Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar > TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar

MİLLİ MÜCADELENİN KADIN KAHRAMANLARI KURTULUŞ SAVAŞININ KADIN KAHRAMANLARI (TC İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIMI)

 

93 Harbinde Ruslarla mücadele eden Nene Hatun ile başlayan bu milletin kadın kahramanları vatanımızın kurtulmasında ve Milli Mücadele'nin kazanılmasında çok önemli görever ve kahramanlıklar sergilemişlerdir.

Kadınlarımız kimi zaman askerlerimize erzak taşırlarken kimi zaman cephelerde kahramanlıklar göstererek kadınlarımızın ne kadar önemli ve saygı değer olduklarını görmekteyiz.

Aşağıda ismi duyulan kadın kahramanlarımızdan bazıları ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir. İsmi duyulan duyulmayan tüm kahramanlarımızın mekanı cennet olsun. Amin.

 

Kılavuz Hatice

Güney Cephesinde Adana ve civarında Fransızlara karşı girişilen mücadelede yer alan ve milis kuvvetlerine katılan Kılavuz Hatice, 8 Mayıs 1920’de Milli Kuvvetler Pozantı’ya taarruza başladığında, kritik bir duruma düşen Fransızları yönlendirerek onlara kılavuzluk etmiştir.
Kılavuz Hatice , yol gösterdiği Fransızları yanlış yoldan götürerek Karboğazı’na sokmuş ve boğazda sıkışan Fransızları Türk askerinin esir etmesini sağlamıştır. Kılavuz Hatice’nin yönlendirmesi sayesinde Fransızlar çarpraz ateş altına kalarak 650 er, 23 subay esir edilmiştir bunun yanında iki top, 8 makineli tüfek, bin kadar silah, 13 kadana, 90 katır ele geçirilmiştir.
Kılavuz Hatice’nin bu başarısının ardından, Mustafa Kemal Paşa'dan bir telgraf gelmiştir bu telgrafın içeriği şu şekildedir ;
"Devamlı başarılarınızı tebrik eder, size ve kahraman Kuva-i Millîye'mize selam ve teşekkür ederim."

 

 

Nene Hatun:

Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Çeperler Köyü’nde 1857'de yılında dünyaya gelmiştir. Aziziye Tabyası'nın savunulmasında çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadınıdır.

Erzurumlular, ölüme gittiklerini bile bile Aziziye Tabyası'na doğru koşuyorlardı ve Tabyada bulunan Rus askerleri, gelenlere ateşi açmışlrdır. Bir çoğu o anda şehit oldu ve göğüs göğüse bîr savaş başlamıştı, Rus ordususun sîlahlrı mükemmeldî. Fakat baltalı, tırpanlı, taşlı, sopalı Türk halkı karşısında yarım saat dayanabîldiler ve Tabya geri alınmıştır.

Aziziye savunmasına 20 yaşlarında gençken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır. Zatürre hastalığından dolayı 98 yaşında vefat etmiş ve kurtuluş mücadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedilmiştir.

 

Şerife Bacı (Ö. 1921):

Kastamonu İnebolu’dan Ankara’ya mermi taşırken oluşan kar ve tipiden dolayı donarak şehit olmuştur.

Anlatılan odur ki, cephane ıslanmasın diye battaniyesini cephaneye sarmış bebeğinede sarılıp onun donmaması için uğraş vermiştir.

 

Hafız Selman İzbeli:

Ailesi zengindi. Asker kastamonuya geldiğinde hepsini yolda karşılayıp doyurmuştu. Hep ben Cumhuriyetçiyim demiş, savaştan sonra yeni baştan herkes gibi Türkce harflerle okuma yazmayı öğrenmişti.

Kastamonu müdafa-i hukuk cemiyeti, kadınlar kolu kurucularından ve Kastamonu'daki İLK KADIN MECLİS ÜYESİ, sıkı bir Atatürk hayranı ve kendi deyimiyle "Cumhuriyet kadını" dır.

Kurtuluş Savaşı sonrasında kastamonu'daki kadınları toplamış, asker için çorap, fanila ördürüp cepheye göndermişti.

Hafız Selman hanıma milletvekilliği de önerilmişti. "Hafız olduğum için başımı açmam, başımı açamayacağım için de Milletvekili olamam" diyerek kabul etmemişti.

 

Gördesli Makbule:

Gördesli Makbule yunanlıların İzmir’i işgali sırasında vatanını savunmak için şehit olmuştur.

15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusunun İzmir'i işgaliyle Batı Anadolu'yu işgale başlaması sonucu 7 Kasım 1921'de kocası Halil Efe ile Türk çetelerine katıldı. Makbule Hanım daha bir yıllık evli iken eşinin yanında Milli Mücadele'ye katılmıştır.

 

Asker Saime Hanım:

Milli Mücadele döneminde 15 Mayıs 1919’da Kadıköy’de düzenlenen mitingde yer almışmitingden sonra tutuklandıysa da kaçarak mücadeleye katılmış yaralanmış ve İstiklal Madalyası almıştı. Savaştan sonra İstanbul Lisesinde edebiyat öğretmenliği yapmıştı.

 

Erzurumlu Kara Fatma (Fatma Seher Erden):

Eşi ile birlikte 1.Dünya Savaşına katılmıştır. Eşinin şehit olmasından dolayı Mustafa Kemal ile görüşerek Batı Cephesinde görev yapmıştır. Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. Aldığı talimatla İstanbul'a gitti, silah ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulundu. İzmir'in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir'e geçerek kurtuluşu için savaştı.

Bir keresinde, onbaşı olduğunda neredeyse sadece kadınlardan oluşan birliği ile düşmanın cephe gerisine bir saldırı düzenledi ve aralarında bir Yunan subayı toplam 25 esir askerle geri döndü.

 

Çete Emir Ayşe:

Çete Ayşe ya da Efe Ayşe olarak da tanınır, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde İstiklal Madalyası verilen Türk kadın asker.

Efe Ayşe 1894 yılında Aydın Merkez İmamköy’de doğmuştur. Babasının adı Mustafadır. 1910 yılında Kayacık Köyü nüfüsuna kayıtlı Mustafa adlı kişi ile evlenmiş, bu evlilikten iki kız çocuğu olmuştur.

Eşi Mustafa 1915 yılında Çanakkale Cephesinde askere alınmış ve bu cephede şehit düşmüştür. Efe Ayşe eşinin şehit düşmesi üzerine tekrar İmamköy’e yerleşmiştir. Çete Emir Ayşe’yi köyümüzden (bilgi yelpazesi. com) tanıyanlar anlatıyorlar. Uzun boylu sarışın güzel bir kadın olduğu söyleniyor. Sırtında tüfek takınarak gidermiş gittiği yere gözü pek birisi olduğu söylenmektedir.

Yunan askeri Aydın’a doğru geldiğinde iki arkadaşı ile birlikte Menderes’in diğer tarafına geçmeye çalışan Emir Ayşe, arkadaşlarının kayıktan düşüp boğulması sonucunda geri dönmüş ve Çanakkale’de ölen kocasından kalan tek hatıra elmas küpelerini bozdurup kendine bir tüfek almış, dağa çıkmış ve Yörük Ali Efe’ye katılmıştı.

Aydın’ın kurtuluşu olan 7 Eylül tarihine kadar Yunanlarla savaşmıştı. Savaş sonrası Atatürk İstasyon Meydanı’nda Çete Emir Ayşe’nin de aralarında bulunduğu kahramanlara İstiklal Madalyası takmıştı. “Savaştım Yunana karşı, elimde kalan en değerli şey Atatürk’ün göğsüme taktığı İstiklal Madalyası'dır” demişti.

 

Binbaşı Ayşe:

Gazi Ayşe Altıntaş, Selanik doğumludur. Eşi Kafkas Cephesi'nde şehit düşmüştür. 5 Mayıs 1919’da İzmir işgal edilince, ilk karşı koyma hareketine o da silahla katılmıştır. İstiklal Mücadelesi’nde başından sonuna kadar görev almıştır.

 

Halime Çavuş

Kastamonu’da doğmuştur. Anne ve babasının gitme demelerine aldırmadan milli mücadeleye katılmıştır.

Halime Çavuş, uzun yıllar Halim Çavuş zannedildi. Kurtuluş Savaşı’na giderken erkek kılığına girdi, erkek gibi traş oldu, saçını kazıttı ve kimseye kadın olduğunu söylemeden Türk askerinin arasına karıştı. Mühimmat taşımada birçok görev yaptı.

Düşmanın açtığı ateş sonucu bir ayağı sakat kaldı. Bir keresinde İnebolu’dan cepheye cephane taşırken Mustafa Kemal Paşa’ya rastladı. Ancak rastladığı kişinin O olduğunu bilmiyordu Mustafa Kemal Paşa “Sen üşüyor musun böyle?” diye sordu. “Bey, 100 bin kişi kurtulacak. Ben öleceğim de ne olacak?” dedi.

 

Tayyar Rahmiye:

Rahmiye Hanım, Osmaniye ilçesine bağlı Kaypak Nahiyesi, Raziyeler (Kayalı) köyünün kanlı geçit mahallesinde 1890 yılında doğdu.

Adanalı Rahmiye Hanım, 1920 yılında Türkler ile Fransızlar arasında yapılan Kurtuluş Savaşına katılmıştı. Savaşın ilk zamanlarındaki görevleri keşif ve cephe gerisinde kundakçılık yapmaktı ve bu görevlerini birçok kahramanlıkla gerçekleştirmiştir. Daha sonra kendi de savaşta çarpışmalara katılmıştır.

1920’de Fransızlara karşı harekete geçildiği sırada Türk askerlerinde yorgunluk ve korku sebepleriyle bir duraksama olunca, “Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” demiş ve askerlerin toparlanmasını sağlamıştır. Aynı muharebede ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit olmuştu.

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: