Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Belirli Gün Ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler > Hayvanları Koruma Günü İle İlgili Tüm Belgeler

HAYVANAT BAHÇESİ TARİHİ, ORTAYA ÇIKIŞI, GEREKLİLİĞİ (4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ İLE İLGİLİ YAZILAR, ŞİİRLER, BİLGİLER)

 

Hayvanat bahçeleri diğer bir adıyla hayvan parkları, vahşi hayvanların ve evcilleştirilemeye yüz tutmuş hayvanların bazı örneklerinin gösterildiği ve tutulduğu yerdir. Bu kuruluşlarda hayvanlar genellikle doğal şartlardan çok daha iyi şekilde yerleştirilirler.

 

İlk hayvanat bahçelerinin ne zaman kurulduğu bilinmemekle birlikte büyük olasılıkla hayvanların evcilleştirilme girişimleriyle beraber olduğu tahmin edilmektedir.

 

MÖ 4500 – 2500

 

MÖ 4500 yılında şu anda Irak’ın olduğu yerde güvercinler koruma altına alınmıştır. Bundan 2000 yıl sonra filler Hindistan’da yarı yarıya evcilleştirilmiştir. Hayvanat bahçeleri idare örneklerinin ilk defa görülmeye başlanması, Mısırlıların vahşi hayvanları evcilleştirmeleriyle birlikte olmuştur. Addax, ibex, oryx cinslerini içeren antiloplar ve ceylanlara ait resimler, milatta önce 2500’lerde Sakkara’daki Eski Mısır mezarlarında görülmüştür.

 

MÖ 1500

 

Son dönemlerdeki firavunlar örneğin III. Tuthmosis (MÖ1501-1447) Mısır’a birçok hayvan getirtmiştir. Onun üvey annesi, Kraliçe Hatshephut, çok uzaklara, Somali’ye kadar vahşi hayvanların zaptedilmesi için seferler düzenlenmiş. Bu seferlerle birlikte maymunlar, leoparlar, çitalar, birçok kuş, büyük sığırlar ve zürafalar getirtilmiştir (www.sta.org.za/info/history/zoos.htm).

 

Mısırlılar, hayvansever insanlardı ve aralarında köpeklerin, kedilerin, maymunların ve kazların bulunduğu hayvanlar beslerlerdi. Kimi zaman bir köpeğin tasması, köpeğin sahibi ile beraber gömülürdü. Bazı firavunların değişik hayvanları topladıkları ve hatta kendilerine ait hayvanat bahçeleri bile kurdukları sanılır.

 

MÖ 1000

 

Çin’de, MÖ1150 yıllarında yaşamış İmparatoriçe Tanki büyük mermerden bir “geyik evi” kurmuş. MÖ 1000 yıllarında hüküm sürmüş Wen Wang 1500 dönüm büyüklüğünde bir hayvanat bahçesi kurmuştur ve adını Ling-Yu veya “Zeka bahçesi” olarak isimlendirmiştir.

 

MÖ 1000 yıl kadar hüküm sürmüş olan İlahi Kral Solomon, çiftçi ve zoolojisttir, onu izleyen 600 yıl boyunca diğer büyük hayvan koruyucuları Semiramis ve Ashurbanipal ve Babylonia kralı Nebuchadrezzar’a örnek teşkil etmiştir.

 

MÖ 500

 

Eski Yunanlılarda vahşi hayvanların korunması MÖ 7.yüzyıla rastlar. MÖ 500 dolaylarında Hindistan’da tavus kuşu getirtilmiştir. Birçok insan hayvanat bahçesi tarihinde ilk defa ücretli girerek, bu kuşları görmeye geldiler. Ama en vahşi hayvanlar bu konudaki çalışmaların daha verimli olması için korunuyorlardı. MÖ4.yüzyıla kadar, hepsi (bilgi yelpazesi.net) olmasa da, hayvanları toplama işleminin büyük bir kısmı Yunan şehir-devletlerinde toplanıyordu. Öğrenciler şehir hayvanat bahçelerinde eğitildi.

 

Büyük Yunan bioloğu ve filozofu Aristo (MÖ384-322) bir eğitmendi ve onun en ünlü öğrencisi Büyük Alexander, askeri seferleriyle birçok hayvanı Yunanistan’a getirmiştir.

 

MÖ 280

 

II. Ptolemy, Alexander’ın hayvanat bahçesini dünyanın henüz bilmediği birçok hayvan türleriyle geliştirdi. Bu dönemde hayvanların törenlerde gösteri alayına konmasını hiç kimse sorgulayamazdı. Bu tören alayları o kadar genişti ki şehir stadyumuna geçmek tüm bir günü alıyordu. Tipik bir tören 96 fil, 24 aslan, 14 leopar, 16 çita, 14 deve, 1 zürafa, 1 gergedan, yüzlerce evcil hayvan ve sayısız kuştan oluşmaktaydı.

 

MÖ 60

 

Romalılar vahşi hayvanları alanda çoğunlukla gösteri için tutarlardı. MÖ60’larda asker kaçakları daha sonra da Hıristiyanların tehlikeli şekilde vahşi hayvanlarla dövüştürülmesi moda haline geldi. Ayrıca Romalılar kuşlara özel bir ilgi duymaktaydılar. Modern hayvanat bahçelerindeki gezici kuş kafeslerinin orijinal fikri Romalılar aittir. Kuşlar sadece çalışmalar için korunmadılar bazıları da yemek için kullanılırdı. Evin içinde özgür gezmelerine izin verilir sonrada yakalanıp yenirdi.

 

8. Yüzyıl

 

Roma İmparatorluğunun sona ermesiyle birlikte, hayvanat bahçeleri geriledi ama toplanan hayvan türleri M.S.8.yüzyılda Charlamagne İmparatoru ve 12. yüzyıldan sonra da I. Henry tarafından sürdürüldü.

 

13. Yüzyıl

 

Birçok hayvanat bahçesinin Avrupa’da bulunmasına rağmen, 12.yüzyıl boyunca Marco Polo’nun gördüğü en geniş hayvanat bahçesi Kublal Kağan’ın Asya’daki sarayındaydı. Bu hayvanat bahçesinde geniş hayvan koleksiyonları bulunmaktaydı. Bunlar filler, gergedanlar, su aygırları, aslanlar, leoparlar, kaplanlar, ayılar ayrıcada geyik, domuz, eşek, at…

 

HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ İLE İLGİLİ TÜM BELGELER
" SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR İLE İLGİLİ TÜM BELGELER " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"
EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER
” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: