Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

SIFATLAR TEST ÖNADLAR TEST SIFAT TAMLAMALARI TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

ÖNADLAR VE ÖNAD TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sıfat yoktur?

a) Gelişigüzel söylenmiş sözler, insanı amacına ulaştırmaz.

b) İki asırlık bina, bakımsızlıktan yıkılıverdi.

c) Bizi birkaç saat sonra arayacaklarını söylediler.

d) Bu dönem hiçbir dersten düşük not almamış.


2. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde adlaşmış sıfat yoktur?

a) Küçük insanların gururu büyük olur.

b) Kibir ve gurur ile başkalarını incitme.

c) Kırkına kadar sevilmeyen, kırkından sonra hiç sevilmez.

d) İhtiyar bir kralda kınanan şey, sıradan bir gençte hoş görülebilir.

e) Öfkeli bir adamı susturmak istiyorsanız, önce siz susunuz.


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı, bir sıfatla sağlanmıştır?

a) İlk canlılar nerede yaşıyordu?

b) Kristaller yeraltından nasıl çıkarılır?

c) Yerin güçlü bir biçimde sallanmasına ne denir?

d) Dünyanın soğuk bölgelerinde hangi hayvanlar yaşar?

e) Ay’da yürüyen ilk insan kimdi?


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sıfat kullanılmamıştır?

a) Ömrü boyunca alnı açık bir insan olarak yaşadı.

b) Çocuğun mamasına bu ilaçtan birkaç damla katınız.

c) Kanuni’den sonra yüzlerce yıllık belirsizlik dönemi başlıyordu.

d) Konuşmacının çınlayıcı, derin ve etkili ses tonu bizi büyülemişti.

e) Üstadın “Siyah Pelerinli Adam” adlı oyunun izlemelisiniz.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtme sıfatı kullanılmamıştır?

a) Bu zorluğu en çok edebiyatçılar çekerler.

b) Bize kaç lira vereceklermiş?

c) Bütün insanlar aynı değildir.

d) İki hafta içinde sorunlar çözülmez.

e) Uzak ülkeleri dolaşmaya çıktı.


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bu” sözcüğü farklı türde kullanılmıştır?

a) Bu çocuk bizi oyaladı.

b) Bu ses beni bir süre etkiledi.

c) Bu durum zaten takdir ediliyordu.

d) Bu işleri bir an önce bitirmelisin.

e) Bu artık bizi pek anlamıyor.


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat kullanılmamıştır?

a) Her koyun kendi bacağından asılır.

b) Kaçıncı gün size geleceklerdi?

c) Birkaç öğrenciyle bu iş yürütülmez.

d) Bazı insanlar iyilikten anlamazlar.

e) Öbür adamlar da gelecekler mi?


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir” sözcüğü sayı sıfatı değildir?

a) Seninle bir gün karşılaşırız

b) Bir tokat atıp, çekip gitti.

c) Ona bir ev (bilgi yelpazesi.net) bırakmıştı.

d) Bugün bir kitap satabildim.

e) Bir gün bu iş için yeterli zamandı.


9. Kimi niteleme sıfatlarını pekiştirmek için, sıfatın ilk sesli harfine kadar olan kısım m,p,r,s harflerinden yakışanı ile kapatılır ve bir ön ek olarak sıfatın başına getirilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu tanıma uymayan bir pekiştirme sıfatı kullanılmıştır?

a) Tablodaki balıklar denizden yeni çıkmış gibi dipdiri duruyorlar.

b) Şehrin birçok yerinde tertemiz parklar, bahçeler vardı.

c) Vücudu şişmanlıktan şekilsizleşmiş, yusyuvarlak olmuştu.

d) Bu dümdüz yolda yolculuk ne kadar rahat oluyor.

e) Seksen yaşında olmasına karşın sapasağlam dinç bir insandı.


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlamasında sıfat, isimden türemiş bir sözcüktür?

a) Geçmiş günler, özlemle anılıyor.

b) Onun kısacık boyu bana ilginç gelirdi.

c) Dalgın adam çukura düşmüştü.

d) Burada düzgün konuşması bizi kurtardı.

e) O da tatlı söz tutkunudur.


CEVAP ANAHTARI

 

1.a    2.e    3.d    4.d    5.e    6.e    7.b    8.a    9.e    10.d

 

“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

..

10. **Yorum**
->Yorumu: 9 doğru 1 yanlış 
->Yazan: rruya


9. **Yorum**
->Yorumu: süüpppppper di 10 doğru 0 yanlış
->Yazan: misafir.

->Yazan   : tanidik
->Yorumu: 0 dogruuuu 10 yanlis dermisim tam tersii :D:D:D.

->Yazan : burak
->Yorumu: fullllllll çikattim aga 10'da10 nasi ama :D.

->Yazan : tunanay rana
->Yorumu: 1 bos 9 yanlis dermisim....süper ya 10 dogru 0 yanlis.

->Yazan : fatih
->Yorumu: çok tesekkür ederim .sagolun süper!!!!!.

->Yazan : basak
->Yorumu: 10 dogru 0 yanlis mükemmel yaa çok zekiyim d mi.

->Yazan : dogukan
->Yorumu: 10 dogru 0 yanlis süperrrrr :).en zeki kisi benim aranizda.

->Yazan : Çagan
->Yorumu: 10 dogru 0 yanlis süperrrrr :).

->Yazan : seda
->Yorumu: 1 bos 9 yanlis dermisim....! sorular iyiydi de pek zorlanmadim türkçcimiz sagolsun :).

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***