Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

İSİMLER TEST, İSİM TAMLAMALARI TEST, İSİM ÇEŞİTLERİ TEST, İSİM ÇEKİM EKLERİ TEST, HAL EKLERİ TEST, İYELİK EKLERİ TEST, AD TAMLAMALARI TEST (2) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir?

a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.

b) Bu, Tepebaşı civarında görülmüş.

c) Bu yine külbastı yemek olacakmış.

d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış.

e) Bu, Güneydoğu’ya yolda rastlamış.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?

a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum.

b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu.

c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü.

d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.

e) Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır?

a) Kırmızı çocuk gömleği aldık.

b) Kırık kapı kilidi onarıldı.

c) Evde büyük çiçek vazosu vardı.

d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.

e) Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

4. Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti.

b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı.

c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi.

d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.

e) Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

5. Takısız ad tamlamalarında, tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a) O dev adam (bilgi yelpazesi.net) burada ne arıyor.

b) Gül hatırın için bu çileye katlanırım.

c) Ona kiraz dudak diye ad taktılar.

d) Demir bilek yine gücünü gösterdi.

e) Bakır çivi eğiliyor, bükülüyor tahtaya girmiyordu.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır?

a) Saate bakmayı unutmuşum.

b) Kente inene kadar konuşmadım.

c) Ele dedi ama, eleyemedi.

d) Bahçeden çıkıp okula gittim.

e) Seninle işe gitmeye karar verdim.

7. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez?

a) Bu konuyu sana anlatırdı.

b) Bu yazı bana ait değildi.

c) Bu camı camcı takmadı.

d) Bu sözü hiç unutmadı.

e) Bu düşünceyi pek tutmadı.

8. Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?

a) Sevgi, ruhun açan çiçeğidir.

b) O da bu iyimserlikten çekiyor.

c) Çocuk, böyle nereye gidiyor.

d) Gel anlaş, inadı bırak artık.

e) Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

9. Bazı ad tamlamalarında tamlayan, tamlananın neden yapıldığını göstermektedir.

Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir?

a) Meyve suyu

b) Mantar çorbası

c) Bal arısı

d) Gül kokusu

10. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?

a) mirasyedi

b) vatansever

c) çöpçatan

d) ayakkabı

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.b    2.c    3.d    4.d    5.e    6.c    7.b    8.c    9.c    10.d

 


“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (2)

.

->Yazan : aaaaaaaaaaaa
->Yorumu: aaaa bukadar olmaz ki kardesim ne bizim çektigimiz çile hocccccccaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmm çok yoruluyoruz 150 soru nasil yazilir.

>Yazan: aliiiiiiii
>Yorum:
süperya 112233
Bizim Lazlarla Ruslar savasa girmisler. Ruslar top kullaniyorlarmis Lazlar da Çanakkale'den kalma dandik silahlari. Ruslar bi ates ediyorlar Lazlardan 20 kisi ölü Lazlar ellerindeki silahlarla bi sey yapamiyorlarmis tabi temel bakmis is olacak gibi degil idrisi çagirmis idris demis bütün adamlara haber sal 5 dakika içinde hepsi yanima gelsin idris tamam temel demis gitmis 5dakika sonra bütün adamlar toplanmis.
Temel usaklar bu is böyle olacak gibi degil demis, adamlar napicaz demisler. temel bizde top yapicaz demis. Kesin su kavak agacini demis, adamlar hemen kesmis, oyun demis içini, oymuslar, üstünü saç levhalarla kaplayin demis kaplamislar, içine telleri doldurun demis üstüne de barutu koyun demis, neyse adamlari temelin tüm dediklerini yapmislar. Simdi atesleyin demis. bi ateslemisler 120 ölü. Temel kendine gelince etrafina bakmis: vay be! Bu top burada bu hasari verdiyse Rusya dagilmistir, demis..

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***