Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

KELİMEDE ANLAM TEST, SÖZCÜKTE ANLAM TEST (GERÇEK, MECAZ, TERİM, YAN, ZIT, EŞ, TEMEL, SOMUT, SOYUT, EŞ SESLİ) TEST SORULARI (9) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “-ce, -ca” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye benzerlik anlamı katmıştır?

a) Yıllarca yurt dışında yaşamıştı.

b) Tiyatrodan çıkınca eve gittik.

c) İnsanca yaşamak herkesin hakkıdır.

d) Geç kaldığı için, sessizce yerine oturdu.

2. “sınıf” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır?

a) Sınıftayken farklı, dışarıda farlı davranıyor.

b) Türkçe derslerinde sınıfın ön sıralarında toplanırdık.

c) Bu, okulun en büyük sınıflarından biridir.

d) Sınıfımız adına bir konuşma yapmak istiyorum.

e) Çağrı, geç saatlere kadar sınıfta çalışırdı.

3. Aşağıdaki deyimlerden hangisi "mecaz" anlamlıdır?

A) Çoğu gitti azı kaldı.

B) İyi gün dostu.

C) Hem suçlu, hem güçlü.

D) Soyup soğana çevirdi.

4.

1. Konuklarımıza şeker tuttum.

2. Geçmişte yadırgananlar, bugün tutmuştur.

3. Adamı tutmayın, evine gitsin.

4. Dağların başını duman tutmuş.

Aşağıdakilerden hangisi, “tutmak” sözcüğünün yukarıdaki cümlelerde kazandığı anlamlardan biri değildir?

a) kaplamak

b) ikram etmek

c) benimsemek

d) alıkoymak

e) sanmak

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a) Bu düşünceleri gerçekten sindirmiş aydınların tutumuna bir bakın.

b) Elverişli durumların kukusunu hemencecik alıyor.

c) Genç kadının, korkudan sinirleri bozuldu.

d) İskele memuru, zayıf, kuru, asabi bir adamdı.

e) Yemek vakti gelmiş, misafirler sofraya oturmuşlardı.

6. “çekilmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde başka sözcüklerle deyim oluşturmamıştır?

a) Düşman, şiddetli direnişe dayanamayarak çekildi.

b) Emekliye ayrıldıktan sonra kabuğuna çekildi.

c) El ayak çekildikten sonra gizlice bodruma indi.

d) Savcı kavgada silah çekildiğini iddia ediyor.

e) Daha güzel günler uğruna az mı çile çekildi?

7. “baş” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Öğrenciler teneffüste öğretmenin başına üşüştüler.

b) Onunla başa çıkamazsın, demiştim.

c) Başa gelen çekilirmiş, ne yapalım…

d) Başım ağrıyor; lütfen biraz sessizlik…

e) Yine iş başa düştü desenize!

8. Aşağıdakilerin hangisinde “bağlamak” sözcüğünün anlamıyla kullanımı birbirine uymamaktadır?

a) Bir şeye karşı ilgi, istek uyandırmak: Kardeşim, ne yapsak da seni bu eve bağlayabilsek acaba?

b) Başka bir işle uğraşamaz olmak, başka şeye vakit ayıramamak: Bu iş beni bağladı.

c) Oluşmak, meydana gelmek, tutmak: Lambanın şişesi is bağlamış.

d) Ayırmak, (bilgi yelpazesi.net) tahsis etmek: Yaşlı kadına aylık bağladılar.

e) Gönlünü kazanmak: Bu sözler bizi bağlamamalı.

9. Aşağıdakilerin hangisinde doğadan insana aktarma yapımlaştır?

a) Oturmuş dertleşir, yüzsüz bir ayna sağır duvarlar

b) Toplarım gözlerinden dökülen binlerce inciyi

c) Acımasız zaman gardiyan olmuş, bekler köşede

d) Uyma sakın bu vefasız bahara, kaçıp da gitme

e) Alışıktı bana uzayıp giden dost kaldırımlar

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duyularla ilgili kavramlar arasında bir aktarma yapılmıştır?

a) Bir hafta boyunca Ege’nin serin sularında yüzmüştük.

b) Ilık bir ilkbahar akşamında ateş yakıp şarkılar söylemiştik.

c) Günlerdir acı çektiğini belli etmemek için elinden geleni yapıyordu.

d) Haftalarca kampta kalınca yumuşacık yatağını, sıcak evini özlemişti.

e) O, öğrenciler arasında taviz vermeyen tutumlarıyla, sert bakışlarıyla tanınırdı.

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.c    2.d    3.d    4.e    5.a    6.a    7.d    8.e    9.b    10.e

 

“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***