Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

SES BİLGİSİ TEST SES OLAYLARI TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kaynaştırma sesi kullanılmamıştır?

a) Bu bağ, suyunu şu pınardan alır.

b) Odayı bugün de düzenleyemedin.

c) Bu konuyu seninle tartışamam.

d) Yedişer soru yapacaktık bu konuda.

e) Sesini duyamadım, senin.


2. Dilimizde sert (tonsuz) ünsüzle biten sözcüklere gelen ekler sert (tonsuz) ünsüzle başlar.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bu kurala uymaz?

a) Çevreme baktım; ama seni göremedim.

b) Burada seçkin insanlar bulunur.

c) Beni anlaşılmaz bir üçgen içine aldılar.

d) Bana düşkün olduğunu bilirsin.

e) O da tiyatroyu seçti, son günlerinde.


3.

1. Artık, böbreği iflas etmişti.

2. Sütü çanağa boşalttı.

3. Anıta, akın akın gidiyor, insanlar

4. Kitapları dolaba yerleştirdi.

5. Yurda gizlice girenler, yakalandı.

Bu cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması örneklenmez?

a) 1                 b) 2               c) 3              d) 4                    e) 5


4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a) Sorunun çözümlenmesi para isterdi.

b) Oraya biz de yürüyeceğiz.

c) Her sevginin bir gözyaşı vardır.

d) Babasının durumu belli değildi.

e) Ona kadar saydık.


5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama görülmez?

a) Bir sonbahar akşamı… Sahillerdeyim.

b) Sahilden uzaklaştı son yolcular da…

c) Rüzgarların elinde kırık bir neyim.

d) Gökler esmer ve derin … Kimden sorayım kimi?

e) Sararmış bahçesiyle tenha bir yalı…


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi örneklenmez?

a) Ateş olmayan yerden, duman çıkmaz.

b) Bu gidişle eve sabaha ancak varırız.

c) Son yıllarda teknoloji iyice ilerledi.

d) Oğlunuzun başarısı, herkesi imrendiriyor.

e) Bu ekler, (bilgi yelpazesi.net) ismin hal ekleridir.


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcükler tümüyle büyük ünlü uyumuna uyar?

a) Meydan yine hınca hınç doluydu.

b) Bahçeye yeni fidanlar dikildi.

c) Dudakları iyice büzülüp kaldı.

d) Bu terazinin ayarı iyice bozuktu.

e) Pehlivanlar  Kırkpınar’ı doldurdu.


8. Aşağıdakilerin hangisinde ulama yoktur?

a) Arabacı, neşeyle kırbacı şaklattı.

b) Başarısıyla milletinin alnını ağartmıştır.

c) Çardak altında uzanıp yattı.

d) Hemen bayarak altında toplandık.

e) Bahçenin ortasında güzel bir havuz vardı.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, küçük ünlü uyumuna uymaz?

a) Görüşmek, buruda tutkuydu.

b) Yorgunluk, gözlerine iyice çökmüştü.

c) Günler, bizi iyice etkisine almıştı.

d) Yağmur bütün gece hiç dinmedi.

e) Yollar, bu sahilde bitiyordu.


10.

Alnında nurdan bir ışık

Geceyi aydınlattı her dem

Yüreğin sevgi yumağı

Kötülüklerden arınmış

İyilik meleği

Dizelerinde aşağıdakilerden hangisi görülmez?

a) ünsüz yumuşaması

b) ünsüz düşmesi

c) ünlü düşmesi

d) ünsüz benzeşmesi

e) ulama


CEVAP ANAHTARI

 

1.e    2.c    3.c   4.e    5.e    6.a    7.c    8.a    9.d    10.b

 

“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.......

6. **Yorum**
->Yorumu: harika ya işime baya yaradı sağolun :) :d
->Yazan: ecem


5. **Yorum**
->Yorumu: Gerçekten Çok Güzel Sorular.
->Yazan: Burak

4. **Yorum**
->Yorumu: tesekkur ederım ıyıymıs begendım
->Yazan: hılal

3. **Yorum**
->Yorumu: sağol çök faydasın oldu teşekürler
->Yazan: mehmet 

2. **Yorum**
->Yorumu: Hakatten cok güzel sorular keşke biraz zor olsaydi daha iyi olurdu teşekürler.
->Yazan: õzgür.

1. **Yorum**
->Yorumu: güzelmişş siz de bence yorum yazın tavsiye ederim 
->Yazan: esra.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***