Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

SES BİLGİSİ TEST SES OLAYLARI TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünlü daralması örneklenmez?

a) Seni, sokağın başında bekliyorum.

b) Gelmiyorum diye çok üzüldü.

c) Düşünüyorum da ne söylesem boş.

d) Bilmiyorum, ama gitsen daha iyi olur.

e) Nedense, o çocuğu hiç sevmiyor.


2.

Bir bulut gibi sarmalayıp

Ilıkça örterken üstümüzü gece

Biriktirir yer altı suları gibi

Acının ince sızısını içimize

Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) ünsüz benzeşmesi

b) ünlü düşmesi

c) ulama

d) kaynaştırma

e) ünsüz yumuşaması


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a) Kitabın kapağını açmadan sınava gelmiş.

b) Bu soruyu farklı görüşle çözmüş.

c) Neyi var nesi yoksa elden çıkarmış.

d) Senin olayı bulduğunu sanmıyorum.

e) Duyduğuma göre, kapısını kimse açmıyormuş.


4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde, ünsüz benzeşmesi örneklenmez?

a) Çocuk, aniden caddeye fırlamıştı.

b) Bunları, yemekten sonra konuşuruz.

c) Saçlarını sıfır numaraya kazıtmış.

d) Hala çalışmamakta ısrar ediyorsun!

e) Bu sabaha sütçü gelmedi mi?


5.

Geceyi gündüzü biliyor

Dört mevsimi, rüzgarı, karı

Ay ışığına bayılıyor,

Ama kötülemiyor karanlığı

Alnında mutluluğun gururu

Bu dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) Kaynaştırma

b) Ünlü düşmesi

c) Ünlü daralması

d) Ünsüz yumuşaması

e) Ünsüz sertleşmesi


6. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili harflerden hangisi, kaynaştırma harfi değildir?

a) Bu konudaki düşüncesi farklıydı.

b) Bu sözleri duymayı istemiyordu.

c) Bu oyunu (bilgi yelpazesi.net) bize kim öğretecek?

d) Anılarını yeniden tazeledi.

e) Binanın ön cephesi sarmaşıktan görünmüyordu.


7.

Can atardı

Daracık sokaklarda

Tek başına köşe kapmaca

Yüreği ellerinde

Oynamaya

Verilen diz

Bu dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) ses artması

b) ünsüz benzeşmesi

c) ulama

d) ünlü düşmesi

e) ünsüz yumuşaması


8. Aşağıdakilerden hangisinde, ünsüz benzeşmesi örneklenmemiştir?

a) Bazı sözcükler dilimize Arapça’dan geçmiştir.

b) Onunla birlikte gitmelisin.

c) Sevinç, topraklardaki su gibi yüreklere sinmişti.

d) Salonu menekşe kokusu kapladı.

e) Köyde bu olaydan sonra onu sıkça aradım.


9.    Dilimizde iki heceli birtakım sözcüklere dar ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki ünlüler düşer.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kuralı örnekleyen bir sözcük yer almaz?

a) Koca çınar sabaha kadar devrildi.

b) Gönül bu, nice ağrılara dayanmadı ki…

c) Elleri böğründe kaldı, bu haberi alınca

d) Bu kuşku, beynimizi kemiriyordu.

e) Akşama doğru günün boynu büküldü.


10.

Hissederim bu acıyı

Her perşembe nedense

Niçin beynimden çıkmaz

Gecelerin karanlığında sular

Dizelerinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) n – m değişmesi

b) ünsüz türemesi

c) ünlü düşmesi

d) ünsüz benzeşmesi

e) ünsüz yumuşaması


CEVAP ANAHTARI

 

1.c    2.e    3.d   4.c    5.e    6.c    7.b    8.d    9.b    10.d

 


“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***