Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

KELİMEDE ANLAM TEST, SÖZCÜKTE ANLAM TEST (GERÇEK, MECAZ, TERİM, YAN, ZIT, EŞ, TEMEL, SOMUT, SOYUT, EŞ SESLİ) TEST SORULARI (8) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “Doldurmak” kelimesi hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a)  Arkadaşımı benim hakkımda doldurmuşlar.

b)  Yemeğin kokusu odayı doldurmuş.

c)  Çocuk altı yaşını doldurdu.

d)  Annem bardaklara çay doldurdu.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “renkli” sözcüğü somut bir kavramı nitelemektedir?

a) Renkli kişiliğe sahip insanlarla karşılaştık.

b) Kardeşim çok renkli düşüncelere sahipti.

c) Bahçe renkli ampullerle aydınlatılmıştı.

d) Bu insanların hepsinin yaşantıları çok renkli.

3. “ısınmak” sözcüğü hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a) Hava ısınınca doğa canlandı.

b) Yeni gelen öğrenci sınıfa çabuk ısındı.

c) Soba yanınca oda hemen ısındı.

d) Biraz çalışınca arabanın motoru ısındı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır?

a) Bu kentte çevre temizliğine önem veriliyor.

b) Sıcak bir yaz günü yola çıktık.

c) Türkçe, dillerin en köklülerindendir.

d) Düşürüp kırdığı vazoyu onarıyor.

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olarak verilen sözcüklerden hangisi soyut bir kavramı anlatır?

a) Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.

b) Çocuğunun başarısından sevinç duydu.

c) O gün hava oldukça soğuktu.

d) Kara bulutlar birden gökyüzünü kapladı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilen deyim, açıklamasıyla çelişir?

a) Ağız ağza vermiş, gizli gizli konuşuyorlardı.

b) Ağız birliği etmişler, aynı açıklamaları yapmışlardı.

c) Çok güzel konuşmuş, ağzına geleni söylemişti.

d) Başına gelenlerden ağzı yanmış, her şeyi incelemeye karar vermişti.

7. “tertemiz” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?

a) Onun tertemiz bir yüreği vardır.

b) Çocuklarını (bilgi yelpazesi.net) tertemiz giydirir.

c) Bu kendin sokakları her zaman tertemizdir.

d) Evin her tarafını tertemiz yapmış.

8. “-ce, -ca” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye küçültme anlamı katmıştır?

a) Çocuklarını iyice doyurdu.

b) Hazırladığın kitapçık bence iyidir.

c) Onun çocukça davranışlarına alıştık.

d) Eline büyükçe bir elma aldı.

9. “-ce, -ca” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye farklı bir anlam kazandırmıştır?

a) Doğrusu, çocukça davranışlardan hiç hoşlanmaz.

b) İş yerimizde kardeşçe geçinip gidiyoruz.

c) Bu acemice davranışları senden hiç beklemezdim.

d) Bence sakıntıya boş yere katlandık.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “-dan” eki eklendiği sözcüğe ayrılma anlamı katar?

a) Sudan nedenlerle birbirimize düştük.

b) Orhan benim candan dostumdur.

c) Olgunlaşan meyveler daldan düşüyor.

d) Çocuklar sazdan samandan bir ev yaptılar.

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.a    2.c    3.b    4.c    5.b     6.c    7.a    8.d     9.d    10.c

 


“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (1)

.

>Yazan: isa durmaz
>Yorum:
biraz daha genis kapsamli sorular koyarsanz daha çook sevinecegiz ama simdi ki halide harikaa çook tesekkuer edermm.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***