Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

DIŞ POLİTİKA TEST SORULARI ATATÜRKÜN DIŞ POLİTİKASI (1) (İNKILAP TESTİ)

 

1. "Sömürgecilik ve emperyalizm ortadan kalkmalı ve yerlerine uluslararasında renk, ulus, din ve dil ayrımı gözetmeyen bir uyum ve işbirliği egemen olmalıdır."

Atatürk'ün bu konuşmasında, Almanya ve İtalya'nın aşağıdaki özelliklerinden hangisine karşı bir tepki olduğu söylenemez?

A) Saldırgan politikalar izlemeleri

B) Sömürgecilik yarışını hızlandırmaları

C) Dünya barışını tehlikeye düşürmeleri

D) Milletler Cemiyeti üyesi olmaları

E) İnsan haklarına ters düşen uygulamalar yapmaları

2. Balkan Paktı'nın kurulmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

A) Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere katılması

B) II. Dünya Savaşı'nın çıkması

C) Türkiye'nin NATO'ya üye olması

D) Almanya ve İtalya'nın yayılımcı politikası

E) Hatay'ın Anavatan'a katılması

3. Türkiye'nin boğazlar denetimini tamamen kendi eline alması ve boğazlarda asker bulundurma hakkına sahip olması aşağıdakilerden hangisinin sonucunda gerçekleşmiştir?

A) Hatay'ın anavatana katılması

B) II. Dünya Savaşının başlaması

C) Sadabat Paktı

D) Montrö Boğazlar Sözleşmesi

E) Balkan Antantının kurulması

4. Türkiye'nin Yunanistan'la 1930'da geliştirdiği dostluk ilişkileri aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır?

A) Sadabat Paktının kurulmasına

B) Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içine alınmasına

C) Türkiye'nin Milletler Cemiyetine üye olmasına

D) Montrö Boğazlar sözleşmesinin yapılmasına

E) Balkan Antantının kurulmasına

5. Mustafa Kemal Atatürk döneminde aşağıdaki sorunlardan hangisi, Türk-Yunan ilişkilerinin bozulmasına neden olmuştur?

A) Savaş Tazminatı

B) Yabancı okullar

C) Kapitülasyonlar

D) Nüfus mübadelesi

E) Batı Trakya

6. Türkiye Cumhuriyeti Türkiye, bağımsız bir devlet olarak kendi vatandaşlarının eğitiminden sorumludur." ilkesi doğrultusunda, aşağıdakilerden hangisini görüşme konusu yapmayacağını açıklamıştır?

A) Yabancı okullar

B) Medreselerin kapatılması

C) Üniversiteler Kanunu

D) Tekke ve Zaviyelerin kapatılması

E) Maarif Teşkilatı ile ilgili kanun

7. Atatürk'ün "Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi gücümüze dayanarak varlığımızı sürdürmek, milletin V9 ülkenin gerçek mutluluğuna, kalkınmasına çalışmak gelişigüzel büyük hayaller peşinde milleti uğraştırmamak, harcamamak, uygarlık dünyasından insanca karşılıklı ve dostluk görmeyi bekİ9mek..." sözleriyle ifade ettiği hedefler dış politikada

I. Yalnız uygar milletlerle ilişki kurma

II. Uluslararası ilişkilerde saygınlığını koruma

III. içişlerine karışmama ve karıştırmama

İlkelerinden hangilerini benimsediğini göstergesidir?

A) Yalnızl

B) Yalnızll

C) Yalnızlll

D) Ivell

E) llvelll

8. Atatürkçü milliyetçilik anlayışının iç ve dış politikayı belirleyen başlıca niteliği, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yapılan inkılapların sürekli olması

B) İdeal rejimi cumhuriyet olarak görmesi

C) Yurtta barış, dünyada barış anlayışını benimsemesi

D) Egemenlik milletindir ilkesini benimsemesi

E) Devletin vatandaşa hizmet etmesini öngörmesi

9. Atatürk'ün yeni Türk Devleti'nin kurtuluş koşul ve ilkelerini en açık ve ayrıntılı biçimde anlattığı eserinin adı nedir?

A) Medeni Bilgiler

B) Nutuk

C) Söylev ve Demeçler

D) Cumhuriyet'e Doğru

E) Çankaya

10. Lozan barış görüşmelerinde ele alınan aşağıdaki sorunlardan hangisi 1926'da Ankara Antlaşması ile çözümlenmiştir?

A) Savaş tazminatı

B) Türkiye-Yunanistan sınırı

C) Devlet borçları

D) Nüfus Mübadelesi

E) Türkiye- Iraksınırı

11. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması'nın yapıldığı sırada ve antlaşmadan sonra Türkiye ile Yunanistan arasında sorun olan konulardan biri değildir?

A) Ortodoks Kilisesi patriğinin İstanbul'da kalması

B) Batı Trakya Türklerinin hakları

C) Osmanlı borçlarının ödenmesi

D) Ege adalarının silahsızlandırılması

E) Ulusal mücadelede işgallerden kaynaklanan hasarın karşılanması

12. Lozan Barış Antlaşmasından sonra Türk Hükümeti aşağıdakilerden hangisini, bir içi sorun saydığı için yabancı devletlerle görüşmeyi reddetmiştir?

A) Musul'un geleceği

B) Türkiye'de yabancı okulların yönetimi

C) Türkiye Rum nüfus mübadelesi

D) Hatay'ın geleceği

E) Boğazların denetimi

13. "Dış siyasette güçlü ve sözü geçer olmanın önkoşulu içte de güçlü olmaktır."

Türkiye'de cumhuriyet (bilgi yelpazesi. com) döneminde;

I. Yabancı okullar

II. Musul

III. Boğazlar

gibi sorunlardan hangilerinin çözümü, bu yargıya olumsuz örnek oluşturmaktadır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve II

D) I, II ve III

E) Yalnız III

14. Mustafa Kemal Atatürk döneminde, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış siyasetinde aşağıdakilerden hangisi önemli bir sorun olmamıştır?

A) Milletler Cemiyeti'ne üye olunması

B) Hatay'ın Anavatan'a katılması

C) Iraksınırı ve Musul sorunu

D) Nüfus değişimi

E) Boğazlar Komisyonunun kaldırılması

15. Balkan Paktının ikinci maddesinde, paktın hiçbir devlete yönelik olmadığı, amacının bir Balkan devletine girişilecek saldırı karşısında o devletin sınırlarını güvence altına almak olduğu açıklanmıştır.

Bu açıklama aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir?

A) Balkanlardaki mevcut siyasi haritanın sürekli değiştiğinin

B) Balkan Paktı üyelerine bir dış saldırı olasılığı bulunduğunun

C) Balkan yarımadasında başka Paktların da kurulduğunun

D) Balkan Paktı üyelerinin, Avrupa ülkelerinden destek beklediğinin

E) Balkan devletleri arasında önemli görüş ayrılığı bulunduğunun

 

CEVAP ANAHTARI

 

1D

2D

3D

4E

5D

6A

7E

8D

9B

10E

11C

12B

13B

14A

15B

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Tarih Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türk Edebiyatı Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru BankasıEdebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***