eğitim öğretim ile ilgili belgeler > İl İl Türkiyemiz Ve Özellikleri >Adana'nın Özellikleri, Adana İle İlgili Bilgiler, Tanıtımlar

ADANA’NIN YEMEKLERİ, YÖRESEL, GELENEKSEL YEMEK TARİFLERİ (ADANA’NIN ÖZELLİKLERİ, ADANA İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)

 

Ispanaklı veya Etli Kömbe

 

Malzemeler:

 

4 kg. un

1 su bardağı yağ

1 tatlı kaşığı maya

2 kg. ıspanak veya 1 kg. kıyma

1 çay kaşığı susam

yeterince tuz ve su

5 baş kuru soğan

2 çorba kaşığı salça

 

Hazırlanışı:

 

Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir. Mayalanması için 1-2 saat bekletilir. Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır. Büyükçe bir tepsinin içi bir çay bardağı yağla iyice yağlanır. Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır. Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır. Başka bir kapta (bilgi yelpazesi.net) susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür. En üste bir su bardağı yağ dökülür. Baklava dilimi şeklinde dilimlenen yemek fırında pişirilir.

 

 

Çingene Kebabı

 

Malzemeler:

 

1/2 kg. patlıcan

1 kg. domates

2 baş soğan

4-5 yeşil biber

1/2 demet maydanoz

yeterince tuz ve sumak

 

Hazırlanışı:

 

Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir. Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diğer tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonra içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır. Bu karışım kızgın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür. Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.

 

 

Karakuş

 

Malzemeler:

 

1/2 kg. irmik

1 bardak şeker

2 bardak süt

1 adet limon kabuğu rendesi

1 adet yumurta

Yeterince un

1/2 kg. ceviz içi

 

Şurup için:

6 bardak şeker-5 bardak su, 1/2 adet limon

 

Hazırlanışı:

 

Bir gece önceden irmik ılık süt ile ıslatılır, üzerine yağ ve yumurta eklenerek yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar üzerine un serpilir. Hazırlanan hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir. Bezeler tek tek üzerine un serpilerek açılır. Açılan yufkaya dövülmüş ceviz içi ve limon rendesi serpilir. Tekrar oklavaya sarılarak rulo haline getirilir ve baklava dilimi halinde kesilir. Diğer taraftan şurup malzemeleri kaynatılarak soğutulur. Kesilen karakuşlar ise bol yağda kızarıncaya kadar pişirilerek şerbetin içine atılır. Bastırılarak şurubu emmesi sağlanır. Bu tatlı yapılırken iki ayrı tava kullanılmalıdır. Her kızartmadan sonra yağ süzülmelidir.

 

 

Tavuklu Pirinç Çorbasi (Adana)

 

Malzemesi:

1,5 lt. tavuksuyu,

1 kahve fincanı pirinç,

yarım tavuk,

1'er çorba kaşığı yağ ve salça,

tuz,

karabiber,

kuru nane.

 

Tavuğu 1,5 lt. tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzerek ayrı bir kaba alın. Haşlanmış tavuğu parçalayıp yağ ve salça kavurduktan sonra üzerine tavuğun suyunu dökün. Kaynamaya başlayınca üzerine yıkanmış pirinci katıp pişmeye bırakın. Pişen çorbanın üzerine karabiber ve nane serpip kızgın yağ gezdirin.

 

 

Tutmaç (Adana)

 

Malzemesi:

300 gr. haşlanmış mercimek,

8 bardak et suyu,

3 bardak un,

2 bardak yoğurt,

su,

pul biber,

nane,

katıyağ,

tuz.

 

Unu suyla yoğurup mantı hamuru kalınlığında açın ve karelere bölün. Mercimeği hamurların ortalasına koyup bohça biçiminde yapıştırın ve güneşte kurumaya bırakın. Kuruyunca et suyunda haşlayıp, ağır ağır ve karıştırarak yoğurdu ilave edin. Tuzunu (bilgi yelpazesi.net) ayarlayıp, bir taşım kaynatın ve ateşten alın. Üzerine tereyağında kızdırılmış biber ve kuru naneyi gezdirin.

 

 

Adana Usulü Ezme

 

Malzemesi:

5 domates,

2 soğan,

3 sivri biber,

1 limon,

yarımşar demet maydanoz ve taze nane,

zeytinyağı,

kırmızı pul biber,

tuz.

 

Soğanı ve soyulmuş domatesi, küçük bir şekilde küp küp doğrayıp, pul biber ve tuzla ovun. Çekirdekleri çıkarılmış biberler, maydanoz ve yeşil naneyi ince ince kıyın ve diğer malzemeyle karıştırın. Üzerine yağ ve limonun suyunu gezdirin.

 

ADANA’NIN ÖZELLİKLERİ, ADANA İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

İL İLİ TÜRKİYEMİZ VE ÖZELLİKLERİ ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (2)

.

->Yazan   : sedef
->Yorumu: bizim soysal ögretmeni ödev vermisti ve ben  bu ödevi basariyla yaptim  bu site isime yaradi herkeze tavsiye ederim.

>Yazan: melike
>Yorum:
çok güzel bilgiler ögrendim gerçekten de güzel bilgiler vardir benim çok hosuma gitti.Herkesin bu siteye girmesini isterim...) .

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: