilgi : 1924 yılında kabul edilen yeni anayasada "Devletin dini İslam’dır." maddesi yer almıştır.

Durum : 1928 yılında yapılan düzenleme ile "Devletin dini İslam’dır." maddesi anayasadan çıkarılmıştır.

Bilgi ile durum birlikte değerlendirildiğinde aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?

A) Din sosyal yaşamdan tamamen çıkarılmıştır.

B) Halifelik 1928 yılında kaldırılmıştır.

C) Dinin yönetim alanındaki etkisine son verilmiştir.

D) Dini kurumlar tamamen ortadan kaldırılmıştır.

E) İnanç özgürlüğü kısıtlanmıştır.

2. Türkiye Cumhuriyet'inde kadınlara sağlanan ilk hak aşağıdakilerden hangisidir?

A) Evlenme ve boşanmada erkekle eşit derecede söz sahibi olma

B) Belediye seçimlerine katılabilme

C) Milletvekili seçilebilme

D) Evlilikte kendi soyadını kullanabilme

E) Evlilikte edinilen mala ortak olmak

3. "Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bırakıp duran, anlaşılamayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmalıyız. Milletimiz, yazısıyla, hafızasıyla bütün medeniyet aleminin yanında olduğunu gösterecektir."

Atatürk bu sözleri, aşağıdaki inkılaplardan hangisinin önemini ortaya koymaktadır?

A) Kılık kıyafet yasasının

B) Çok partili siyasal yaşamın

C) Yeni Türk harflerinin

D) Medeni hukuk sisteminin

E) Türk Tarih Kurumu'nun çalışmalarının

4. Atatürk'ün dil ile ilgili çalışmalarının ilk amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklılıkları kaldırmak

B) Türkçeyi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmak

C) Türkçeyi bilim ve kültür dili haline getirmek

D) Türk dilinin gelişmesini sağlamak

E) Türkçeyi yaratıcı işlek bir dil haline getirmek

5. Türkiye Cumhuriyeti'nde,

I. Eğitim,

II.Turizm,

III. Hukuk

Alanlarının hangilerinde ikili uygulamalara son verecek inkılâplar yapılmıştır?

B) Yalnız II

D) I ve III

A) Yalnız I

C) Yalnız III

E) II ve III

6. 'Tarih, bir milletin kanını, hakkını ve varlığını hiçbir zaman inkar edemez."

Türk ulusunun dünya tarihindeki yerini doğru olarak belirlemek, batılıların yaydığı önyargılı bilgilere bağımlı kalmamak için, Atatürk döneminde aşağıdaki çalışmalardan hangisi yapılmıştır?

A) Anadolu'da arkeolojik çalışmaların yoğunlaştırılması

B) Türk Tarih Kurumu'nun açılması

C) Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi

D) Millet Mekteplerinin açılması

E) Misakı İktisadi’nin kabul edilmesi

7. Atatürk bir konuşmasında; 'Toplumun bir yarısı, diğer yarısı ile eşit değilse, bilgisiz kalırsa o millet ilerleme imkanı bulamaz, geri kalır." demektedir.

Atatürk'ün bu sözünde vurguladığı eşitsizlik aşağıdakilerden hangisiyle ortadan kaldırılmıştır?

A) Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi

B) Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kabul edilmesi

C) Medreselerin kapatılması

D) Aşar vergisinin kaldırılması

E) Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi

8. Cumhuriyet döneminde yapılan aşağıdaki inkılapların hangisinde, "dini siyasete alet almaktan çıkarma" amacı yoktur?

A) Çok partili hayata geçilmesi

B) Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması

C) Dini kıyafetlerin giyilmesinin sınıflandırılması

D) Medreselerin kapatılması

E) Halifeliğin kaldırılması

9.

I. Menemen Olayı

II. Vagon-Li Olayı

III. Razgrat Olayı

Yukarıdakilerden hangileri Cumhuriyet rejimine tepki niteliğindedir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III

10. 1924'te kabul edilen yeni anayasanın;

I. Devletin yönetim şekli cumhuriyettir.

II. Devletin dini İslam’dır.

III. Seçme ve seçilme hakkı erkeklere verilmiştir.

IV. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.

V. Cumhurbaşkanı TBMM üyeleri arasından ve TBMM tarafından seçilir.

gibi maddelerinin hangilerinde, günümüze kadar herhangi bir değişiklik olmamıştır?

A) I, II ve III

B) II, III ve IV

C) III, IV ve V

D) I ve IV

E) II ve V

11.

I. Türkiye'de müzeciliğin başlaması

II. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin Güzel Sanatlar

Akademisine dönüştürülmesi

III. Milli Musiki ve Temsil Akademisi'nin Ankara Konservatuarı'na dönüştürülmesi

Yukarıdakilerden hangileri Atatürk Dönemi'nde gerçekleştirilmiştir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III

12. Aşağıdakilerden hangisi halifeliğin kaldırılmasının getirdiği sonuçlardan biri değildir?

A) Kadın ile erkek arasında sosyal ve ekonomik eşitlik sağlandı.

B) Laik devlet düzenine geçme konusunda önemli bir adım atıldı.

C) Ulusal (bilgi yelpazesi. com) egemenlik güç kazandı.

D) Eski düzenden yana olanların güç alacakları bir kurum ortadan kalktı.

E) Çağdaşlaşmanın önündeki bir engel kaldırıldı.

13. Birinci TBMM'nin bazı özellikleri şunlardır:

I. Ulusal iradeyi en üstün güç olarak tanıması

II. Meclis hükümeti sistemini benimsemesi

III. Milletvekillerinin seçimle belirlenmesi

IV. Farklı görüş ve düşüncedeki kişilerden oluşması

Bunlardan hangileri, cumhuriyetin ilanı ile değişikliğe uğramıştır?

A) I ve II

B) II ve III

C) III ve IV

D) Yalnız I

E) Yalnız II

14. Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk Döneminde kurulan partilerden biri değildir?

A) Serbest Cumhuriyet Partisi

B) Ahali Cumhuriyet Partisi

C) Demokrat Parti

D) Terakkiperver Cumhuriyet Partisi

E) Türk Cumhuriyet Amele ve Çiftçi Partisi

15. Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk'ün "Nutuk" adlı eserinde sözünü ettiği konulardan biridir?

A) Soyadı Kanunun kabul edilmesi

B) Kapitülasyonların kaldırılması

C) Milletler Cemiyetine üye olunması

D) Yeni Türk Devletinin kurulması

E) Millet Mekteplerinin açılması

 

CEVAP ANAHTARI

 

1C

2A

3C

4B

5D

6B

7E

8A

9A

10D

11E

12A

13E

14C

15D

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***