Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

CUMHURİYET DÖNEMİ, ATATÜRK İNKILAPLARI TEST (6) (İNKILAP TEST SORULARI)

 

1. Mustafa Kemal, cumhuriyetin ilanından sonra gündeme gelen parti kurma çalışmalarına karşı çıkmamış hatta bu konuda yapılan çalışmaları desteklemiştir.

Bu bilgiye göre, Mustafa Kemal'in aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenemez?

A) Demokratik düzenin oluşmasını sağlamak

B) Halkın görüşlerinin yönetime yansımasını sağlamak

C) İnkılaplara tepki gösterilmesini engellemek

D) Halkın yönetime katılımını artırmak

E) Hükümet çalışmalarının denetlenmesine zemin hazırlamak

2. Yeni Türk devletinde görülen;

Tekke ve zaviyelerin kapatılması

Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi

Anayasa'dan "Devletin dini İslam’dır." maddesinin çıkarılması

gibi gelişmeler, aşağıdakilerden hangisini tamamlayan bir süreç olarak kabul edilebilir?

A) Hukuk alanında çağdaşlaşma

B) Laik devlet düzenine geçiş

C) Eğitim ve kültür alanındaki ulusallaşma

D) Toplumsal alanda batılılaşma

E) Ekonomik alanda güçlenme

3. Sosyal tabakalaşmanın bir işareti olarak kullanılan "ağa, hacı, halife, molla, efendi, hazret" gibi unvanların 1934 yılında kaldırılması, toplumda aşağıdakilerden hangisinin amaçlandığını gösterir?

A) Tekke ve türbelerin kapatılması

B) Saltanat'ın kaldırılması

C) Uluslararası ilişkilerin kolaylaştırılması

D) Cumhuriyet'in ilan edilmesi

E) Ayrıcalıkların kaldırılması

4. Türk medeni Kanunu'nun kabulüyle yapılan inkılap, hem laik bir hukuk sisteminin kurulması hem de toplumsal yaşayışın düzenlenmesiyle ilgilidir.

Bu durum, Atatürk ilkelerinin,

I. Anayasal haklara uygun olma,

II. Batının desteği ile olma,

III. Toplumun ihtiyaçlarına cevap verme,

özelliklerinden hangilerine kanıttır?

A) Yalnızl

B) Yalnızll

C) Yalnız II!

D) Ivelll

E) I, llvelll

5. Cumhuriyet'in ilk yıllarında kaldırılan Aşar Vergisi'nin,

I. Belli bir oran üzerinden alınması,

II. Ürünün az olduğu yıllarda da alınması,

III. Mültezimlerin bu vergiyi kendi masraflarını da katarak toplamaları

özelliklerinden hangilerinin "halkçılık" ilkesiyle bağdaşmadığı savunulur?

A) Yalnız II

B) Yalnızlll

C) Ivell

D) llvelll

E) I, llvelll

6. Aşağıdakilerden hangisi Türk Medeni Kanunu'nun özelliklerinden biri değildir?

A) Kadın ile erkek arasında sosyal ve ekonomik alanda eşitlik sağlaması

B) Aile yaşamında eşler arasında eşitlik sağlaması

C) Kişilerin, mal ve birbirleriyle olan ilişkilerinin düzenlenmesi

D) Ailenin kurulması ve dağılmasını devlet gözetimine alması

E) Azınlıkların sahip olduğu ayrıcalıklara yer vermesi

7. Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılıp kendi öz yapısı içinde gelişmesini ve zenginleşmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir?

A) Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi

B) Maarif Teşkilatı hakkında yasanın benimsenmesi

C) Türk Dil Kurumu'nun kurulması

D) Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kabul edilmesi

E) Türk Tarih Kurumu'nun açılması

8. Aşağıdakilerden hangisi, Türk toplumunda, kişiler arasında ayrıcalıklı durumlar yaratan unvanların kaldırılması amacını gütmektedir?

A) Soyadı Kanunu'nun çıkarılması

B) Medreselerin kapatılması

C) Tekke ve türbelerin kapatılması

D) Anayasa'ya bazı maddelerin değiştirilemeyeceği esasının getirilmesi

E) 1924 Anayasası'ndan laikliğe aykırı hükümlerin çıkarılması

9. Türkiye'de ekonomide planlı kalkınma dönemine hangi yılda geçilmiştir?

A) 1923

B) 1925

C) 1930

D) 1932

E) 1934

10. Yeni Türk devletinde;

I. Hafta sonu tatilinin pazar gününe alınması

II. Unvan ve lakapların yasaklanması

III. Ölçü ve tartı sisteminin değiştirilmesi

IV. Kabotaj kanununun kabul edilmesi

V. Kılık kıyafet inkılabının yapılması

gibi inkılaplardan hangilerinin, toplumdaki ayrıcalık belirtilerini ortadan kaldırma amacına yönelik olarak gerçekleştirildiği savunulabilir?

A) I ve III

B) II ve V

C) IV ve V

D) III ve IV

E) II ve III

11. Atatürk'e göre, "En önemli, en esaslı nokta eğitim meselesidir." Çünkü, "Eğitim bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder."

Atatürk bu sözüyle eğitimin öncelikle aşağıdakilerden hangisi yönündeki önemini vurgulamıştır?

A) Ülkenin olanaklarından yararlanmada birlik ve eşitlik sağlamaya özen gösterme

B) Vatandaşa dünyayı tanımasını sağlayacak bilgi vererek, ülkesinin değerini bilmeyi öğretme

C) Vatandaşa vatanını, milletini tanımasını ve sevmesini sağlayacak bilgi verme

D) Ülkenin ihtiyacı olan kültürlü insanı yetiştirerek ülkenin çağdaş devletler arasına girmesini kolaylaştırma

E) Vatandaşları ülkenin bağımsızlığını ve geleceğini güvence altına alacak şekilde yetiştirme

12.

I. Ter dereceli seçim sistemine geçilmesi

II. Çok partili döneme geçiş denemesi

III. Birinci İzmir İktisat Kongresi'nin toplanması

Yukarıdakilerden hangileri Atatürk dönemiyle ilgili gelişmelerdir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) Ivell

E) II ve III

13. Türkiye Cumhuriyeti döneminde yapılan aşağıdaki inkılaplardan hangisinin amaçlarından biri de uluslararası ekonomik ilişkilerde kolaylık sağlamaktır?

A) Ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değiştirilmesi

B) Soyadı Kanunu'nun çıkarılması

C) Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi

D) Medeni Kanun'un kabul edilmesi

E) Aşar vergisinin kaldırılması

14.

I. Devlet kurumlarını özelleştirme

II. Okuma ve yazmayı halk arasında yaygınlaştırma

III. Demiryolu (bilgi yelpazesi. com) yapımı

Atatürk döneminde yukarıdakilerden hangilerine önem verilmiştir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) Ivell

E)llvelll

15. Devlet eliyle sanayinin kurulması "Birinci beş yıllık plan" hangi yılda uygulamaya başlandı?

A)1931

B)1932

C)1934

D)1935

E)1936

 

CEVAP ANAHTARI

 

1C

2B

3E

4D

5A

6E

7C

8A

9E

10B

11E

12E

13A

14E

15C

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***