Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

DIŞ POLİTİKA TEST SORULARI ATATÜRKÜN DIŞ POLİTİKASI (3) (İNKILAP TESTİ)

 

1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti için hangisi bir sorun olmamıştır?

A) Türkiye - Iraksınırı

B) Kapitülasyonlar

C) Türk - Yunan ilişkileri

D) Boğazlar

E) Hatay

2. Aşağıdakilerden hangisi, Balkan Antantı'nın yapılmasına neden olmuştur?

A) Hatay Parlamentosu'nun aldığı kararla Hatay'ın Türk topraklarına katılması

B) Türkiye'nin Sadabat Paktı'na üye olması

C) Türkiye'nin NATO'ya üye olması

D) İtalya ve Almanya'nın saldırgan politika izlemesi

E) II. Dünya Savaşı'nın çıkması

3. Atatürk "Dünyada ve dünya milletleri arasında barış ve iyi geçim olmazsa bir millet kendisi için ne yaparsa yapsın huzurdan yoksun olur." demiştir.

Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk'ün bu sözleriyle gösterdiği hedef ile aynı yöndedir?

A) Mandater yönetimlerin kurulması

B) Dünya devletlerinin bloklar kurması

C) Devletlerin sadece kendi komşularıyla dostluk kurması

D) Toprak kazanmak için yayılmacı politikalar izlenilmesi

E) Uluslararası barışın sağlanması

4. 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması'yla Musul'un Irak'ta kalmasında,

I. Şeyh Sait Ayaklanması'nın çıkması

II. Dünya ekonomisinde petrolün öneminin giderek artması

III. ikinci Dünya Savaşı öncesinde Batı'nın kendi güvenliği için Türkiye'nin askeri gücüne gereksinim duyması

gelişmelerinden hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?

A) Yalnızl

B) Yalnız II

C) Yalnızlll

D) I ve II

E) llvelll

5. 1938 yılında Almanya, Avusturya'yı topraklarına kattı. Bu gelişmeler karşısında Fransa, Türkiye'nin güçlü durumda olmasını istedi.

Fransa'nın politikasında görülen bu değişikliğin Türk devletinin hangi konuda sonuç almasını kolaylaştırdığı savunulabilir?

A) Musul sorununun görüşmelerle halledilmesi

B) Nüfus mübadelesinin yapılması

C) Hatay sorununun çözümlenmesi

D) Milletler Cemiyeti'ne girişin kolaylaşması

E) Montrö Boğazlar Antlaşması'nın imzalanması

6. Milletler Cemiyeti'nin en güçlü üyesi İngiltere idi. Bu durum Milletler Cemiyeti'nin aşağıdakilerden hangi konuda Türkiye aleyhinde karar vermesinde etkili olmuştur?

A) Yabancı Okullar

B) Boğazlar

C) Türkiye-lrak sınırı

D) On iki ada

E) Nüfus Mübadelesi

7. 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Boğazlar Komisyonu kaldırılarak boğazların yönetimi Türkiye'ye bırakılmıştır. Türkiye boğazlarda silah bulundurabilecek ve savaş zamanında istediği gibi açıp kapatabilecekti.

Bu bilgilere bakılarak;

I. Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne üye olduğu

II. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki durumunu güçlendirdiği

III. Türkiye'nin egemenliğini sınırlandıran unsurların ortadan kalktığı

IV. Sovyet Rusya'nın boğazlar konusunda Türkiye'yi desteklediği

yargılarından hangileri savunulabilir?

A) II ve III

B) I ve II

C) III ve IV

D) I ve IV

E) II ve IV

8.

Japonya'nın 1931'de Mançurya'yı işgal etmesi

İtalya'nın 1935'te Habeşistan'ı işgal etmesi

Almanya’nın 1936 yılında Ren bölgesine asker yollaması

gibi gelişmeler aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir?

A) Milletler Cemiyeti'nin etkisini kaybettiğinin

B) Silahlanma yarışının sona erdiğinin

C) Sömürgecilik çalışmalarının başarısız olduğunun

D) Kapitülasyonların kaldırılmasının uluslararası sorun haline geldiğinin

E) Boğazlar sorununun çözümlenemediğinin

9.

I. 1921 Anayasası

II. 1924Anayasası

III. 1961 Anayasası

Yukarıdaki anayasalardan hangileri, halkoyuna sunulmuştur?

A) Yalnızl

B) Yalnız II

C) Yalnızlll

D) I ve II

E) llvelll

10. Haziran 1926'da yapılan Ankara Antlaşması aşağıdakilerden hangisinde çözülmeyen Türkiye -Irak sınırı konusunu çözüme kavuşturmuştur?

A) Londra Konferansı

B) Mondros Ateşkes Antlaşması

C) San Roma Konferansı

D) Moskova Antlaşması

E) Lozan Barış Antlaşması

11. Türkiye Musul'u geri almak isterken aşağıdaki olaylardan hangisi olumsuz etkilemiştir?

A) Tek parti yönetimi

B) Şeyh Sait İsyanı

C) Kapitülasyonlar

D) Dünya Ekonomik Bunalımı

E) Serbest Cumhuriyet Fırkası

12. Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi 1931-1939 döneminde meydana gelmemiştir?

A) Balkan Antantı'nın kurulması

B) Milletler Cemiyeti'ne girilmesi

C) Yabancı okullar sorunu

D) Boğazlar komisyonunun kaldırılması

E) Sadabat Paktı'nın kurulması

13. Türkiye'nin 1930'lu yıllarda;

Balkan Antantı

Sadabat Paktı

Milletler Cemiyeti

gibi uluslararası kuruluşlara katılması veya kurulmasına öncülük yapması aşağıdaki Atatürk ilkelerinden (bilgi yelpazesi. com) hangisinin benimsendiğinin göstergesidir?

A) Ulusal egemenlik

B) Yurtta ve dünyada barış

C) Çağdaşlık ve batılılaşma

D) Ulusal bağımsızlık

E) Bilimsellik ve akılcılık

14.

I. NATO

II. Kellog Paktı

III. Birleşmiş Milletler

Türkiye, Atatürk döneminde yukarıdakilerden hangilerine üye olmuştur?

A) Yalnızl

B) Yalnızll

C) Ivell

D) II ve III

E) I, llvelll

15. Lozan Antlaşması ile yabancı okulların çalışması belirli esaslara bağlanmıştı. Lozan'dan sonra imtiyazların kalkması ve öğretimde laiklik esaslarının kabul edilmesi yabancı okullar sorununun ortaya çıkmasına neden oldu. Türkiye'deki elçiler konu ile ilgili hükümetle görüşmek istemişler, fakat Türk hükümeti bunu reddetmiştir.

Yabancı okullar sorununun batılı devletler ile görüşülmemesi aşağıdakilerden hangisinin savunulduğunun göstergesidir?

A) Hukukun üstünlüğü

B) Bağımsızlık

C) Askeri üstünlük

D) Çağdaşlık

E) Milliyetçilik

 

CEVAP ANAHTARI

 

1B

2D

3E

4D

5C

6C

7A

8A

9C

10E

11B

12C

13B

14B

15B

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Bilişim Teknolojileri Yazılı Soruları Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları İnsan Hakları Yurttaşlık Ve Demokrasi Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Tarih Yazılı Soruları TC İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türk Edebiyatı Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru BankasıEdebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***