Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

DIŞ POLİTİKA TEST SORULARI ATATÜRKÜN DIŞ POLİTİKASI (2) (İNKILAP TESTİ)

 

1. Türkiye Atatürk döneminde aşağıdaki uluslar arası kuruluşlardan hangisinin üyesi olmuştur?

A) Avrupa Konseyi

B) Birleşmiş Milletler

C) Milletler Cemiyeti

D) Avrupa Topluluğu

E) Kuzey Atlantik Paktı

2. Türkiye'nin komşularıyla ve dünya devletleriyle barışçıl bir politika izlediğini gösteren aşağıdaki gelişmelerden hangisi Atatürk döneminde gerçekleştirilmemiştir?

A) Balkan Antantı'nın imzalanması

B) Milletler Cemiyeti'ne üye olunması

C) Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabul edilmesi

D) Sadabat Paktı'nın kabul edilmesi

E) Hatay'ın anavatana katılması

3. Balkan Antantının kurulmasının nedeni hangisinin izlediği güvensiz dış politikadır?

A) Romanya

B) İtalya

C) Türkiye

D) Yunanistan

E) Yugoslavya

4. Balkan Antantı hangi gelişme nedeniyle fiilen sona ermiştir?

A) Sovyetler Birliğinin kurulması

B) Hatay Sorunun çözülmesi

C) Sadabat Paktı'nın kurulması

D) II. Dünya Savaşı

E) Milletler Cemiyetinin kurulması

5. Türkiye'de Atatürk döneminde dış politikada yaşanan gelişmelerden bazıları şunlardır;

I. 1932'de Milletler Cemiyeti'ne üye olmuştur.

II. 1934'te Balkan Antantı'nın 1937'de Sadabad Paktı'nın kurulmasına öncülük yapmıştır.

III. 1936'da Montrö Sözleşmesi ile Boğazların yönetimini üstlenmiştir.

Bunlardan hangileri, "Misakı Milli" ilkelerinin gerçekleştirilmesine yönelik girişimlerdir?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III

6. Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı'na önderlik yaparak yurdumuzu işgalden kurtardı. Cumhuriyet esasına dayalı yeni bir devlet kurulmasına öncülük yaptı.

Yeni Türk devletinin izlediği dış politikanın esası aşağıdakilerden hangisidir?

A) Birleşmiş Milletlerin isteklerini gerçekleştirmek

B) Akdeniz'de üstün durumda olmak

C) Ulusal sınırlar içinde bağımsız yaşamak

D) Komşu ülkelerin istekleri doğrultusunda sınırları belirlemek

E) Yayılmacı bir siyaset izlemek

7. I. Dünya Savaşı sonrası gerginliğin devam etmesi ve Avrupa'da savaş belirtilerinin artması ve Akdeniz'de güvenliğin bozulması karşısında Türkiye'nin 1936 yılında aldığı önlem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Balkan Antantı'nı kurmak

B) Milletler Cemiyeti'ne üye olmak

C) Boğazlar statüsünü ilgili devlerle yeniden düzenlemek

D) Sadabat Paktı'na üye olmak

E) Sovyetlerle saldırmazlık antlaşması yapmak

8. Almanya ve İtalya'nın saldırgan politikalar izlemesi sonucu Fransa, Suriye üzerindeki manda yönetimini kaldırmak zorunda kaldı.

Bu karar, aşağıdakilerden hangisinin çözümünde etkili olmuştur?

A) Savaş tazminatı

B) Musul sorunu

C) Dış borçlar

D) Nüfus değişimi

E) Hatay sorunu

9. Musul'un Irak'a bırakılmasına karşılık. Musul petrollerinden elde edilen yıllık gelirin yüzde 10'unun 25 yıl süreyle Türkiye'ye verilmesi kararı, aşağıdakilerden hangisinin kapsamındadır?

A) Lozan Antlaşması (1923)

B) Ankara Antlaşması (1926)

C) Mudanya Ateşkes Antlaşması (1922)

D) Mondros Ateşkes Antlaşması (1918)

E) Misak-ı Milli (1920)

10. Yeni Türk devletinin dış politikadaki temel ilkesi 'lam bağımsızlık" anlayışını korumaktır.

1923-1938 yılları arasındaki dönemde görülen;

I. Kapitülasyonların kaldırılması

II. Kabotaj Kanunu'nun çıkarılması

III. Yabancı okullar konusunun Avrupalı devletlerle görüşülmemesi

IV. Boğazların bir komisyon tarafından yönetilmesi

gibi gelişmelerden hangilerinin bu ilkeye uygun olmadığı söylenebilir?

A) I ve II

B) II ve III

C) Yalnız IV

D) I, II ve III

E) III ve IV

11. Türkiye Cumhuriyeti 1925 - 1937 yılları arasında Balkan Antantı ve Sadabat Paktı'na öncülük etmişlerdir.

Aşağıdakilerden hangisi bu girişimlerin amacı değildir?

A) Devletlerarası güç birliğini kurmak

B) "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesine uymak

C) Sınırların güvenliğini sağlamak

D) Komşu devletlerin dostluğunu kazanmak

E) Komşu devletler arasındaki anlaşmazlıklara çözüm bulmak

12. Montrö Boğazlar Sözleşmesi, aşağıdakilerden hangisine son vererek Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası ilişkilerindeki önemini artırmıştır?

A) Kapitülasyonlar

B) Dış borçlar

C) Türk karasularında yabancıların ticaret yapması

D) Boğazlar Komisyonu

E) Ege Adalarının silahlandırılması

13. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin aşağıdaki maddelerinden hangisiyle Türkiye'nin bölgedeki durumu güçlendirilmiştir?

A) Boğazlar komisyonunun kaldırılması

B) Antlaşmanın 20 yıl yürürlükte kalması

C) Ticaret gemilerinin boğazlardan serbestçe geçmesi

D) Türkiye'nin savaş tehlikesi karşısında boğazları kapatma yetkisinin olması

E) Karadeniz'de kıyısı olmayan devletlerin savaş gemilerinin ağırlık bakımından sınırlandırılması

14. Yeni Türk devleti, Lozan Antlaşması'nın Boğazlar ile ilgili kararlarının egemenlik haklarını kısıtlaması (bilgi yelpazesi. com) nedeniyle, 1936'da ilgili devletler ile yeni bir antlaşma imzaladı. Bu antlaşma ile Boğazlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenliğine bırakıldı.

Aşağıdakilerden hangisinin bu gelişmeyi kolaylaştırıcı etken olduğu söylenebilir?

A) Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne üye olması

B) Almanya ve İtalya'nın saldırgan politikalar izlemesi

C) Balkan Antantı'nın kurulması

D) 1929'da dünyada bir ekonomik kriz yaşanması

E) Türkiye'de cumhuriyetin ilan edilmesi

15. Türkiye'nin aşağıda verilen hangi sorunu en sonra çözüme kavuşmuştur?

A) Boğazlar

B) Doğu sınırı

C) Hatay

D) Ege Adaları

E) Yabancı okullar

 

CEVAP ANAHTARI

 

1C

2E

3B

4D

5C

6C

7C

8E

9B

10C

11E

12D

13D

14B

15C

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***