Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

ÇOK PARTİLİ DÖNEME GEÇİŞ DENEMELERİ, TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (İNKILAP TARİHİ TESTLERİ TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEST SORULARI)

 

1. Lozan barış görüşmelerinde ele alınan aşağıdaki sorunlardan hangisi 1926'da Ankara Antlaşması ile çözümlenmiştir?

A) Savaş tazminatı

B) Türkiye-Yunanistan sınırı

C) Devlet borçları

D) Nüfus Mübadelesi

E) Türkiye- Iraksınırı

2. Lozan Barış Antlaşmasından sonra Türk Hükümeti aşağıdakilerden hangisini, bir içi sorun saydığı için yabancı devletlerle görüşmeyi reddetmiştir?

A) Musul'un geleceği

B) Türkiye'de yabancı okulların yönetimi

C) Türkiye Rum nüfus mübadelesi

D) Hatay'ın geleceği

E) Boğazların denetimi

3. Mustafa Kemal Atatürk döneminde, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış siyasetinde aşağıdakilerden hangisi önemli bir sorun olmamıştır?

A) Milletler Cemiyeti'ne üye olunması

B) Hatay'ın Anavatan'a katılması

C) Iraksınırı ve Musul sorunu

D) Nüfus değişimi

E) Boğazlar Komisyonunun kaldırılması

4.  Balkan Antantının kurulmasının nedeni hangisinin izlediği güvensiz dış politikadır?

A) Romanya

B) İtalya

C) Türkiye

D) Yunanistan

E) Yugoslavya

5. Balkan Antantı hangi gelişme nedeniyle fiilen sona ermiştir?

A) Sovyetler Birliğinin kurulması

B) Hatay Sorunun çözülmesi

C) Sadabat Paktı'nın kurulması

D) II. Dünya Savaşı

E) Milletler Cemiyetinin kurulması

6. I. Dünya Savaşı sonrası gerginliğin devam etmesi ve Avrupa'da savaş belirtilerinin artması ve Akdeniz'de güvenliğin bozulması karşısında Türkiye'nin 1936 yılında aldığı önlem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Balkan Antantı'nı kurmak

B) Milletler Cemiyeti'ne üye olmak

C) Boğazlar statüsünü ilgili devlerle yeniden düzenlemek

D) Sadabat Paktı'na üye olmak

E) Sovyetlerle saldırmazlık antlaşması yapmak

7. Türkiye Cumhuriyeti 1925 - 1937 yılları arasında Balkan Antantı ve Sadabat Paktı'na öncülük etmişlerdir.

Aşağıdakilerden hangisi bu girişimlerin amacı değildir?

A) Devletlerarası güç birliğini kurmak

B) "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesine uymak

C) Sınırların güvenliğini sağlamak

D) Komşu devletlerin dostluğunu kazanmak

E) Komşu devletlerarasındaki anlaşmazlıklara çözüm bulmak

8. Türkiye'nin aşağıda verilen hangi sorunu en sonra çözüme kavuşmuştur?

A) Boğazlar

B) Doğu sınırı

C) Hatay

D) Ege Adaları

E) Yabancı okullar

9. Türkiye Cumhuriyeti Devleti için hangisi bir sorun olmamıştır?

A) Türkiye - Iraksınırı

B) Kapitülasyonlar

C) Türk - Yunan ilişkileri

D) Boğazlar

E) Hatay

10. Milletler Cemiyeti'nin en güçlü üyesi İngiltere idi.

Bu durum Milletler Cemiyeti'nin aşağıdakilerden hangi konuda Türkiye aleyhinde karar vermesinde etkili olmuştur?

A) Yabancı Okullar

B) Boğazlar

C) Türkiye-lrak sınırı

D) On iki ada

E) Nüfus Mübadelesi

11. 5 Haziran 1926'da yapılan Ankara Antlaşması aşağıdakilerden hangisinde çözülmeyen Türkiye -Irak sınırı konusunu çözüme kavuşturmuştur?

A) Londra Konferansı

B) Mondros Ateşkes Antlaşması

C) San Roma Konferansı

D) Moskova Antlaşması

E) Lozan Barış Antlaşması

12. Türkiye Musul'u geri almak isterken aşağıdaki olaylardan hangisi olumsuz etkilemiştir?

A) Tek parti yönetimi

B) Şeyh Sait İsyanı

C) Kapitülasyonlar

D) Dünya Ekonomik Bunalımı

E) Serbest Cumhuriyet Fırkası

13. Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi 1931-1939 döneminde meydana gelmemiştir?

A) Balkan Antantı'nın kurulması

B) Milletler Cemiyeti'ne girilmesi

C) Yabancı okullar sorunu

D) Boğazlar komisyonunun kaldırılması

E) Sadabat Paktı'nın kurulması

14. İlk çok partili hayat döneminin olumsuz etkileri, Şeyh Sait İsyan'ından sonra hangi olayda görülmüştür?

a) Halifeliğin kaldırılmasında

b) Medeni Kanunun kabulünde

c) Mustafa Kemal'e suikast girişiminde

d) Laikliğin yerleştirilmesinde

e) Kılık kıyafet inkılabında

15. Suriye'ye mandater devlet olarak yerleşen Fransa 1936 yılında Suriye ve Lübnan'a bağımsızlık vermiştir.

Bu durum aşağıdakilerden hangisinde etkili olmuştur?

A) Doğu sınırlarının güvenliğinin sağlanması

B) Boğazların statüsünün yeniden belirlenmesi

C) Batıda ittifak (bilgi yelpazesi. net) kurulması

D) Hatay'ın anavatana katılması

E) Musul'un İngiltere'ye bırakılması

16. 1923 - 1930 döneminde Türkiye'yi dış politika alanında uğraştıran sorunlar arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Dış borçlar

B) Doğu sınırı

C) Türkiye - Irak sının

D) Yabancı okullar

E) Nüfus mübadelesi

17. Türkiye ile Yunanistan arasında 1930 yılından itibaren iyi ilişkilerin kurulmasına aşağıdakilerden hangi sorunun çözümlenmesi elverişli bir ortam hazırlamıştır?

A) Kapitülasyonlar

B) Musul meselesi

C) Yabancı okullar

D) Dış borçlar

E) Nüfus mübadelesi

18. Türkiye'nin boğazlar denetimini tamamen kendi eline alması ve boğazlarda asker bulundurma hakkına sahip olması aşağıdakilerden hangisinin sonucunda gerçekleşmiştir?

A) Hatay'ın anavatana katılması

B) II. Dünya Savaşının başlaması

C) Sadabat Paktı

D) Montrö Boğazlar Sözleşmesi

E) Balkan Antantının kurulması

19. Türkiye'nin Yunanistan'la 1930'da geliştirdiği dostluk ilişkileri aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır?

A) Sadabat Paktının kurulmasına

B) Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içine alınmasına

C) Türkiye'nin Milletler Cemiyetine üye olmasına

D) Montrö Boğazlar sözleşmesinin yapılmasına

E) Balkan Antantının kurulmasına

20. Mustafa Kemal Atatürk döneminde aşağıdaki sorunlardan hangisi, Türk-Yunan ilişkilerinin bozulmasına neden olmuştur?

A) Savaş Tazminatı

B) Yabancı okullar

C) Kapitülasyonlar

D) Nüfus mübadelesi

E) Batı Trakya

 

CEVAP ANAHTARI

 

1. E

2. B

3. A

4. B

5. D

6. C

7. E

8. C

9. B

10. C

11. E

12. B

13. C

14. C

15. D

16. B

17. E

18. D

19. E

20. D

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***