eğitim öğretim ile ilgili belgeler > atasözlerinin özellikleri, açıklamaları > Atasözlerinin Hikayeleri, Ortaya Çıkışları

ŞAMAR OĞLANI DEYİMİNİN HİKAYESİ, ORTAYA ÇIKIŞ NEDENİ (DEYİMLERİN HİKAYELERİ, ATASÖZLERİ HİKAYELERİ)

 

Şamar oğlanı deyiminin ilginç bir öyküsü var.

 

 

16. ve 17. yüzyıllarda toplumdaki kişiler arasındaki uçurum iyice açılmıştı. Öyle ki soylu kesim, kendisini halktan çok üstün görüyor ve onlarla herhangi bir yakın ilişki kurmaktan kaçınıyordu.

 

Dolayısıyla saray çalışanları ve çocuklarının halkın arasına karışıp, onlarla aynı dersliklerde eğitim almaları düşünülemezdi.

 

Doğal olarak en iyi hoca ve bilginler, saray, şato ve konaklara bu çocukların ayağına getiriliyordu. Ancak o dönem eğitim sırasında dayak ve cezalandırma çok yaygındı ve tabi ki bu yöntemin soylu çocuklar üzerinde kullanılması olası değildi.

 

İşte buna çözüm olarak alt tabakadan olan bir çocuk, ders sırasında bu dayağı yemek için anık (hazır) bulunuyordu. Soylu çocuğunun işlediği her yanlışta şamar ve sopayı bu çocuk yiyordu.

 

Diğer bir ayrıntı da, derse katılan bu halk çocuğunun bir nenler öğrenmemesi için sağır kimseler arasından seçilmesi ya da özellikle bu iş için sağır edilmesiydi.

 

Yine bir söylentiye göre, şamar yiyenle, diğeri arasında bu bağ ne kadar kuvvetli olursa verilen cezanın (bilgi yelpazesi. com) etkisi de o kadar güçlü olurdu. Kendi yaptığı bir şuçtan ötürü, en yakın arkadaşının cezalandırıldığını gören prens, bir daha aynı hatayı tekrarlamazdı.

 

ATASÖZLERİNİN HİKAYELERİ, ATASÖZLERİNİN ORTAYA ÇIKIŞLARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


ATASÖZLERİNİN ÖZELLİKLERİ, AÇIKLAMALARI
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

...

3. **Yorum**
->Yorumu: hep merak etmiştim merakım giderildi sağolun.
->Yazan: i

2. **Yorum**
->Yorumu: efsaneeee proje odevim icin cok ise yaradı
->Yazan: s


1. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel ata sözleri 
->Yazan: seda
.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 



Eklediğiniz yorumlar/yazılar
onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.