Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Tarih Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar > TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar

TÜRKİYE YUNANİSTAN NÜFUS DEĞİŞİMİ (İNIKILAP KONU ANLATIMI)

 

Lozan Barış Antlaşması'na göre İstanbul Rumları ile Batı Trakya Türkleri dışında, Türkiye'de yaşayan Rumlarla Yunanistan'daki Türkler karşılıklı olarak değiştirilecekti.

30 Ekim 1918'den önce İstanbul'da bulunan her Rum'un yerleşik sayılmasını istiyordu. Türk hükümeti de İstanbul'a yerleşmenin kanunlarla olacağını ileri sürerek Yunanistan'a çıktı. Türk tarafı İstanbul için "etabli" deyiminin burada sürekli oturanlar için geçerli olacağını, 30 Ekim 1918'den önce geçici olarak gelenlerin bu deyimin kapsamı içinde olmayacağını belirtti. Bu anlaşmazlık Milletler Cemiyeti'nde görüşülmüş, ancak çözülememiştir. Bunun üzerine ilişkiler gerginleşmiştir. Yunan Hükümeti, Batı Trakya'daki Türk mallarına el koyunca, Türk Hükümeti de İstanbul'daki Rumların mallarına el koymuştur. Bu sorun taraflar arasında 1 Aralık 1926'da bir mübadele antlaşması imzalanmasıyla çözülmeye çalışıldı.

 

10 Haziran 1930'da Ankara'da iki ülke arasında imzalanan dostluk antlaşmasıyla Lozan'dan ona kalan mübadele konusu halledilmiştir.

1954 Kıbrıs meselesinden itibaren ise Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlık Batı Trakya Türkleri İstanbul Rumları ve Fener Rum patrikhanesi, kara suları sorunu, hava sahası, Doğu Ege Adalarının silahlandırılması gibi meseleler yüzünden hala devam etmektedir.

 

Yunan Başbakan Venizelos’un iyi niyetli tutumu ve Türkiye’nin sağduyusu sonucunda bir barış metni oluşturulmuştur. 10 Haziran 1930’da yapılan antlaşma ile yerleşme ve doğum tarihleri ne olursa olsun, İstanbul Rumları ve Batı Trakya Türklerinin hepsinin etabli (yerleşik) olarak kabul edilmesine karar verilmiştir.

 Nüfus Mübadelesi sorununun çözülmesinde şu gelişmeler etkili olmuştur:

-Venizelos ve İsmet İnönü karşılıklı ziyaretler yapmıştır.

-Yunanistan’la Dostluk Antlaşması, Deniz Kuvvetlerinin sınırlandırılması Antlaşması ve de Ticaret, Seyrisefain Sözleşmesi şeklinde üç antlaşmaya yapılmıştır.

-Yunanistan ve Türkiye Balkan Antantında ittifak yapmıştır.

-Venizelos, Atatürk’ü Nobel Barış Ödülüne aday göstermiştir. 1934 yılındaki Nobel Barış Ödülünü İngiltere’nin geçmiş yıllarda Dışişleri Bakanlığını yapmış olan Arthur Henderson almıştır.

-Yunanistan ile Nüfus Mübadelesi sonrasında başlayan dostluk ilişkileri 1954’e Kıbrıs Sorununa kadar devam etmiştir.

 

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):