eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > tarih dersi ile ilgili konu anlatımlar > tc inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi ile ilgili konu anlatımlar

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)

  

İkinci Dünya Savaşı’nın Nedenleri

1.Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan 1929 Ekonomik krizi,ikinci büyük dünya savaşının çıkmasını tetikleyen unsurlardan biridir. ABD de başlayan kriz kısa sürede diler kıtalara da sıçramıştır. ABD , kriz sebebiyle Avrupa’ya verdiği kredileri ve bu kıtaya yaptığı yatırımları durdurma kararı almıştır. ABD den aldığı borçlarla savaş tazminatını ödeyen Almanya borçlarını ödeyememiştir. Almanya’dan aldığı savaş tazminatlarıyla ABD'ye olan borçlarını ödeyen İngiltere ve Fransa da artık ekonomilerini döndüremez hâle gelmiştir.
Kendisine yeni yayılım alanları arayan Almanya , Dantzing’i Polonya’dan istemiştir. Almanya doğuya doğru izlediği yayılım siyasetinde Sovyet Rusya’yı karşısına almak yerine yanına çekmek istemiştir. Çünkü İngiltere ve Fransa’ya karşı güçlü bir müttefik’e ihtiyacı vardı. Bu amaçla Almanya ve Sovyet Rusya arasında önce saldırmazlık anlaşması yapılmış, daha sonra ise iki ülke Polonya’yı aralarında paylaşmıştır.
Faşist lider Mussolini öncülüğündeki İtalya Cebelitarık, Süveyş , İskenderiye ve Malta’ya saldırmıştır.
İtalya ve İngiltere arasında Süveyş kanalına hakim olmak için Trablusgarp’ta savaş yapılmıştır. Bu savaşa Almanya da dahil olmuştur.
Kuzey Afrika’daki savaş ABD’nin destek vermesiyle Mayıs 1943’te sona ermiştir.

Maddeleştirmek gerekirse;

-Birinci Dünya Savaşı’nı mağlup olarak bitiren devletlerle ağır şartlar taşıyan antlaşmalar yapılması,

-Almanya’nın Versay Antlaşması’nı uygulamak istememesi,

-Almanya’nın Versay Antlaşması’na göre askersiz olması gereken Ren Bölgesi’ne asker çıkarması,

-İtalya ve Almanya’nın yayılmacı siyaset gütmesi

-Japonya’nın Avrupa devletlerini Asya’dan çıkarmak istemesi.

-1938’de Almanya ile Avusturya’nın Versay Antlaşması’na aykırı olarak bir devlet çatısı altında birleşmesi

Savaş öncesi Almanya, İtalya ve Japonya ittifak kurarak Üçlü Mihver’i oluşturdular.

Almanya, Rusya ile anlaşarak 1 Eylül 1939’da Polonya’yı da işgal etmeye başladı. İki devlet Polonya’yı aralarında paylaştılar.İngiltere ve Fransa, Almanya’ya savaş açtılar. Böylece II. Dünya Savaşı resmen başlamış oldu. Rusya Finlandiya dışındaki Baltık ülkelerini ele geçirdi. Almanya Polonya’dan sonra Norveç ve Danimarka’ya saldırdı. Hollanda ve Belçika’yı ele geçirdi. Fransa topraklarını işgal etti. Ardından Balkanlara doğru ilerleyerek Macaristan, Romanya, Yugoslavya, (bilgi yelpazesi.net) Bulgaristan ve Yunanistan’a saldırdı. Almanya bunlarla da kalmayarak daha önce dostluk antlaşması imzaladığı Sovyet Rusya’ya sürpriz bir şekilde saldırdı. Rusya ise Fransa ve İngiltere ile anlaştı. Böylece Müttefik Devletler (bağlaşık) Grubu da oluştu. ABD, Belçika, Yugoslavya, Yunanistan gibi çok sayıda devlet de Müttefik Devletler grubuna katılmıştır.

Japonya'nın, 7 Aralık 1941’de Pearl Halbour Limanı’na saldırması ile de ABD Japonya’ya savaş açtı. ABD'nin savaşa girmesi Mihver Devletler Grubu’nun işini zorlaştırmıştır. Çok iyi silahlanmış olan ABD ordusunun savaşa girmesiyle Mihver devletleri her cephede yenilmeye başladı. Almanya ve İtalya 1945’de barış istemek zorunda kaldı. Mussolini İtalyan halkı tarafından öldürüldü. Hitler intihar etti.

Japonya savaşı sürdürmek isterken Amerika 6 Ağustos 1945'de Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombası attı. Böylece dünya tarihinde ilk kez bir savaş sırasında nükleer silah kullanılmış oldu. Bu bombalar Hiroşima ve Nagazaki’de büyük bir felakete yol açtı. Binlerce insan öldü ve Japonya kayıtsız şartsız teslim olarak, savaştan çekilmek zorunda kaldı. Böylece 1939’da başlayan savaş 1945’te sona ermiş oldu.

 

İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçları:

-Savaşın ardından Süper Güç olarak adlandırılan ABD ve Sovyet Rusya, dünya siyasetine hakim oldu.

-Diğer dünya devletleri bu iki devletin etrafında toplanarak yeni bloklaşmalar oluşturdular. Ayrıca bu iki güçten ayrı olarak “Üçüncü Blok” oluştu. Bloklaşmalar ilk kez “soğuk savaşın” başlamasına yol açtı.

-Sömürgeci devletlerin ağır bir biçimde yıpranmalarından dolayı sömürgecilik dönemi sona ermeye başladı.

-Sömürge haline getirilen birçok millet Türk Kurtuluş Mücadelesini örnek alarak, bağımsızlıklarına kavuştu. Bu devletlere Hindistan, Pakistan, Libya, (bilgi yelpazesi.net) Cezayir, Tunus örnek olarak gösterilebilir.

-Milletler Cemiyeti yerine, uluslar arasında güvenliği ve dayanışmayı sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Cemiyeti adı altında yeni bir teşkilat kuruldu.

İkinci Dünya Savaşı sürerken Birleşmiş Milletler Yasası hazırlandı.

Yasanın onaylanması ile 24 Ekim 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü kuruldu. Bugün Birleşmiş Milletlerin 176 üyesi vardır. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.

 

İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin Tutumu:

-İkinci Dünya Savaşı döneminde Türkiye, jeopolitik öneminden dolayı iki blok tarafından da savaşa çekilmek istendi. Ancak dış politikada barışçı bir politika izleyen Türkiye savaşın sonlarına kadar savaşa katılmayarak, tarafsızlığını korudu. Bu arada her iki blokla da diplomatik ilişkilerini kesmedi.

-1939 yılında Türkiye, İngiltere ve Fransa ile yakınlaşma içine girince Almanya bu durumdan rahatsız oldu. Türkiye’ye karşı uzlaşmaz bir tavır sergiledi.

-Sovyet Rusya da Alman tehlikesine karşı Türkiye’yi kendi yanına çekmek istiyordu.

-Türkiye Akdeniz’in güvenliği için İngiltere ve Fransa ile antlaşma imzaladı. İtalya, Almanya ve Sovyet Rusya bu durumdan memnun olmadı.

-Balkanları ele geçiren Almanya’nın Türkiye için de büyük bir tehdit haline gelmesi üzerine, Sovyet Rusya ile 1941’de saldırmazlık antlaşması yapıldı

-İngiltere ve Fransa’nın, Türkiye’nin savaşa girmesi konusundaki baskıları üzerine Almanya Türkiye’ye saldırmayacağına dair garanti verdi. 1941 yılında (bilgi yelpazesi.com) bu kez Almanya ile saldırmazlık antlaşması yapıldı.

-1943’te İngiltere ile Türkiye arasında Adana’da bir konferans yapıldı. Adana Konferansı İngiltere ve Fransa ile ilişkileri daha da geliştirdi.

-1943 yılında Kahire Konferansı’nda Türkiye yeniden savaşa girmeye zorlandı.

-23 Şubat 1945’te Türkiye isteklerinin yerine getirilmesi üzerine formalite olarak savaşa girdi. Türkiye Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etti, ancak savaş zaten bitmek üzere idi.

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (10)

.

->Yazan : aysaa
->Yorumu: çok ilgilendirici dersi sewmeye basladim saolun tesekkür ederim.

->Yazan : enes
->Yorumu: bu siteyi yapanin ellerine saglik iyiki hazirlamis.

->Yazan : onur
->Yorumu: çok güzel olmus eeee nediyim bulamayanlar çatlasin :D.

->Yazan : FTH
->Yorumu: ANLATIM ÇOK GÜZEL
1.VE 2.DÜNYA SAVASLARINIDA A.B.D. BITIRMIS
TAM BIR GIZLI SÖMÜRGECI DEVLET
HERKESLE IYI GEÇINIYOR GÖRÜNÜP GEREKTIGINDE BIR DEVLETIN KAFASINA VURUP EKMEGINI ELINDEN ALIYOR..

->Yazan : esma
->Yorumu: gerçekten güzel bir site hazirlayanlarin ellerine saglik simdi sinava girecegim insallah iyi alirim :(.

>Yazan: rmysa
>Yorum:
gerçekten kisa ve net bir özet olmus çok isime yaradi ayrica çok ilgi çekici tesekkürler... .

>Yazan: frn
>Yorum:
gerçekten çok güzel olmus çok çok tesekkürler .

>Yazan: merve
>Yorum:
gerçekten çok güzel bi özet olmus tesekkürler.

>Yazan: Cansu
>Yorum:
çok kısa ve açıklayıcı yazarak sevmediğim tarih ilgimi çekmeye başladı teşekkürler....

>Yazan: ARDA
>Yorum:
çok teşekkür ederim bu bilgiler benim isime çok yaradı :).

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: