Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Araştırmalar, Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Coğrafya Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar

ULUSLARARASI YARDIM KURULUŞLARI, SOSYAL YARDIM KURUMLARI, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, ÇOCUKLARA YARDIM FONU, DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ, PARA FONU, AVRUPA KONSEYİ, YARARLARI, ÖZELLİKLERİ, TANITIMI İLE İLGİLİ KONU ANLATIM (COĞRAFYA KONU ANLATIMI)

 

A. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE YARDIMCI ORGANLARI

 

=> Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)

 

 

“Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı”dır. 14 Aralık 1946 tarihinde kurulmuştur.

 

Teşkilat çalışmaları hakkında Birleşmiş Milletlere rapor verir ve buradan teknik yardım alır. Ancak tamamen bağımsızdır. UNESCO’nun gayesi BM anayasasında herkes için insan hakları ve temel hürriyetlere saygıyı sağlamaktır. Eğitim, tabii bilimler, sosyal bilimler, kültür, kitle haberleşmesi gibi konularda faaliyet göstermektedir.

 

=> Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)

 

 

Çocukların sağlık, beslenme ve eğitim düzeyini yükseltmeye yönelik ulusal çabalara destek olmayı amaçlayan BM özel kuruluşudur. Savaş çocuklarına yardım amacıyla 1946 tarihinde “Birleşmiş Milletler Uluslar arası Çocuklara Yardım Fonu” adıyla kuruldu. 1990’dan sonra adı “Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu” (UNICEF) oldu.

 

UNICEF, etkinlikleri için gerekli mali desteği hükümetlerin ve özel kuruluşların gönüllü bağışlarından sağlar.

 

=> Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

 

 

1946 yılında üye ülkeler ve dünya halkının sağlık şartlarının iyileştirilmesi gayesiyle merkezi Cenevre’de olmak üzere kurulan teşkilattır. Türkiye’nin 1947’de üye olduğu teşkilata Türk uzmanlar da görev yapmaktadır.

 

=> Uluslar Arası Çalışma Örgütü (ILO)

 

 

Birleşmiş Milletlerin en eski kuruluşudur. Türkiye de bu örgüte üyedir. Amacı; işçilerin çalışma şartlarını iyileştirmek ve yaşam düzeylerini yükseltmektir. ILO, ülkelerdeki çalışma yasaları ve bu alandaki uygulamaları ile ilgili araştırmalar yapar.

 

=> Uluslar Arası Para Fonu (IMF)

 

 

1944 tarihinde uluslar arası parasal iş birliğini sağlamak, döviz kurlarına istikrar kazandırmak, yardım ederek dünyayı etkilemesini önlemek amacıyla kurulmuştur. Merkezi Washington’dadır. Türkiye, IMF’ye 14 Şubat 1947 tarihinde üye olmuştur.

 

=> Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)

 

 

1945 yılında, dünya gıda ve tarımı üzerine araştırmalar yapmak, bu konuda uzmanlar arası toplantılar düzenlemek ve üye ülkelerin bu alandaki problemlerini halletmek gibi gayelerle kurulan teşkilattır. 1946 yılında Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelmiştir. Merkezi Roma’dadır. Türkiye 1947 yılında FAO’ya üye olmuştur.

 

 

B. KURULUŞLAR

 

=> Birleşmiş Milletler (BM)

 

 

Dünyadaki milletlerini bir araya getirip barış ve güveni sağlamlaştırmak; politik, ekonomik, sosyal ve kültürel meselelerin çözümü için kurulmuştur. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 26 Haziran 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler Anayasası imzalandı. Bu teşkilata girmek isteyen ülkeler, güvenlik konseyinin izni ve diğer bütün üye devletlerin girme onayından sonra üye olabilirler.

 

=> Kuzey Atlantik Antlaşması (NATO)

 

 

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra üye milletlerin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü savunmak amacıyla 4 Nisan 1946 tarihin de kurulan savunma teşkilatıdır.

 

NATO’nun kuruluş gayesi ve işleyiş şekli “Üyelerden birine yapılan saldırı, bütün üyelere yapılmış kabul edilmektedir. NATO; hürriyetleri ve hukukun üstünlüğünü tanıyan milletlerin, medeniyetlerini, barış ve güvenliğini sağlar ve karşılıklı askeri, sosyal, kültürel yardımı esas alır. ” şeklinde belirlenmiştir. Türkiye, NATO’ya 1952 yılında üye olmuştur,

 

=> Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ)

 

 

11 ülke tarafından benimsenerek 1992 yılında kurulan Karadeniz çevresi ülkelerin ekonomik iş birliği kuruluşudur. Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Yunanistan bu teşkilata katılan üye ülkelerdir. 25 Haziran 1992’de Çırağan Sarayı’nda imzalanan anlaşmayla kurulan KEİ’nin gayesi: Üye ülkelerin halkları arasında daha yapıcı ve barışçıl ilişkiler kurulması; ülkeler arasında demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı değerlerine dayanan ülkeleri bir araya getirmektir.

 

=> Avrupa Ekonomik işbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)

 

 

Avrupa Ekonomik işbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Paris’te imzalanan bir anlaşma ile kurulmuştur.

 

Amacı: Üye ülkelerin ekonomik kalkınmalarına yardımcı olmak, ekonomik yardımları koordine etmek, ülkelerle ilgili ekonomik veriler yayımlamaktır. Türkiye’nin de üye olduğu teşkilat üye ülkelerle üye olmayan ülkeler arası ekonominin düzenlenmesi konusunda yardımcı olmaktadır.

 

=> Avrupa Konseyi

 

 

15 Mayıs 1948 tarihinde Londra’da imzalanan, Avrupa’da siyasi alandaki en önemli teşkillatır. İlk kurulduğunda 10 ülke üye iken daha sonra üye sayısı artmıştır. Türkiye Ağustos 1949’da üye olmuştur.

 

Etkinlik alanı çok geniş olan teşkilat etkinlikler için özel kurullar ve uzmanlık komiteleri oluşturmuştur. Oluşturduğu komiteler (bilgi yelpazesi.com) arasında Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, Avrupa Suç Sorunları Komisyonu gibi komisyonlar bulunmaktadır. Teşkilat, üye devletlerin, ekonomik, kültürel, toplumsal, bilimsel ve hukuk alanlarında iş birliğj yapmalarını sağlamaya çalışır.

 

=> Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY)

 

 

1993 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın imzaladığı bir antlaşma ile kurulmuştur. Merkezi Ankara’dadır. Toplantılarda Türkçe konuşulmaktadır.

 

TÜRKSOY’un gayesi Türkçe konuşan ülkeler arası kültürel ilişkiyi korumak ve Türk kültürünü olumsuz etkileyen etmenleri ortadan kaldırmaktır.

 

=> Avrupa Birliği (AB)

 

 

1958 yılında 6 Batı Avrupa ülkesi tarafından kuruldu. Bu birliğe daha önce Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) veya Ortak Pazar da denilirdi. Birliğin amacı, üye devletler arasında ekonomik iş birliğini ge1iştirmek ve uyumlu bir şekilde devamını sağlamaktır.

 

Birlik, zaman içinde Avrupa Ekonomik Topluluğu başlığından “Ekonomik” kelimesini çıkararak Avrupa Topluluğu olmuş sonra da Avrupa Birliği adını almıştır.

 

COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN <<<


COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN <<<


COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN <<<

Yorumlar

......

10. **Yorum**
->Yorumu: Merhaba ben Aynur Moğolistanlıyım uluslarası yardım derneği gibi varsa ulaşırsa sevinirim... Moğolistandaki durumu ağır hasta ve fakir olan insanlara yardım etme niyetinde yazıyorum
->Yazan: Aynur

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):