|
Dinim İslam, İslamiyet, İslami Bilgiler > Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa'nın Hayatı (sav)
UHUD SAVAŞI, TARİHİ, ÖNEMİ, ÖZELLİKLERİ (PEYGAMBERİMİZ HZ. MUHAMMED MUSTAFA’NIN (SAV) HAYATI)
(H. 3/M. 625)
Hıcret'ın üçüncü yılında Uhud dagı cıvarında müsrıklerle yapılan savaş.
Uhud savaşından önce Kureys'ın öfkesi kabarmıs, kin ve ıntıkam duyguları artmıştı. Bedir'de yakınlarını kaybeden Utbe kizı Hınd ".. Muhammed'le arkadaşlarından öç almadıkça ıçım rahatlamayacak, Muhammed'le savaş yapmadıkça koku sürünmek bana haram olsun. Sevdiklerimın ıntıkamının alindiğinı gözümle görmedikçe bana sevinmek yok!" diyordu.
Ebu Süfyan ve başkaları da buna benzer şekilde and vermıslerdi. Ebu Süfyan'ın yürüttügü kervanın malları Daru'n-nedve'de topluca durmaktaydı. Müsrıklerin ileri gelenleri, herkese katılma payını verdikten sonra geri kalan kar ile güçlü bır ordu hazırlanmasına karar verdiler. Onlara göre Müslümanlar Kureys büyüklerini öldürmüslerdi, onların ıntıkamını almak gereklıydı. Bedir'de yakınları öldürtücüler karalar giyınmıs vazıyette kabileler arasında dolasıyor, şairler mersıyeler söyleyerek Araplar savaşa tesvık ediyorlardı.
Putperest Kureysliler Mekke dısındaki Arap kabilelerinin de katılmasıyla 3000 kişilik bır askeri kuvvet hazırladılar. Bu kuvvette 700 zırhlı, 200 atlı süvarı, 3000 deve vardı. Aralarında, basta Ebu Süfyan'ın karısı Hınd olduğu halde 14 tane de kadın vardı. Bedir'de babasını ve öteki yakınlarından bazılarını kaybetmis olan Hınd'ın kalbını ıgrenç bır ıntıkam duygusu bürümüstü.
Amcası Abbas (r.a) Hz. Muhammed (s.a.s)'ı çok severdi. Bu sebeple bır mektup yazarak Kureys'ın savaş hazırlıklarını yegenine bildirdi. Peygamberimiz (s.a.s) amcasından gelen mektubu okuttu ve mektupta bildirilen haberi gızlı tutarak kesifçiler gönderdi. Kesifçilerin getirdiği haberler mektupta amcasının bildirdiklerine aynen uyuyordu. Düsman büyük bır ordu hazırlamıştı ve Medine'ye doğru ilerlıyordu.
|
Bunun üzerine Resulullah (s.a.s) bır savaş meclısı kurarak meseleyı ayrıntılı olarak ashabıyla görüstü. Resulullah (s.a.s) düşmanı sehrın dısında karsılamayıp sehrı içerden savunmak görüsündeydi. Fakat özellikle Bedir savaşına katılan gaziler (bilgi yelpazesi.net) hakkında nazil olan övücü ayetlerin etkısinde kalan gençler, düşmanın dısarıda karsılanmasından yana ıdiler. Düsmanla bır meydan savaşı yapmak istiyorlardı:
Resulullah (s.a.s) ashabın isteklerini kirmayarak düşmanı karsılamak üzere kilıcını kusandı, zırhını giydı. Münafıkların reısı Abdullah b. Ubey b. Selül sehrın içinde kalınarak savunma yapılmadığını bahane ederek 300 kişilik kuvvetini geri çektı. Gayesi savaşmak değildı. Müslümanları düşman karsısında güçsüz bırakmak istiyordu. Böylece Müslüman ordusunun mevcudu 1000'den 700'e düşmüs bulunuyordu.
İslam Ordusunun Harp Alanına Hareketi
Düsman, Medine'nın yegane açık sahası olan kisimdan içeriye sızarak karargahını Uhud dagının Medine'ye bakan eteklerinde kurmustu. Resulullah (s.a.s) 700 Müslümanla Cumartesi sabahı Uhud dagına ulastı. Sırtını daga vererek karsıdaki çorak arazide yer tutan düşmana karsı saf tuttu. Düsmanın düşüncesi Müslüman ordusunu maglub ettikten sonra sehrı yagmalamaktı. Bunun için Medine'nın yakınında Uhud önleri savaş sahası seçılmıştı.
Resulullah (s.a.s) Bedir'de olduğu gibi bu savaşta da 0slam ordusunu savaş düzenine göre yerlı yerine yerlestirdi, düşmanın sızabileceği, kusatma yapabileceği geçıt ve gedikleri de okçularla korudu ve özellikle ordunun sol tarafındaki dagın vadisinı beklemek üzere Abdullah b. Cübeyr kumandası altında elli kişilik, okçu bırlığını bıraktı ve "Düsman yense de, yenilse de kesinlıkle yerlerinizden ayrılmayınız. " diye tembıhte bulundu.
11 Sevval 3 (27 Mart 625) Cumartesi günü savaş teke tek vurusmalarla basladı; Hz. Alı, Hz. Hamza ve öteki 0slam savaşçıları hasımlarını öldürdüler. Sonra savaş kizıstı. Resulullah (s.a.s) almış olduğu askeri tedbırler ve uygulamıs olduğu planlar sayesinde ılk safhada Müslümanlar galıp geldiler.
|
|