Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

KELİMEDE ANLAM TEST, SÖZCÜKTE ANLAM TEST (GERÇEK, MECAZ, TERİM, YAN, ZIT, EŞ, TEMEL, SOMUT, SOYUT, EŞ SESLİ) TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “Yüzmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Masalar, sandalyeler toz içinde yüzüyordu.

b) İnsanlar burada sebze artıklarıyla birlikte yüzüyordu.

c) Sınavı kazanmış mutluluk içinde yüzüyordu.

d) Eseri yayınlandığında bir rüya aleminde yüzüyordu.

e) O günlerde amansız bir yoksullukta yüzüyorduk.

2. “Tutmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Bu moda tutmadığı için eskiye dönüldü.

b) Böyle havada beni deniz tutar.

c) İki erik yedim; midem tuttu yine.

d) Küçüğü havalara fırlatır, fırlatır, tutardı.

e) O arkadaşını gözüm tutmadı.

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Çocuk ailenin aynasıdır, derler.

b) Korkağın tekidir, onda yürek ne gezer!

c) Ülkemiz pek çok uygarlığın beşiği sayılır.

d) Tatlı dilli, sevecen biriydi, Ali usta.

e) Kırılan camın keskin kenarı elini parçaladı.

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Ne istersen yap; ama ailemizin adına leke sürme.

b) Altın saçları dalgalanıyordu rüzgarda.

c) Keskin bir yemek kokusu salona kadar uzanmıştı.

d) Sen de mi iftiraya kurban gittin.

e) Senin kuyruklu yalanlarına inanmam artık.

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

a) Görünürde birkaç kel tepeden başka bir şey yoktu.

b) Sazlar şarkıcının (bilgi yelpazesi.net) sesini boğuyordu.

c) Elinde ince bir kızılcık sopası vardı.

d) Günlerdir eve kapanmış; hiç dışarı çıkmıyordu.

e) Türk lirası dalgalanmaya bırakıldı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dokunmak” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Akşamki yemek mideme dokundu herhalde, midem ağrıyor.

b) Konunun özüne dokunmadan kısa bir konuşma yaptı.

c) Ucuna şöyle bir dokundum, elim kesildi.

d) Sözlerim size dokundu ki böyle tavır koydunuz.

e) Güneş bana da dokunuyor, hemen kızarıyorum.

7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Nereden buldun bu gevşek adamı.

b) Büyükanne yumuşak kalpli bir kadındı.

c) Bütün anlattıkları masal, inandın mı?

d) Ona sakın güvenme batakçının biridir.

e) Hemen adamın çevresinde bir çember oluşturduk.

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Uzun bir uğraştan sonra sobayı yakabildik.

b) Bu uğurda ne ocaklar söndü.

c) Polis ani bir baskınla hırsız yuvasını dağıttı.

d) Bu küçücük dükkan onun ekmek teknesiydi.

e) Doktorun verdiği ilaçtan burnuna üç damla koydu.

9. Aşağıdaki altı çizili söz öbeklerinden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) O maymun iştahlıyla işe mi girişilir.

b) Bunlar evlat değil, ömür törpüsü.

c) Sınıfımız fen derslerinde yaprak dökümüne uğradı.

d) Bu durumdan kurtulmak için zayıf bir umut ışığı bile yoktu.

e) Bu koşuşturma insanı sinir hastası yapar.

10. “ileri” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde, “Köşkün biraz gerisinde duruyorduk.” cümlesindeki “geri” sözcüğünün anlamca karşıtıdır?

a) Babası, ileri düşünceli bir adamdı.

b) Onu istasyonun ilerisinde gördüm.

c) İleride, oğluna bir araba alacakmış.

d) İleri ülkelerde her şey farklı.

e) Sen biraz daha ileri çık.

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.b    2.d    3.e    4.b    5.c    6.c    7.e    8.e    9.e    10.b

 

“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

8. **Yorum**
->Yorumu: abi iyi isimi gördü kutlayan 
->Yazan: s


7. **Yorum**
->Yorumu: ad aktarması mecazı mürselin kullanıldığında mecaz olduğunu öğrettiği için teşekkürler. 
->Yazan: fatih
........

6. **Yorum**
->Yorumu: bu sorular çok güzel çok beğendim ellerinize sağlık 
->Yazan: deniz akay


5. **Yorum**
->Yorumu: Gerçekten çok iyi geldi teşekkür ederim 
->Yazan: bahar

4. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site harika bir test full çektim !!!!!!
->Yazan: esma

3. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site full çektim
->Yazan: cansu

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site full çektim teþeür ederim amin
->Yazan: berat..

1. **Yorum**
->Yorumu: bşey sorucam sen bu siteyi nasıl kurdun kurduğun site adresini banada gönderebilrmisin.
->Yazan: burak.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***