Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

TÜRKİYE’NİN BEŞERİ COĞRAFYASI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (NÜFUSU, GÖÇLER, YERLEŞME, MESKEN TİPLERİ, DAĞILIŞLARI) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki grafikte, 1990 genel nüfus sayımına göre Türkiye nüfusunun coğrafi bölgelere oransal dağılımı gösterilmiştir.

Grafikte I numara ile gösterilen bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ege Bölgesi

B) Marmara Bölgesi

C) Karadeniz Bölgesi

D) İç Anadolu Bölgesi

E) Akdeniz Bölgesi

2. Aşağıdakilerden hangisi, İstanbul'un Türkiye'nin en fazla iç göç alan ili olmasının nedenlerinden biridir?

A) İş olanaklarının fazla olması

B) Yükseltinin az olması

C) Deniz kıyısında yer alması

D) Okur-yazar oranının fazla olması

E) Çevresinde geniş tarım alanlarının olması

3. Aşağıdakilerden hangisi,  Türkiye’nin nüfus yapısına ait bir özellik değildir?

A) Doğum oranının yüksek olması

B) Genç ve dinamik yapı göstermesi

C) Kadınlar arasındaki okur-yazar oranının erkeklerden fazla olması

D) Çalışmaya başlama yaşının küçük olması

E) Endüstride çalışan nüfusun artmakta olması

4. Türkiye'nin nüfusu ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) Nüfus artış hızı azalma eğilimindedir.

B) Nüfusun   yarısından   fazlası   kırsal   kesimde yaşamaktadır.

C) Genç  nüfusun  toplam   nüfus   içindeki  payı yüksektir.

D) Nüfusun artması işsizliği arttırmaktadır.

E) Büyük kentlerde nüfus artış hızı daha fazladır.

5. Aşağıdaki eşleştirilmiş bölgelerden hangisinde nüfus yoğunluğu ötekilerden fazladır?

A) Marmara-Ege

B) Karadeniz-İç Anadolu

C) Ege-Akdeniz

D) Marmara-Doğu Anadolu

E) İç Anadolu-Güneydoğu Anadolu

6. Yurdumuzda kimi yerleşim birimleri ilk konumunda bırakılmamış yer değişikliğine gidilmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi, bu tür değişikliklere neden olan etkenlerden olamaz?

A) Yeni ulaşım yollarına sapa kalması

B) Yapılacak baraj gölünün altında kalacak olması

C) Doğal afetlerin tehdidinde olması

D) Yeni endüstri kuruluşlarına uzak kalması

E) İdari bölümlemelerde değişiklik olması

7.  Yurdumuzda denize kıyısı  olan  bölgelerimizin ortak özelliği hangisidir?

A) Dağların kıyıya paralel uzanması

B) Kıyı kesiminde  nüfusun  iç  kesimden  fazla olması

C) Tarım gelirinin endüstri gelirinden fazla olması

D) Halkın temel geçim kaynağının balıkçılık olması

E) Kıyı boyunca geniş kumsalların bulunması

9. Hatay ilinin genelde mevsimlik göç almasına karşın, bu ildeki İskenderun ilçe merkezi yerleşme amaçlı göç almaktadır.

İskenderun’un bu özelliği aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A) Tarım alanlarının geniş olması

B) Balıkçılığın gelişmiş olması

C) Endüstri kuruluşlarının yoğun olması

D) Ulaşım olanaklarının yeterli olması

E) Eski bir yerleşim merkezi olması

10. Tarımsal nüfus yoğunluğu,   bir ülkede  veya  bir bölgede tarım ve hayvancılıkla geçinen nüfusun o ülke veya bölgedeki tarım  için  kullanılan  alanın bölünmesiyle elde edilir.

Buna göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal nüfus yoğunluğunun fazla olması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A) Genç nüfusun fazla olmasıyla

B) Bölge dışına göçün fazla olmasıyla

C) Sebze tarımının yaygın olmasıyla

D) Tarıma elverişli alanların az olmasıyla

E) Endüstrinin belirli yerlerde toplanmış olmasıyla

11. Samsun'da aşağıdakilerden hangisi bu ilde dağınık yerleşmenin Rize'dekinden daha az olmasında etkilidir?

A) Engebeliğin daha az olması

B) Yıllık yağış ortalamasının daha az olması

C) Balıkçılıkla (bilgi yelpazesi.net) uğraşanların sayısının daha az olması

D) Nüfus yoğunluğunun fazla olması

E) Tarım ürünlerinin daha çeşitli olması

13. Aşağıdaki grafikte, 1997 genel nüfus sayımına göre Türkiye nüfusunun coğrafi bölgelere dağılışı gösterilmiştir.

Grafikte I numara ile gösterilen coğrafi bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ege

B) Marmara

C) Karadeniz

D) İç Anadolu

E) Akdeniz

14. Türkiye'de nüfusun bölgelere dağılışında aşağıdakilerden hangisi en az etkilidir?

A) Doğal göller

B) Toprakların verimliliği

C) Yer şekilleri

D) İklim koşulları

E) Ulaşım kolaylığı

15. Geçtikleri yerlerin endüstri ve kentleşme durumları göz önüne alındığında, aşağıdaki akarsulardan hangisinin diğerlerine göre daha az kirlenmesi beklenir?

A) Meriç

B) Sakarya

C) Büyük Menderes

D) Gediz

E) Aras

16. Türkiye'de, kıyılarda ve kıyılara yakın yerlerde nüfus yoğunluğu iç kesimlere göre daha fazladır.

Bu genelleme aşağıdaki yerlerden hangisi için geçerli değildir?

A) Çatalca - Kocaeli Platosu

B) Taşeli Platosu

C) Gediz Ovası

D) Çarşamba Ovası

E) Zonguldak Yöresi

18. Doğu Anadolu Bölgesi'nin nüfus yoğunluğunun Türkiye ortalamasından düşük olmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur?

A) Çeşitli toprak türleri olmasının

B) Yükseltisinin fazla olmasının

C) Ulaşımın olanaklarının kısıtlı olmasının

D) Ekim alanlarının sınırlı olmasının

E) İş olanaklarının yetersiz olmasının

19.

I .  Altyapı hizmetlerinin yetersizliği

II.  Çevre kirliliği

III. Alışveriş merkezlerinin azlığı

Yukarıdakilerden hangisi Türkiye'de büyük şehirlerin önemli sorunları arasında yer alır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I, II

E) II, III

20. Türkiye'de konutlarda yapı malzemesi olarak kullanılan taşlar konutların bulunduğu çevrenin jeolojik yapısına bağlıdır.

Buna göre; Ürgüp, Avanos, Nevşehir konutlarında yapı malzemesi aşağıdakilerden hangisinin en çok kullanılması beklenir?

A) Kalker

B) Kum taşı

C) Volkan tüfü

D) Jips

E) Granit

21. Geçtikleri yerlerin endüstrileşme ve kentleşme durumları göz önüne alındığında  aşağıdaki akarsulardan hangisinin daha az kirlenmesi beklenir?

A) Ergene

B) Zap

C) Büyük Menderes

D) Gediz

E) Porsuk

24. Nüfus yoğunluğunu aşağıdakilerden hangisi etkilemez?

A) Bitki örtüsü

B) Yükselti

C) Endüstrileşme

D) Su kaynakları

E) Coğrafi Konum

25. Aşağıdakilerden hangisi dağınık yerleşmenin görüldüğü yerlerin ortak özelliklerinden biridir?

A) Tarım alanlarının geniş olması

B) Yer şekillerinin engebeli olması

C) Endüstrinin gelişmiş olması

D) Ticaretin gelişmiş olması

E) Ulaşım olanaklarının fazla olması

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.B       2.A       3.C       4.B       5.A

 

6.E       7.B       9.C       10.D       11.A       13.B       14.A

 

15.E       16.B       18.A       19.D       20.C       21.B       24.E       25.B

 


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



OOO! BU YAZILAR DA ÇOK BEĞENİLMİŞ BİR GÖZ AT!!!


<<<TELİF HAKKI KONUSU (ALTTAKİ KAYAN YAZI) LÜTFEN OKUYUNUZ !.>>>

...Degerli Ziyaretçilerimiz... Sitemizde sizler için hazirladigimiz binlerce yazi bulunmaktadir... Hassas davranmamiza karsin gözümüzden kaçan bazi yazilar telif hakkiyla korunuyor olabilir... Telif Hakkiyla korunan yazilarla karsilasirsaniz (KAYNAK GÖSTERMENIZ SARTIYLA) yazilarin altindaki YORUM YAZ kismina bildirmenizi rica ederiz... Bu tür yazilar derhal siteden kaldirilacaktir... Saygilarimizla ... Bilgiyelpazesi Ekibi...

Eğitim Öğretim Tüm Konular
Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar Tüm Belgeler
Konu Anlatımlı Dersler
İlahiler, İlahi Sözleri
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Soru Bankası, Test Soruları
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi
Atasözleri ve Özellikleri
Belirli Gün ve Haftalar Tüm Belgeler
Coğrafya Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Yazılılar, Testler
Çeşitli Yazılar, Oradan Buradan
Çocuk Eğitimi
Çocuk Oyunları, Oyunlar
Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri
Dede Korkut Hikayeleri, Özetleri, Özellikleri
Destan, Destanlarımız Ve Özellikleri
Dil İle Kültür Arasındaki İlişki, Dil Nedir, Kültür Nedir
Edebiyat Dersi Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımlar - Test Soruları
Enler Bölüm Bölüm
Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi Konu Anlatımlar, Testler
Güzel Sözlerden Seçmeler, Özdeyişler, Vecizeler
Hazır Cevaplar
Hikayelerden Seçmeler
İllerimiz Ve İlçelerimiz Özellikleri Türkiye Tanıtımı
İlginç Ve Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İngilizce Dersi Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
İsimler Ve Anlamları
Karne Bilgileri Öğretmen Görüşü Örnekleri
Kitap Özetleri
Konu Anlatımlı Dersler
Maniler, Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Matematik Dersi Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Özellikleri
Mesnevi'den Hikayeler
Muhasebe Dersi Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
Ninni Ninni Ninniler, Ninnilerden Seçmeler
Pratik Bilgiler
Rehberlik Köşesi Belgeler, Araştırmalar, Yazılar
Roman Özetleri
Sayışmaca - Sayışmacalar, Sayışmacalardan Seçmeler
Sizin Gönderdikleriniz
Soru Bankası, Test Soruları
Sözlük Türkçe - İngilizce - Almanca
Şiir Koleksiyonu - Seçme Güzel Şiirler
Tarih Dersi Konu Anlatımlar - Test - Yazılı Soruları
TC İnkılap Tarihi Dersi Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Tekerleme - Tekerlemeler, Tekerlemelerden Seçmeler
Tiyatro Oyunları, Skeçler , Piyesler
Türkçe Dersi Konu Anlatımlar - Test Soruları
Türküler, Türkü Sözleri, Türkülerimiz
Uluslararası İlişkiler Ve Politika Konu Anlatımlar
Vatandaşlık, Anayasa, İnsan Hakları Konu Anlatımlar - Testler - Yazılılar
Yazarların, Şairlerin Hayatı, Eserleri / Kitapları, Edebi Kişilikleri
Yazılı Soruları - Yazılı Arşivi  
Devamını Göster >>>

EĞİTİM ÖĞRETİM TÜM BİLGİLER

Konu Anlatımlı Dersler
Soru Bankası Testler
Yazılı Soruları Arşiv
Tiyatrolar,Skeç,Piyesler
Roman - Kitap Özetleri
Belirli Gün ve Haftalar
Çocuk Şarkıları, Şarkı Sözleri
İlahiler, İlahi Sözleri
Atasözleri Hikayeleri Özellikleri
Yazar ve Şairlerin Hayatı
Destanlar Ve Özellikleri
Dil İle Kültür İlişkisi
Enler Bölüm Bölüm
Güzel Sözler, Özdeyişler
Hayatın İçinden Bilgiler
Hikayelerden Seçmeler
İl İlçe Türkiye Tanıtımı
İlginç Eğlenceli Bilgiler
İlkler Bölüm Bölüm
İsimler Ve Anlamları
Maniler Manilerimiz
Masallardan Seçmeler
Meslek Tanıtımları
Mesnevi'den Hikayeler
Ninni Ninni Ninniler
Pratik Bilgiler
Sayışmaca Sayışmacalar
Şiirler, Şiir Koleksiyonu
Tekerleme Tekerlemeler
Devamını Göster>>>
 

KONU ANLATIMLI DERS

Beden Eğit Konu Anlatım
Bilgi İletişim Konu Anlat.
Biyoloji Konu Anlatım
Coğrafya Konu Anlatım
Din Kültürü Anlatım
Edebiyat Konu Anlatım
Eğitim Bilimleri Anlatım
Felsefe Konu Anlatım
Fen Ve Tekno. Anlat
Gelişim Ve Öğrenme
İngilizce Konu Anlatım
İnkılap Tarihi Konu Anlat.
Matematik Konu Anlatım
Muhasebe Konu Anlatım
Osmanlı Tarihi Anlat.
Tarih Dersi Konu Anlatım
Türkçe Dersi Anlatım
Uluslararası İlişkiler
Vatandaşlık Ve Anayasa
  

YAZILI SORULARI ARŞİVİ

Biyoloji Dersi Yazılıları
Coğrafya Dersi Yazılıları
Dil Ve Anlatım Yazılıları
Din Kültürü Yazılıları
Edebiyat Dersi Yazılıları
Fen Bilimleri Yazılıları
Fizik Yazılıları
İngilizce Yazılıları
İnkılap Tarihi Yazılıları
Kimya Yazılıları
Matematik Dersi Yazılıları
Sosyal Bilgiler Yazılıları
Trafik Dersi Yazılıları
Türkçe Dersi Yazılıları
Vatandaşlık Yazılıları
  

SORU BANKALARI TESTLER

Coğrafya Soru Bankası
Din Kültür. Soru Bankası
Edebiyat Soru Bankası
Fen Ve Tek Soru Bankası
İngilizce Soru Bankası
İnkılap Tarihi Soru Bank
KPSS Soru Bankası
Matematik Soru Bankası
Sosyal Bil. Soru Bankası
Tarih Dersi Soru Bankası
Türkçe Soru Bankası
Vatandaşlık Soru Bankası
  

REHBERLİK KÖŞESİ

Ders Çalışma, Ödev Yap
İş Hayatı Başarısı
Kişisel Bedensel Gelişim
Meslek Tanıtımları
Okul Başarısı, Uyum
Okuma Alışkanlığı Kazan.
Öğretmenlik Mesleği
Sınavlara Hazırlık Rehber
Sinirini Engelle
  

BİLGİSAYAR OYUNLARI

Akıl Zeka Eğitici Oyunlar
Araba, Yarış Oyunları
Ateş Etme Oyunları
Beceri Yetenek Oyunları
Birleştirme Patlatma
Boyama Oyunları
Dövüş Oyunları
Futbol Oyunları
Giysi Giydirme Oyunları
Hedef Vurma
Komik Eğlenceli Oyunlar
Macera Oyunları
Mario Oyunları
Motosiklet Yarışı
Resim Yapma Oyunları
Savaş Oyunları
Silah Oyunlar
Tasarlama Oyunları
Yemek Yapma Oyunları
Devamını Göster>>>
  

YEMEK TARİFLERİ MUTFAK

Aperatifler Atıştırmalar
Balık Yemeği Tarifleri
Börekler Çörekler
Çorba Tarifleri
Dolma Tarifleri
Deniz Ürünü Tarifleri
Diyet Yemeği Tarifleri
Et Yemeği Tarifleri
Kebaplar Köfte Tarifleri
Kek Tarifleri
Komposto Tarifleri
Kurabiye Tarifleri
Pasta Tarifleri
Pilav Tarifleri
Reçel Tarifleri
Salatalar, Garnitürler
Salçalar, Soslar
Sarma Tarifleri
Sebze Yemeği Tarifleri
Tatlılar, Tartlar, Turta
Tavuk Yemeği Tarifleri
Devamını Göster>>>
  

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BİLGİLER

Hastalıklar, Çeşitleri
Sağlık Kısa Notlar
Sigara Zararları, Bırakma
Şifalı Bitkiler, Özellikleri
Şifalı Bitki Karışımları