eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > tarih dersi ile ilgili konu anlatımlar > tc inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi ile ilgili konu anlatımlar

GÜNEY CEPHESİ, GÜNEY CEPHESİ’NİN ÖZELLİKLERİ, ÖNEMİ (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)

 

İngilizler; Musul, Antep, Urfa ve Maraş’ı Fransızlar; Adana,Tarsus,Mersin ve civarını işgal ettiler. işgaller, Türk halkı tarafından protesto edildi.Ancak İngilizlerin işgal altındaki bölgelerde yönetime karışmamaları,milletin onurunu zedeleyecek davranışlarda bulunmamaları nedeniyle İngilizlere karşı silahlı direniş olmadı.İngilizler Paris Barış Konferansı'nda Fransızlarla anlaşma yaparak işgal ettikleri yerleri Fransızlara bıraktılar. Böylece Adana'dan sonra Maraş, Urfa ve Antep de Fransız işgali altına girdi.

 

Fransızların işgalleri ile olaylar da başladı. Çünkü Fransızlar bu illerde Ermenilerle iş birliği içine girdiler. Beraberlerinde getirdikleri Ermenileri Türklere karşı silahlandırdılar. Fransızların ve onlarla birlikte hareket eden Ermenilerin saldırılarına karşı koymak amacıyla Kuva-yi Milliye birlikleri kuruldu. Sivas Kongresi'nde alınan kararla bölgeye subaylar gönderildi. Türk halkı Antep, Maraş, Adana ve Urfa'da tarihte eşine az rastlanır bir savunma örneği göstererek Fransızları mağlup etti. Antep'te Şahin Bey, Maraş'ta Sütçü İmam kurtuluş mücadelesinin simge isimleri oldular.

 

TBMM aldığı kararlarla bu şehirlerden Antep'e Gazi, Maraş'a Kahraman, Urfa'ya Şanlı unvanlarını verdi. Güney Cephesi'nde kazanılan başarılar, Fransızlara, Türk topraklarında tutunamayacaklarını gösterdi. Batı Cephesi'nde Sakarya Meydan Savaşı'nın da (bilgi yelpazesi.com) kazanılması ile Fransızların tutumu tamamen değişti. Sakarya Savaşı'ndan sonra imzalanan Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921) ile Fransızlarla savaş durumu sona erdi.

 

İtalyanlar ise Antalya ve Konya'yı işgal etmişti.TBMM ordularının Batı Cephesi'nde kazandığı zaferler İtalyanları işgal ettikleri bölgelerden  çekilmek zorunda bıraktı. İtalyanlar II.İnönü Savaşı'ndan sonra Anadolu'dan çekilmeye başladı. Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra da Anadolu'yu tamamen terk ettiler.

 

Diğer Bir Anlatım:

İtilaf Devletleri, Mondros Mütarekesi'nden sonra işgal harekâtını başlattı. İngilizler tarafından Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Maraş ve Urfa işgal edildi.

Düzenli ordu Güney Cephesinde görev almamıştır.

Fransızlar ise Adana, Mersin ve Osmaniye'yi işgal ettiler. Buralarda yaşayan Ermenilerle işbirliği yaptılar. İngiltere ve Fransa 15 Eylül 1919'da ikili bir antlaşma yaparak Ortadoğu'yu nasıl paylaşacaklarını belirlediler. Irak ve Filistin İngiliz Mandası, Suriye ve Lübnan da Fransız Mandası altına sokuldu. Antep, Maraş ve Urfa el değiştirerek Fransa'ya geçti.

Fransızlar ise Ermenilerle iş birliği yaparak, onlara yöre yönetiminde görev verdiler. Bu durum Fransızlara karşı büyük bir tepkinin doğmasına ve bölgede Milli güçlerin direnmesine ve bir cephenin açılmasına neden oldu.

Maraş Savunması:

Fransız askerlerine karşı Maraş halkı direnişi (Sütçü İmam) 2 Şubat 1920'ye kadar sürdü. Fransızlar kenti terk etmek zorunda kaldılar. Maraş'a TBMM tarafından 7 Şubat 1972'te Kahramanlık unvanı verildi.

Urfa Savunması:

10 Nisan 1920'ye kadar süren çatışmalarda halk gücü galip geldi ve kent kurtuldu. 12 Haziran 1984'te Urfa'nın ismi Şanlıurfa olarak değiştirildi.

Antep Savunması:

Antep halkı 1921 yılına kadar Fransızlara karşı koydu (Şahin Bey) ve 9 Şubat 1921'de düşmana teslim oldu. TBMM Antep'in direnişini ödüllendirmek için kente Gazi unvanı verdi.

Pozantı Savaşı:

Mondros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletleri Adana'yı işgal ettiler. Bu işgal üzerine kente bir Ermeni akımı başladı. Fransızlar, Pozantı'ya kadar ilerlediler. Fransızlarla Kuvayi Milliye arasında amansız savaşlar başladı. Adana bölgesindeki savaş Ankara Antlaşması'nın imzalanmasına kadar devam etti.

Güney Cephesi TBMM Hükümeti ile Fransa arasında 20 Ekim 1921'de yapılan Ankara Antlaşması ile kapanmıştır. Fransızlar Adana, Urfa, Antep ve Maraş'tan çekilmişlerdir.

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar


..
..

4. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel ama çok uzun
->Yazan: Ruken

->Yazan : çagla
->Yorumu: bu yazi bana çok yardimci oldu tesekkürler.

>Yazan: oguzhan
>Yorum: çok iyi bir site sevdim harikaaaa!...

>Yazan: selen
>Yorum: bu siteyi hazırlayanlardan ALLAH razı olsun.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: