Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

SIFATLAR TEST ÖNADLAR TEST SIFAT TAMLAMALARI TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

ÖNADLAR VE ÖNAD TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1. Aşağıdaki cümlelerde yer alan tamlamalardan hangisi diğerlerinden farklıdır?

a) Okul takımı, maçı iyi kazandı.

b) Ağaçlarda kırlangıç kuşları vardı.

c) Sanat dünyası başarınızı konuşuyor.

d) Akıllı insanları ben de severim.


2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlamanın çeşidi diğerlerinden farklıdır?

a) Eski konak kısa sürede restore edildi.

b) Tarihi evleri restore etmeye başlamışlar.

c) Kurumuş çiçeklerden bir resim yapmıştı.

d) Sanat ürünleri er geç kendini gösterir.


3. “Bir” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde asıl sayı sıfatıdır?

a) Bir gün, savaşlar bitecek dünyada.

b) Bir bahar sabahı dünyaya gelmişim.

c) Bir zamanlar bu bölge ormanlıktı.

d) Bir saat sonra seninle buluşalım.


4. Bazı sıfat tamlamalarında tamlanan düşerek onun anlam ve görevini tamlayan üstlenir.

Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek verilmemiştir?

a) Ağır giden, dağlar aşar.

b) Acıyı tatmayan tatlıyı anlayamaz.

c) Dert çekene göredir.

d) İşleyen demir pas tutmaz.


5.

Ak saçlı başını alıp eline,

Kara hülyalara dal anneciğim!

O titrek kalbini bahtın yeline,

Bir ince tüy gibi sal anneciğim!

Dörtlükte geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisi sıfat değildir?

a) ince

b) kara

c) titrek

d) bahtın


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat kullanılmamıştır?

a) Hastayı rahatsız etmemek için odasına girmedik.

b) Bu sınıfın en çalışkanını tanımak isterdim.

c) Askerler bahçede spor yapıyor.

d) Gençler bir ülkenin geleceğidir.


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” sözcüğü ad olarak kullanılmıştır?

a) Soğuk davranışlarıyla tanınıyordu.

b) Soğuk havalar hala sürüyor dünyada.

c) Yine soğuk en büyük sorunumuz oldu.

d) Şimdi soğuk bir ayran iyi gider.


8. Bazı sıfat tamlamalarında tamlanan düşerek onun anlam ve görevini tamlayan üstlenir.

Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek verilmemiştir?

a) Deliye taş atma, başına taş yağdırır.

b) Denize düşen, (bilgi yelpazesi.net) yılana sarılır.

c) Bayramda borç ödeyene ramazan kısa gelir.

d) Dibi görünmeyen sudan geçme.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?

a) Öğün, ey Çanakkale, cihan durdukça öğün!

b) Ömründe göstermedin bin düşmana bir düğün.

c) Sen bir büyük milletin savaşa girdiği gün.

d) Başına yüz milletin birden üşüştüğü yersin!


10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “renkli” sözcüğü somut bir kavramı nitelemektedir?

a) Renkli kişiliğe sahip insanlarla karışlaştık.

b) Kardeşim çok renkli düşüncelere sahiptir.

c) Bahçe renkli ampullerle aydınlatılmıştı.

d) Bu insanları hepsinin yaşantıları çok renkli.


11. “bir” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

a) Derse, bir öğrenci kitap getirmedi.

b) Bir zamanlar ne iyi arkadaştık.

c) Olayı farklı bir gözle değerlendiriyor.

d) Seni bir yere götüreceğim.


12. Aşağıdaki altı çizili bileşik sözcüklerden hangisi isim tamlaması şeklinde oluşmuştur?

a) Kızılırmak deltası kuraklıkla karşı karşıyadır.

b) Bilinçaltı insanın karakterinin haritasıdır.

c) Sarıyer, İstanbul’un güzel yerlerindendir.

d) Bu sanatçımız birçok başrolde oynamıştır.


13. Aşağıdaki birleşik isimlerden hangisi yapılışı yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) keçiboynuzu

b) danaburnu

c) karakeçili

d) katırkuyruğu


14. Aşağıdaki birleşik isimlerden hangisi yapılışı yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) Karadeniz

b) Çukurova

c) Kervansaray

d) Kızılırmak


15. Aşağıdaki birleşik isimlerden hangisi yapılışı yönünden diğerlerinden farklıdır?

a) İpucu

b) Ebegümeci

c) Gözaltı

d) İçgüdü


CEVAP ANAHTARI

 

1.d    2.d    3.d    4.d    5.d     6.c     7.c    8.d    9.a    10.c

11.a    12.b    13.c    14.c    15.d

 


“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.

5. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel bir site herkese tavsiye ederim
->Yazan: Burak

4. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel çok beğendim çok zor değildi
->Yazan: meryem..

3. **Yorum**
->Yorumu: ben bu testi beğendim çok güzeldi zor değildi basitdideğildi orta idi ben bu testi beğendim bence herkes çözsün
->Yazan: mine.

->Yazan : FuKo
->Yorumu: qüzeL ßiR sayfa çokk ßeqenDim.

->Yazan : selim
->Yorumu: çok güzel bir sayfa çok begendim derslerimi burdan yapiyorum artik:).

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ



EĞİTİM ÖĞRETİM KONULARI Atasözleri Hikayeleri Özellikleri Belirli Gün ve Haftalar Çocuk Şarkıları - Şarkı Sözleri Hikayelerden Seçmeler İlginç Bilgiler Eğlenceli Bilgiler İllerimiz Ve İlçelerimiz Türkiye Kitap Özetleri Roman Özetleri Konu Anlatımlı Dersler Maniler Manilerden Seçmeler Masal Masallardan Seçmeler Meslek Tanıtımları Meslekler Rehberlik Köşesi Soru Bankası, Test Soruları Şiirler Seçme Güzel Şiirler Tekerleme Tekerlemeler Tiyatro Oyunları, Skeç, Piyes Türküler Türkü Sözleri Yazar Ve Şairlerin Hayatı Yazılı Soruları Arşivi ***Devamını Göster*** KONU ANLATIMLI DERSLER Beden Eğitimi Dersi Konu Anlatımı Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Dersi Konu Anlatımı Biyoloji Dersi Konu Anlatımı Coğrafya Dersi Konu Anlatımı Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu Anlatımı Edebiyat Dersi Konu Anlatımı Eğitim Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Felsefe Dersi Konu Anlatımı Fen Bilimleri Dersi Konu Anlatımı Gelişim Ve Öğrenme Dersi Konu Anlatımı Hazreti Muhammed'in Hayatı Dersi Konu Anlatımı İngilizce Dersi Konu Anlatımı Matematik Dersi Konu Anlatımı Muhasebe Dersi Konu Anlatımı Tarih Dersi Konu Anlatımı Türkçe Dersi Konu Anlatımı Uluslar Arası İlişkiler Dersi Konu Anlatımı Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Dersi Konu Anlatımı ***Devamını Göster*** YAZILI SORULARI YAZILILAR Biyoloji Yazılı Soruları Coğrafya Yazılı Soruları Dil Ve Anlatım Yazılı Soruları Din Kültürü Yazılı Soruları Edebiyat Yazılı Soruları Fen Bilimleri Yazılı Soruları Fizik Yazılı Soruları İngilizce Yazılı Soruları Kimya Yazılı Soruları İnkılap Tarihi Yazılı Soruları Matematik Yazılı Soruları Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları Trafik Güvenliği Trafik Ve İlk Yardım Yazılı Soruları Türkçe Yazılı Soruları Vatandaşlık Ve Demokrasi Eğitimi Yazılı Soruları ***Devamını Göster*** SORU BANKASI TEST SORULARI Coğrafya Test Soruları Soru Bankası Din Kültürü Test Soruları Soru Bankası Edebiyat Test Soruları Soru Bankası Fen Bilimleri Test Soruları Soru Bankası İngilizce Test Soruları Soru Bankası İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Matematik Test Soruları Soru Bankası Osmanlı Tarihi Test Soruları Soru Bankası Sosyal Bilgiler Test Soruları Soru Bankası Tarih Test Soruları Soru Bankası TC İnkılap Tarihi Test Soruları Soru Bankası Türkçe Test Soruları Soru Bankası Vatandaşlık Anayasa İnsan Hakları Test Soruları Soru Bankası ***Devamını Göster*** REHBERLİK KÖŞESİ Ders Çalışma Ödev Yapma İş Hayatı Başarısını Arttırma Kişisel Bedensel Gelişim Meslek Tanıtımları Okul Başarısını Arttırma Okuma Alışkanlığı Kazandırma Öğretmenlik Mesleği Sınavlara Hazırlanma Sinirini Engelle ***Devamını Göster*** HAYATIN İÇİNDEN BİLGİLER Cep Telefonu Mesajları İsimler Sözlüğü Pratik Bilgiler Yazıklar Olsun Zararları Sakıncaları ***Devamını Göster*** BİLGİSAYAR OYUNLARI Akıl Zeka Eğitici Oyunlar Araba Yarışı Oyunları Ateş Etme Hedef Vurma Oyunları Beceri Yetenek Oyunları Birleştirme Patlatma Oyunları Boyama Oyunları Dövüş Oyunları Futbol Oyunları Giysi Giydirme Oyunları Komik Eğlenceli Oyunlar Macera Oyunları Mario Oyunları Motosiklet Oyunları Savaş Oyunları Tasarlama Oyunları Yemek Yapma Oyunları ***Devamını Göster*** YEMEK TARİFLERİ MUTFAK Aperatifler Atıştırmalıklar Balık Yemekleri Tarifleri Tarifleri Börek Çörek Tarifleri Çorba Tarifleri Tarifleri Dolma Sarma Tarifleri Diyet Yemekleri Tarifleri Et Yemekleri Kebap Köfte Tarifleri Kek Tarifleri Komposto Tarifleri Kurabiye Tarifleri Pasta Tarifleri Pilav Tarifleri Reçel Tarifleri Salata Garnitür Tarifleri Sebze Yemeği Tarifleri Tatlı Turta Tart Tarifleri Tavuk Yemekleri Tarifleri ***Devamını Göster*** SAĞLIKLI YAŞAM REHBERİ Hastalıklar Çeşitleri Özellikleri Sağlık İçin Minik Notlar Sigaranın Zararları Sigarayı Bırakma Yolları Şifalı Bitkiler Listesi Şifalı Bitki Karışımları ***Devamını Göster***