eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > tarih dersi ile ilgili konu anlatımlar > tc inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi ile ilgili konu anlatımlar

ESKİŞEHİR KÜTAHYA SAVAŞLARI, ESKİŞEHİR KÜTAHYA SAVAŞLARININ SONUÇLARI (İNKILAP TARİHİ KONU ANLATIM)

 

10-24 Temmuz 1921

 

Yunanlılar II.İnönü Savaşı'ndan sonra, Türk ordusunu yenmek için daha fazla asker ve silaha ihtiyaçları olduğunu anladılar. Bu yüzden gerekli hazırlıklarını yaptılar. Türk ordusunun kendisini toparlamasına fırsat vermeden saldırdılar. Eskişehir-Kütahya  Savaşları sonunda Türk ordusu Milli Mücadelede ilk ve son yenilgisini aldı.

 

Türk ordusunun Yunanlılar karşısında İnönü zaferlerini kazanması, milletimizin moralini yükseltip, kurtuluş ümidini kuvvetlendirirken başta Yunanlılar olmak üzere düşmanlarımızı da endişelendirmiştir. Fakat bu durum Yunanlıların Anadolu'dan çekilmelerine değil, bütün imkanlarını kullanarak yeniden saldırmalarına sebep oldu. İngilizlerin de yardımıyla 10 Temmuz 1921'de yeniden saldırdıiar. 10 Temmuz'da Bursa'dan ilerleyen Yunan kuvvetleri, Yenişehir'i işgal ederek İnegöl'e varırken, Uşak'tan hareket eden birlikleri de Gediz ve Dumlupınar'a doğru ilerledi. 17 Temmuz'da Kütahya Yunanlıların eline geçti. Türk ordusu Eskişehir Seyitgazi hattına çekildi.

 

Sonuçları:

 

1. Afyon, Eskişehir-Kütahya  Yunanlıların eline geçti.

 

2. Türk ordusu daha fazla kayıp vermemek için Sakarya Nehri'nin doğusuna çekildi.

 

3. Düzenli ordunun varlığı tartışılmaya başlandı. Kuva-yi Milliye'nin yeniden kurulmasını isteyenler oldu.

 

4. TBMM'nin Ankara'dan Kayseri'ye taşınması tartışılmaya başladı.

 

5. Mustafa Kemal Paşaya Başkomutanlık yetkisi verildi. Üç aylık bir süre için meclisin bütün yetkileri Mustafa Kemal'de toplandı.

 

6. Yunanlılar, Ankara’yı tehdit etmeye başladılar.

 

7. 7 Ağustos 1921 tarihinde Tekalif-i Milli “Milli Yükümlülükler” emirleri yayımlandı.

 

Mustafa Kemal Paşa'nın Başkomutan Seçilmesi

Türk Ordusunun Sakarya'nın doğusuna çekilmesi, Meclis içerisinde şiddetli tartışmalar olmasına yol açtı. Bazı muhalif milletvekilleri, sorumluların cezalandırılmasına ve bu cezalandırılmanın da bizzat ordunun başına geçmek suretiyle yapılmasını istiyorlardı.

Mustafa Kemal Paşa'yı seven bazı milletvekilleri de Yunanlıların bu taarruzlarını ancak başında kendisinin bulunacağı bir Türk ordusunun durdurabileceğini düşünüyorlardı. Bu tartışma içerisinde üçüncü bir grup da, Mustafa Kemal Paşa'nın, Türk milletinin İstiklâlini elde etmesinde tek ümidi olduğunu düşünerek bu ümidin alınacak biryenilgi ile söndürülmemesini istiyordu.

Bu tartışmalar devam ederken 4 Ağustos 1921 tarihli gizli oturumda Mustafa Kemal Başkomutanlığı kabul ettiğini bildiren bir önergeyi Meclise sundu. Bu önergede; "Meclis'in sayın üyelerinin genel olarak beliren istek ve talepleri üzerine, Başkomutanlığı kabul ediyorum. Bu görevi şahsen üzerime almaktan doğacak yararları en kısa zamanda elde edebilmek ve ordunun maddi ve manevi kuvvetini en kısa zamanda arttırmak ve yönetimini bir kat daha kuvvetlendirmek için, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin sahip olduğu yetkileri, fiilen kullanmak şartıyla üzerime alıyorum. Hayatım boyunca milli hakimiyetin en sadık bir hizmetkarı olduğumu millete bir defa daha doğrulamak için bu yetkinin 3 ay gibi kısa bir müddetle sınırlandırılmasını ayrıca istiyorum."

Bu önerge Meclis'in yetkilerini kullanma isteği sebebiyle bazı itirazlara neden oldu. Fakat 5 Ağustos 1921'de Mustafa Kemal Paşa'nm Başkomutanlığına dair kanun Meclis tarafından kabul edildi. Mustafa Kemal Paşa 8 Temmuz 1919'da bıraktığı görevine tekrar dönmüş oldu.

 

Başkomutanlığın Sonuçları :

 

-Başkomutanlık görevi ile, Mustafa Kemal meclise ait yasama, yürütme ve yargı yetkilerini kendinde toplamış oldu.

 

-Mustafa Kemal, Erzurum Kongresi öncesi bıraktığı askerlik görevine yeniden döndü.

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (1)

.

->Yazan : ugur güngör
->Yorumu: çok teskkür ederiz ödevime çok katkisi oldu kim yaptiysa Allah razi olsun.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: