SAĞLIK

 

AĞIZDAKİ SOĞAN KOKUSU NASIL GEÇER?

 

Ağızdaki Soğan Kokusu Nasıl Geçer?

Geçmişten günümüze dek insan sağlığına olan faydalarıyla bilinen ve halk arasında çok etkili olan doğal antibiyotik olarak adlandırılan soğan, zengin bir besin, vitamin ve mineral kaynağıdır. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve fosfor gibi insan sağlığı için çok önemli mineral bileşenleri içerir. Kanserle savaşmada, iltihap ve alerjileri önlemede, kan şekerini düzenlemede, ağız sağlığı ve sağlıklı bir nefes için oldukça önemli olan bileşenler içerir. Ağızda diş çürümelerine neden olan bakterileri de önemli oranda azaltır.

Birçok önemli faydasıyla sofralarımızın vazgeçilmezi olan soğan, sırf kokusundan dolayı bazen tercih edilmez. Soğan kokusu, çok nadiren de olsa uzun süre ağızda kalıp rahatsızlık oluşturabilmektedir. 

Ağız kokusu, sosyal yaşantınıza engel teşkil edebilecek oldukça can sıkıcı olan bir durumdur. Ağız kokusu, kişileri birçok ortamda çok zor olan bir durumda bırakabilir. Hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı çok olumsuz bir şekilde etkiler. Peki, vücuda bu kadar fayda içeren bu soğan kokusu nasıl giderilir? Bu yazımızda bu konuda yapılan önemli bilimsel araştırmalar ışığında buna cevap vermeye çalışacağız.

 

Ağızdaki Soğan Kokusunu Gidermenin Başlıca Yöntemleri:

 

Dişleri Fırçalamak

Dişleri fırçalamak, rahatsız edici kokuya neden olan yiyecek parçalarını, diş ve diş etlerindeki yapışkan bakteri tabakasını dişlerden etkili bir şekilde uzaklaştırır. Düzenli olarak dişleri fırçalamak, ağız kokusunu değiştirip ağzın çok daha iyi bir şekilde kokmasını sağlar. Böylece rahatsızlık uyandıran soğan kokusu da ortadan kalkmış olur.

 

Yeşil Çay

Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahip olup çok yüksek miktarda antioksidan içerir. C vitamini açısından zengin bir bitki olan yeşil çay, sıcak su ile demlenerek tüketildiği zaman gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasını sağlar. Bu kükürtsü bileşenli antioksidan özelliği sayesinde ağızdaki kötü kokuları da gidermede çok önemli faydalar sağlar.

Ağız Gargarası Kullanmak

Ağız gargarası, ağızda tutulan veya ağız çevresi ile yıkanarak, perioral kasların azaltılması veya başın hareket ettirilmesi ile oluşan sıvı olan bir maddeye verilen addır. Soğan yedikten hemen sonra kokuyu anında ve etkili bir şekilde bastırmak için ağzı, ağız bakım suyu ile bol bol çalkalamak gerekir. Böylece insanı zor durumda bırakan soğan kokusu da önlenmiş olur.

Sakız Çiğnemek

Tükürük akış hızını artırmak, ağız kokusunu gidermenin en önemli ve en etkili yollarından biridir. Tükürük akış hızını artırmanın en basit yolu da uygun sakızların çiğnenmesidir. Diş çürüklerine neden olmayan şeker içermeyen sakızları çiğnemek tükürük salgısının önemli oranda artmasını sağlar. Bu da ağızda temiz olan bir kokunun oluşmasına yardımcı olur. Tercihen naneli sakız çiğneyerek rahatsızlık verici ağız kokusundan kurtulmak da her zaman mümkündür.

 

Maydanoz

Damarlı, yeşil renkli bir bitki türü olan maydanoz insan sağlığı için oldukça önemli olan özellikler içerir. Yaprakları baharat şeklinde de kullanılır. Yeşilimsi ve özel bir kokuya sahip olan yaprakları sayesinde başta kişide rahatsızlık oluşturan soğan kokusu olmak üzere birçok kokuyu giderir. Kelle paça yediğimiz hemen hemen her yerde soğanın yanında maydanoz servis etmelerinin sebebi o yeşilimsi yapraklarındaki özel kokudan ileri gelir. Maydanoz, kötü nefesin etkisini yok etmeye yardım eden bol miktarda  klorofil içerir.

 

Nane

Kalsiyum, magnezyum ve bol potasyum içeren nane, zengin kokulu yapraklara da sahiptir. Taze nane yaprağı çiğnemek de nefesi iyice ferahlatır. Soğan kokusunu gideren taze nane yaprağı bu anlamda da ön plana çıkar. Bileşiminde yer alan klorofil ile soğan kokusunu bastırabilecek nitelikte olan naneyi çiğnemek de çay olarak içmek de çok olumlu sonuçlar verir. 

 

Limon

Yüksek oranda C vitamini içeren limon, çok doğal bir antibiyotiktir. Limon, sitrik asit içerdiği için istenmeyen kokuları etkili bir şekilde bastırır. Bir çay bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı limon ilave edip onunla ağız gargarası yapmak soğan kokusunu gidermede çok önemli faydalar sağlar. Limon, anti bakteriyel özellikleri sayesinde kötü nefese yol açan bakterileri de öldürür. Limonun ekşi tadı da ağızdaki soğan kokusunu etkisiz hale getirmede oldukça etkili olur.

Süt İçmek

Süt, içinde yüksek kaliteli protein, birçok besleyici bileşen içeren çok önemli ve yaygın olan besin kaynağıdır. Süt, içerdiği kalsiyum sayesinde vücut için oldukça yararlı olan bir besindir. Sütte bulunan kalsiyum, fosfor, amino asitler ve yağ asitleri ağzı temizleyip ağızda hoş bir ferahlık sağlar. Kısacası birçok şeye çok önemli faydalar sağlayan süt, ağızdaki soğan kokusunun giderilmesinde de oldukça etkili olur. 

Kakule

İçeriğindeki A ve C vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve çinko sayesinde çok iyi bir vitamindir. Kakulenin güçlü aroması ağızdaki ağır ve rahatsız edici soğan kokusunu bastırıp nefese çok hoş bir kokunun gelmesini sağlar. Kakuleyi çiğneyerek ya da sıcak suya katarak çay şeklinde tüketmek de en iyi neticeleri doğurur.

 

Hardal Sosu

Baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu özellikli bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın daha çok beyaz, siyah ve kırmızı olan hardal tüketilir. Hardal sosunun sert aroması soğan kokusunu iyice gizler. Bir çay kaşığı hardal sosunu ağzınıza koyup biraz bekleyin ve sonra bu sosu boşaltın. Daha sonra ağzınızı su ile bol bol temizleyin. Ağzınızda soğan kokusundan hiçbir eser kalmaz.

 

Marul Yaprağı

Sağlık açısından oldukça faydalı olan marul, yeşillik ailesinin en fazla tüketilenleri arasında yer alır. B1 ve B2 vitaminleri ile magnezyum başta olmak üzere birçok önemli mineral içerir. Marul yaprağı sahip olduğu bu özelliklerden dolayı ağızda ciddi hoş bir ferahlık sağlar. Soğan kokusunun yok olmasını da hızlandırır.

 

Kereviz

C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içeren kereviz aynı zamanda çok mükemmel bir antioksidandır. Kereviz antioksidan özelliği sayesinde vücudu etkili bir şekilde temizler. Mide asidini düzenleyen kereviz reflüye çok büyük faydalar sağlar. Tüm bu özelliklerinden dolayı kereviz soğan nedeni ile ağızda oluşan kokuyu da giderir. Mide reflüsünün yol açtığı sorunları da çözüp ağızda münezzeh bir ferahlık sağlar.

 

Brokoli

Küçük yeşil yumrular şeklinde olan brokoli, bileşeninde yer alan etkili liflerle tam bir mide tanzim edicidir. Lif, midenin nerede ise tüm bozukluklarını iyileştirmeye oldukça yardımcı olur. Antioksidan bileşikler açısından oldukça zengin bir kaynak olan bu küçük yeşil yumrulu bitki ağız kokusunu giderip ağızda çok hoş bir kokunun olmasını sağlar.

 

Elma

Elmanın kötü kokuları yok etme özelliği eski zamandan beri bilinmektedir. Elmanın oksitlendirici enzimleri, nahoş olan soğan kokusunu bastırır ve ağzın güzel bir şekilde kokmasını sağlar.

Fesleğen

Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yumuşak yaprakları ile fesleğenin özellikle taze çiçekli olanın yaydığı güzel koku herkes tarafından bilinmektedir. Yaz aylarında sırf bu güzel kokusu nedeni ile birçok kişi fesleğeni evlerin açık camları önüne bırakır. Hem taze hem de kurutularak tüketilen fesleğen soğan yendikten sonra bir parça çiğnendiği zaman ağızdaki rahatsız edici kokuyu bastırıp ağızda güzel bir kokunun ortaya çıkmasını da sağlar.

Karbonat

Karbonat, soğan kokusunu önlemede de oldukça etkilidir. Bakterilerin büyümesini engelleyip ağızdaki PH dengesini korur ve kötü olan kokuyu engeller.

 

Karanfil Çiğnemek

Karanfil özleri, zararlı patojenleri öldürecek derecede etkilidir. Karanfil bu antibakteriyal özellikleri ile bağışıklık sistemini korumada ve geliştirmede oldukça etkilidir. Karanfil tomurcuğu çeşitli ağız hastalıklarının önemli bir nedeni olan oral patojenlerin büyümesini de kontrol altına alır. Bir miktar karanfil çiğnemek soğan kokusunu giderip ağızda çok hoş olan bir ferahlık sağlar.

  

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER " SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

YORUM YAZ

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: