Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > FEN BİLİMLERİ Yazılı Soruları > FEN BİLİMLERİ Dersi 5. Sınıf 1. Dönem 2. Yazılı Soruları

FEN BİLİMLERİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI (33) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI …….……..… OKULU 5/… SINIFI FEN BİLİMLERİ DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILISI

 

ADI SOYADI:…..……

NU:….

 

A) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına (D) , yanlış olanların başına (Y) yazınız.(2 X 10 = 20 puan)

1. (....) Dinamometre kuvvetin büyüklüğünü ölçer.

2. (....) Kuvvet cisimlerin şeklini değiştiremez.

3. (....) Dinamometrelerde hassas ölçüm yapmak istiyorsak kalın yay kullanmamız gerekir.

4. (....) Kuvvetin birimi Newton’dır.

5. (....) Su ve hava direnci cismin hareketini engelleyici bir etkidir.

6. (....) Sürtünme kuvveti hareket yönüne zıt yönlüdür.

7. (....) Donma ve yoğuşma sırasında madde, ısı alır.

8. (....) Kaynama noktası saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir.

9. (....) Saf bir katı maddenin ısı alması sonucu, katı hâlden sıvı hâle geçtiği sıcaklık değerine donma noktası denir.

10. (....) Saf maddelerin erime ve donma noktaları eşittir.

 

B) Her bir bölmesi 1 N’ı gösteren özdeș dinamometrelerle X, Y, Z cisimleriyle șekildeki gibi ölçümler yapılmıştır.

Buna göre X, Y, Z cisimlerinin dinamometreye uyguladıkları kuvvetleri boş bırakılan kısımlara yazınız.(4 X3 =12 puan)

X: ....

Y: ....

Z: ....

 

C) Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız. (4 X 17 = 68 PUAN)

 

1-Aşağıdakilerden hangisi besinini hazır olarak alır?

A) Papatya

B) Eğrelti otu

C) Peynir küfü

D) Kara yosunu

 

2-

I. Yıpranan motor dişlilerinin yağlanması

II. Buzlanmış yolların buzlarının sökülmesi

III. Kışın araçlara kar lastiklerinin takılması

Yukarıdaki olaylardan hangileri sürtünme kuvvetini artırır?

A) Yalnız I.

B) Yalnız II.

C) II. ve III.

D) I, II ve III.

 

3-Kuvvet ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kuvvet, dinamometre ile ölçülür.

B) Kuvvetin birimi, Newton’dır.

C) Bazı kuvvetler cisimleri harekete geçiremeyebilir.

D) Bütün kuvvetler cisimlerin yönünü değiştirir.

 

4- Dinamometreler ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Yapısında yay ya da esnek bir cisim bulunur.

B) Esnekliği az olan yay kullanılan dinamometreler ile daha büyük kuvvetler ölçülür.

C) Dinamometreler ile yer çekimi kuvveti de ölçülebilir.

D) Dinamometrelerin bir diğer adı da terazidir.

 

5-

I. Yürümek

II. Yazı yazmak

III. Kış lastiği kullanmak

Yukarıda verilen olaylardan hangisi ya da hangilerinde sürtünme kuvvetinden yararlanılır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve II

D) I, II ve III

 

6-Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

A) Akciğer solunumu yapan hayvanların hepsi karada yaşar.

B) Omurgalı hayvanların tümü yavrularını sütle besler.

C) Sürüngenler yumurta ile çoğalır.

D) Kuşlarda yavru bakımı görülür.

 

7- Dünya’nın kendi etrafında bir tam dönüşünütamamladığı süre aşağıdakilerden hangisi olarakkabul edilir?

A) Bir gün

B) Bir hafta

C) Bir ay

D) Bir yıl

 

8-Dinamometrelerle ilgili;

I. Dinamometrelerde sarmal yaylar kullanılır.

II. Dinamometrenin ölçebileceği en büyük değer dinamometrenin üstünde yazar.

III. Dinamometre kuvvetin büyüklüğünü ölçer.

verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

A) I ve II

B) II ve III

C) I ve III

D) I, II ve III

 

9-Ahmet karlı bir günde ișine gitmek için sırasıyla;

I. Merdivendeki buzları söker.

II. Arabasının kapısını yağlar.

III. Arabasının tekerine zincir takar ve arabasıyla ișine ulașır.

Buna göre Ahmet’in yaptığı eylemlerden hangileri sürtünmeyi azaltmak için yapılmıștır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve II

D) II ve III

 

10-Șekilde gösterilen deneyde çaydanlıktaki su sürekli ısıtılmaktadır.

Buna göre I ve II ile gösterilen olaylar așağıdakilerin hangi-sinde verilmiștir?

 

11-Tabloda maddelerin erime noktaları verilmiștir.

Bunlardan hangisi 500°C’ta katı haldedir?

A) Kabartma tozu

B) Çinko

C) Șeker

D) Kalsiyum

 

12-Edis’inverdiği hal değişimi örnekleri aşağıdaki gibidir.

Buna göre Edis hangi hal değişimi ile ilgili örnekler vermiştir?

A) Buharlaşma

B) Erime

C) Yoğuşma

D) Donma

 

13-

Yukarıdaki yaya 6 N kuvvet uygulayan bir cisim asıldığında yay 2 cm uzamaktadır.

Yaya 12 N kuvvet uygulayan bir cisim asıldığında yayın son boyu kaç cm olur?

A) 4

B) 10

C) 12

D) 14

 

14-Aşağıda verilen olaylardan hangisi birbirinin tersidir?

A) Erime-Kaynama

B) Donma-Yoğuşma

C) Erime-Donma

D) Erime-Yoğuşma

 

15-

- Belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir.

- Sıvılarda gerçekleşir.

- Isı alarak gerçekleşir.

Yukarıda özellikleri verilen olay, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kaynama

B) Buharlaşma

C) Donma

D) Erime

 

16-Saf hâlde bulunan K, L ve M maddelerinin erime ve donma sıcaklıkları yukarıdaki tabloda verilmiştir.

Tabloya göre, aşağıda verilen önermelerdenhangisi doğru-dur?

A) Bir saf maddenin erime ve donma sıcaklığıaynıdır.

B) K maddesinin erime sıcaklığı, L maddesininerime sıcaklığından büyüktür.

C) 25 °C sıcaklıkta (bilgi yelpazesi com) M maddesi sıvı hâldedir.

D) Bütün maddeler aynı sıcaklıkta erir.

 

17-

I. Yağmur ve kar gibi doğa olaylarıyla su, yeryüzüne döner. Güneş, onları ısıtır tekrar gökyüzüne ulaştırır.

II. Su buharı, soğuk ortamda yoğuşarak sıvı hâle gelir.

III. Buz, ısı etkisi olmadan da eriyebilir.

Yukarıdaki bilgilerin hangileri yanlıştır?

A) Yalnız II

B) Yalnız III

C) II ve III

D) I, II ve III

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

CEVAP ANAHTARI

 

A) 1 - D 2 - Y 3 - Y 4 - D 5 - D 6 - D 7 - Y8 - D 9 - Y 10 - D

 

B) X : 2N Y : 1N Z : 3N

 

C) 1 - C 2 - C 3 - D 4 - D 5 - D 6 - C 7 - C 8 - D 9 - B 10 - D 11 - D 12 - A 13 - C 14 - C 15 - A 16 - A 17 - B

 

“FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ DERSİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

......

10. **Yorum**
->Yorumu: Teşşekür ederiz çok emek geçmiş üzerinden...
->Yazan: Kuzey

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: