Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

CUMHURİYET DÖNEMİ, ATATÜRK İNKILAPLARI TEST (4) (İNKILAP TEST SORULARI)

 

1. Cumhuriyet Döneminde erkeğin aile konumuyla ilgili ayrıcalıkları büyük ölçüde aşağıdakilerden hangisiyle kaldırılmıştır?

A) Laiklik güvencesinin Anayasa güvencesine alınması

B) Türkiye'nin Milletler Cemiyetine üye olması

C) Medeni Kanunun kabul edilmesi

D) İtalyan Ceza Kanununun adapte edilerek yürürlüğe girmesi

E) Çok partili demokratik hayata geçilmesi

2. Ekonomik yönden batılı devletlerin sömürgesi haline gelen Anadolu'nun bu durumdan kurtarılması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?

A) Ticaret ve Sanayi Odalarının kurulması

B) Tarım Kredi Kooperatiflerinin kurulması

C) Kabotaj yasasının çıkarılması

D) Aşar vergisinin kaldırılması

E) Kapitülasyonların kaldırılması

3. Aşağıdakilerden hangisi Millet Mektepleri'nin amaçlarından biridir?

A) Basılan kitap sayısını artırmak

B) Okuma yazmada kolaylık sağlamak

C) Eğitim ve öğretimi birleştirmek

D) Okuma yazma oranını artırmak

E) Yüksek okul sayısını artırmak

4. Türk denizlerinde gemi işletme hakkının yalnız Türkiye'ye ait olması aşağıdakilerden hangisiyle sağlanmıştır?

A) Teşvik-i Sanayi Kanunu

B) Kabotaj Kanunu

C) Lozan Antlaşması

D) Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı

E) Birinci İzmir İktisat Kongresi

5. Halifelik, saltanatın kaldırılmasından bir süre sonra kaldırılmıştır.

Halifeliğin saltanat ile birlikte kaldırılmamasının nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) Doğabilecek tepkileri engelleme düşüncesi

B) Halifelik ile cumhuriyet yönetiminin çelişmemesi

C) Halifeliğin siyasi bir işlevi olacağının düşünülmemesi

D) Halifelikten yararlanma düşüncesi

E) Halifelik ordusunun gücünden çekinilmesi

6. Mustafa Kemal yeni Türk devletinin yönetim şeklinin cumhuriyet olmasını sağlamak istiyordu.

Bu düşüncesini gerçekleştirmek ve cumhuriyeti ilan etmek için hangi fırsattan yararlanmıştır?

A) Saltanatın kaldırılması

B) Halifenin olumsuz tavır takınması

C) Mevcut anayasanın hükümet bunalımına neden olması

D) ikinci TBMM'nin inkılapçı yapısı

E) Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanması

7. Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştirilmesi, diğerlerini zorunlu hale getirmiştir?

A) Tekke ve türbelerin kapatılması

B) Medreselerin kapatılması

C) Tevhid-i Tedrisat Kanununun kabul edilmesi

D) Şer'iye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılması

E) Yabancı okulların Türk müfettişleri denetiminde olması

8. Cumhuriyetin ilk yıllarında, aşağıdaki alanlardan hangisine ekonomik kalkınmada öncelik verilmemiştir?

A) Tarım

B) Ticaret

C) Sanayi

D) Ulaştırma

E) Turizm

9. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kuruluş çalışmaları sırasında "Komutanların milletvekilliği yapamayacağı, halen mecliste görev yapan komutanların, milletvekilliği veya komutanlıktan birini tercih etmesi" kararı alındı.

Bu kararın amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?

A) Komutanlar arasındaki görüş farklılıklarına son vermek

B) Milletvekili sayısını azaltmak

C) Yeni partiler kurulmasını sağlamak

D) Demokratik düzene geçişi sağlamak

E) Ordunun aktif politikadan ayrılmasını sağlamak

10. 1933 yılında kabul edilen 1. Beş Yıllık Sanayi Planı başarıyla sonuçlandırılmış ve Türk Sanayisi ilerleme yoluna girmiştir. Ancak 2. Beş Yıllık Kalkınma Planı istenilen şekilde uygulanamamıştır. 2. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın uygulanmamasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

A) Dünyada büyük bir ekonomik bunalımın yaşanmaya başlanması

B) Özel girişimlerin sayıca az olması

C) Teşvik-i Sanayi Kanununun çıkarılmasının gecikmesi

D) 2.Dünya savaşının çıkması

E) Devletçilik ilkesinin uygulanmaya başlaması

11. Tevhidi Tedrisat Kanunu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

A) Tüm öğretim kurumlarının devletin kesin denetimine girmesidir.

B) Yabancı okulların kapatılması ile ilgili kanundur.

C) Medreselerin düzenlenmesi için çıkarılan kanundur.

D) Üniversitelerin açılması için çıkarılan kanundur.

E) Batı türü okulların açılmasına yönelik kanundur.

12. Türkiye'de cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen inkılapların temel amacı, çağdaş uygarlık düzeyine (bilgi yelpazesi. com) ulaşmaktır.

Aşağıdakilerden hangisi bu amaca yönelik inkılaplardan biri olarak gösterilemez?

A) Mecelle yerine, Medeni Kanunun kabul edilmesi

B) Türkçedeki yabancı kelimelere Türkçe karşılık bulunması

C) Şapka Kanunu'nun kabul edilmesi

D) Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kullanılmaya başlanması

E) Ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değiştirilmesi

13. Aşağıdakilerden hangisi, Teşvik-i Sanayi Kanunu'nun kapsamındadır?

A) Türk parasının korunması

B) Ekonomiyle ilgili araştırmaların yapılması

C) Özeİ girişimcilere kolaylık sağlanması

D) Ekonomik alanda gerekli görülen değişikliklerin yapılması

E) Dünyadaki değişik ekonomik akımların incelenmesi ve bunların Türkiye'ye etkilerinin saptanması

14. Atatürk, Söylevinde;

I. Kuvay-i Milliye (1919-1920)

II. TBMM Hükümeti (1920-1923)

III. Türkiye Cumhuriyeti (1923-1927)

IV. Türkiye Cumhuriyeti (1927-1938)

dönemlerinden hangilerini anlatır?

A) Ivell

B) llvelll

C) lllvelV

D) I, llvelll

E) I, II, III ve IV

15. Cumhuriyet döneminde yapılan,

I. Halifeliğin kaldırılması

II. Tekke ve zaviyelerin kapatılması

III. Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kabul edilmesi

gibi inkılaplar, aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirme amacına yöneliktir?

A) Devletçi ekonomi

B) Tek parti yönetimi

C) Laik devlet düzeni

D) Ulusal birlik

E) Halkın yönetime katılması

 

CEVAP ANAHTARI

 

1C

2E

3D

4B

5A

6C

7C

8E

9E

10D

11A

12B

13A

14D

15C

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem skeçler var hepsi birbirinden güzel sizede tafsiye ederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***