Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

DIŞ POLİTİKA TEST SORULARI ATATÜRKÜN DIŞ POLİTİKASI ATATÜRKÜN DIŞ POLİTİKASI (4) (İNKILAP TESTİ)

 

1. Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikadaki çalışmalarından hangisi, Lozan Antlaşmasından arta kalan sorunları çözmekten çok uluslararası barışa katkı sağlama amacına yöneliktir?

A) Nüfus mübadelesi sorununun çözümlenmesi

B) Montrö Sözleşmesi'nin imzalanması

C) Milletler Cemiyeti'ne katılması

D) Hatay Sorunu'nun Fransa ile anlaşarak çözümlenmesi

E) Irak sınırı konusunda İngiltere ile antlaşma imzalanması

2. 1923 yılında 1921 anayasasında bazı değişiklikler yapılmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi bu değişikliklerden biri değildir?

A) Başbakan'ı Cumhurbaşkanın seçmesi

B) "Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır" hükmünün çıkarılması

C) Cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesi

D) Bakanlar Kurulunun Başbakan tarafından oluşturulması

E) Cumhurbaşkanının bir seçim dönemi için seçilmesi

3. Fransa Suriye'deki manda yönetimini kaldırarak burada bağımsızlığı öngören bir antlaşma yapmıştır.

Bu durum aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?

A) Musul sorunu

B) Hatay sorunu

C) Boğazlar sorunu

D) Borçlar sorunu

E) Yabancı okullar sorunu

4. Suriye'ye mandater devlet olarak yerleşen Fransa 1936 yılında Suriye ve Lübnan'a bağımsızlık vermiştir.

Bu durum aşağıdakilerden hangisinde etkili olmuştur?

A) Doğu sınırlarının güvenliğinin sağlanması

B) Boğazların statüsünün yeniden belirlenmesi

C) Batıda ittifak kurulması

D) Hatay'ın anavatana katılması

E) Musul'un İngiltere'ye bırakılması

5. Yeni Türk devletinin Atatürk döneminde izlediği dış politikanın amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Ulusal bağımsızlığı korumak

B) Uluslararası ilişkilerde eşitlik ilkesinin uygulanmasını sağlamak

C) Uluslararası sorunları barış yoluyla çözümlemek

D) İçişlerine karışılmasına engel olmak

E) Azınlık haklarının uluslararası konferanslarda belirlenmesini sağlamak

6.

I. Savaşın tüm dengeleri alt üst etmesi

II. Balkan Antantının aynı yörede bulunan devletlerarasında yapılmış olması

III. Boğazların Türk egemenliğine geçmesi

Balkan Antantının II. Dünya Savaşı'nda işlevini yitirmesinde, yukarıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

A) Yalnızl

B) Yalnız II

C) Yalnızlll

D) I, III

E) II, III

7. Türkiye, Suriye'nin bağımsızlığını kazanmasından sonra ortaya çıkan Hatay sorununun çözümlenebilmesi amacıyla Milletler Cemiyeti'ne başvurmuştur.

Türkiye'nin bu tutumuna bakılarak;

I. Suriye'nin bağımsızlığını tanımamaktadır.

II. Sorunları barışçı yollarla çözüme kavuşturmak istemektedir.

III. Hatay'ı sınırlarına katmaktan vazgeçmiştir.

IV. Uluslararası sorunları askeri güç kullanarak çözme eğilimindedir.

gibi yargılardan hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I

B) II ve III

C) Yalnız IV

D) III ve IV

E) Yalnız II

8. 1923 - 1930 döneminde Türkiye'yi dış politika alanında uğraştıran sorunlar arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Dış borçlar

B) Doğu sınırı

C) Türkiye - Irak sının

D) Yabancı okullar

E) Nüfus mübadelesi

9. Türkiye ile Yunanistan arasında 1930 yılından itibaren iyi ilişkilerin kurulmasına aşağıdakilerden hangi sorunun çözümlenmesi elverişli bir ortam hazırlamıştır?

A) Kapitülasyonlar

B) Musul meselesi

C) Yabancı okullar

D) Dış borçlar

E) Nüfus mübadelesi

10. Türkiye 1932 yılında aşağıdakilerden hangisine üye olmuştur?

A) Birleşmiş Milletler

B) Milletler Cemiyeti

C) Lahey Adalet Divanı

D) Balkan Antantı

E) Sadabat Paktı

11. Lozan Antlaşması’nda "İstanbul'da yaşayan Rumlar ile Batı Trakya'da yaşayan Türkler dışında kalan Türk ve Rum nüfusun, Türkiye ile Yunanistan arasında değiştirilmesi" kararı alınmıştı. Bu uygulama yaşanan sorunlar nedeniyle ancak 1930’da gerçekleştirilebildi.

Nüfus mübadelesinin gecikme nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) Yunanistan'daki Türklerin Anadolu'ya gitmek istememesi

B) Anadolu'daki Rumların Yunanistan'a gitmek istememesi

C) Milletler Cemiyeti'nin mübadeleyi ilkelerine aykırı bulması

D) Türkiye ve Yunanistan'ın değişimin masraflarını karşılayacak ekonomik gücünün olmaması

E) Yunanistan'ın, İstanbul'da kalacak Rumların belirlenmesinde sorun çıkarması

12. Atatürkçü milliyetçilik anlayışının iç ve dış politikayı belirleyen başlıca niteliği, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yapılan inkılapların sürekli olması

B) İdeal rejimi cumhuriyet olarak görmesi

C) Yurtta barış, dünyada barış anlayışını benimsemesi

D) Egemenlik milletindir ilkesini benimsemesi

E) Devletin vatandaşa hizmet etmesini öngörmesi

13. "Dış siyasette güçlü ve sözü geçer olmanın önkoşulu içte de güçlü olmaktır."

Türkiye'de cumhuriyet döneminde;

I. Yabancı okullar

II. Musul

III. Boğazlar

gibi sorunlardan hangilerinin çözümü, bu yargıya olumsuz örnek oluşturmaktadır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve II

D) I, II ve III

E) Yalnız III

14. I. Dünya Savaşı sonrası gerginliğin devam etmesi ve Avrupa'da savaş belirtilerinin artması ve Akdeniz'de güvenliğin (bilgi yelpazesi. com) bozulması karşısında Türkiye'nin 1936 yılında aldığı önlem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Balkan Antantı'nı kurmak

B) Milletler Cemiyeti'ne üye olmak

C) Boğazlar statüsünü ilgili devlerle yeniden düzenlemek

D) Sadabat Paktı'na üye olmak

E) Sovyetlerle saldırmazlık antlaşması yapmak

15. Balkan Paktı'nın kurulmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

A) Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere katılması

B) II. Dünya Savaşı'nın çıkması

C) Türkiye'nin NATO'ya üye olması

D) Almanya ve İtalya'nın yayılımcı politikası

E) Hatay'ın Anavatan'a katılması

 

CEVAP ANAHTARI

 

1C

2B

3B

4D

5E

6A

7E

8B

9E

10B

11E

12D

13B

14C

15D

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***