eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > tarih dersi ile ilgili konu anlatımlar > tc inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi ile ilgili konu anlatımlar

HARF İNKILABI, HARF İNKILABI'NIN SONUÇLARI, YENİ TÜRK HARFLERİ, YENİ TÜRK ALFABESİ (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)

 

Türkler ilk önceleri kendilerine ait Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardı. İslamiyet’in kabulünden sonra ise Arap harfleri kullanılmaya başlandı.

 

Yeni Türk devletinin kurulmasından sonra Türkçenin daha kolay yazılıp okunması için alfabenin değiştirilmesi gerektiği düşüncesi doğdu. Bu şekilde okuma yazma oranının daha da artacağı düşünüldü.

 

1927 yılında kurulan bir komisyon tarafından Latin alfabesinden yararlanarak yeni Türk alfabesi hazırlandı.

 

Yeni alfabenin yapılmasıyla Harf inkılabı gerçekleştirilmiş oldu. Harf inkılabı bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından halka duyuruldu.

 

Halkın yeni alfabeyi öğrenmesi için Millet Mektepleri açıldı. Mustafa Kemal Paşanın kendisi de bizzat öğretmenlik yaparak (bilgi yelpazesi.com) bu önemli kültür hareketine “başöğretmen” olarak katkıda bulundu.

 

Atatürk'ün Millet Mekteplerinin Başöğretmeni unvanını aldığı 24 Kasım günü, her yıl öğretmenler günü olarak kutlanır.

 

Yeni harfler 1 Kasım 1928'de meclis tarafından kabul edildi. Osmanlıca yazı yasaklanarak yazılarda latin alfabesinin kullanılması zorunluluğu getirildi.

 

 

Harf İnkılabı'nın sonuçları:

 

1. Türk dilinin gelişmesi sağlandı.

 

2. Çağdaşlaşma yolunda önemli bir adım atılmış oldu

 

3. Yabancı dil öğrenmek kolaylaştı.

 

4. Okuma yazma oranı ve yazılan basılan eser sayısı arttı.

 

5. Türkçe, Arapça ve Farsça gibi dillerin etkisinden kurtuldu.

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.....

4. **Yorum**
->Yorumu: Alfabesinin değişmemesi hususunda sürekli örnek olarak gösterdiğiniz Japonya, Meiji döneminde japon alfabesinde büyük değişimler yapmıştır. Bu değişimin nedenlerinin içinde de yazı- konuşma dili arasındaki farklar ve halkın okuma yazmayı kolay öğrenememesi gibi nedenler vardır. Yani alfabesinde değişim yapılmadığını iddia ettiğiniz Japonya ülkesinin gençleri de eski Japoncayı okuyamamaktadır. Lütfen biraz araştırın.
->Yazan:

3. **Yorum**
->Yorumu: Kutuphanelerimizde binlerce osmanlica yazilmis bilim,tarih,felsefe kitaplari var ve onlari okuyamiyoruz asil bu hazineden mahrum kalmis bir toplum geri kalmistir ve bu boyledir zaten
->Yazan: ?!

2. **Yorum**
->Yorumu: Aynen katılıyorum.Göktürk Alfabesine dönülseydi anlardım ama Arap Alfabesini bırakıp yine bir yabancı alfabeye koşmak talihsizliktir.
->Yazan: E.E.


1. **Yorum**
->Yorumu: Milletin binlerce eserini okuyamaz hale gelmesi midir çağdaşlık? ? Tarihine, yapitlarina, kitaplarina cahil bir neslin yetismesi midir çağdaşlık ?? Türkçenin, arapca ve farsca nin etkisinden kurtulmasi soz konusu olamaz çünkü onlar artik turkceden sayılır, kökeni onlardir. Buda eskiden olduğu gibi suanda da gayet tabii bir seydir. 》》》bir ülkenin gelişmesine alfabesi engel olacak olsaydı, Çin japonya en gerici devlet olurdu! ! (Lütfen yorumu siteye ekleyin, Türk halkinin bilinclenme, gecmsindeki yanlislari sorgulama ve gerçek tarihini öğrenme zamani gelmiştir)
->Yazan: !!!.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: