Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Belirli Gün Ve Haftalar İle İlgili Tüm Belgeler > Yangından Korunma Haftası, İtfaiyeciler Haftası İle İlgili Tüm Belgeler

SU (H2O) KULLANARAK YANGIN SÖNDÜRME YÖNTEMİ, ÖZELLİKLERİ, KULLANIMI (25 EYLÜL - 1 EKİM YANGINDAN KORUNMA HAFTASI, İTAFİYECİLER HAFTASI İLE İLGİLİ YAZILAR, ŞİİRLER, BİLGİLER)

 

Su, günümüzde en çok kullanılan söndürme maddesi olarak görülmektedir. Özel söndürme maddelerinin çok çeşitli olmasına rağmen su her zaman ana söndürme maddesi olarak kalacaktır. Çünkü oluşan yangınların  % 90’ı A türü (Katı) yangınlardır.

 

Yangınla mücadelenin en önemli elemanlarından biri olan suyun, söndürme özellikleri, avantajları, dezavantajları, konuyla ilgilenenler için önemlidir. Suyun söndürme etkisi yangının merkezindeki ısıyı ortadan kaldırarak yani soğutarak gerçekleşir.

 

Suyun Termik Emme Kapasitesi;

 

Bir Kg suyu 1 o C ısıtabilmek için 419 K’j enerji gerekmektedir. Eklenen ısı miktarı artıkça, suyun sıcaklığı kaynama noktasına kadar lineer olarak yükselir.  Kaynama noktasındaki bir kg suyun, sıcaklık sabit kalması şartıyla, tamamen buharlaşması için fazladan 2257 K j ısıya ihtiyaç vardır.

 

Atmosferik basınçta, oluşan buhar bulutunun kapladığı hacim yaklaşık 1700 litredir. Hacmin artışı yangın merkezine hava gelişini engeller,  ama bu husus yalnızca alevli yangınlarda önem arz eder.

 

Suyun ısınması ile buharlaşması esasen yüzeyden, yani kondüksiyonla, konveksiyonla olduğundan suyun yüzeyi nedenli geniş ise, bu olgular o denli hızla gelişir. Bundan dolayı çok sayıda küçük damlacıkların söndürücü etkisi yoğun (bilgi yelpazesi.net) halde boşalan suyun etkisinden daha fazladır.  Ayrıca yangın merkezinin küçük damlacıklarla ıslatılması esnasında etrafa sıçrayan su, yangının o bölgelere kolayca yayılmamasını sağlar.

 

Suyun, diğer söndürme maddelerine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

 

Suyun Avantajları;

 

1– Su, yangın söndürme maddelerinin en ucuz olanıdır.

 

2- Su, zehirleyici olmayan, kimyasal olarak nötr bir maddedir.

 

3- Su, ahşap, tekstil, kağıt vs. yangınlarında etkili bir söndürme maddesidir.

 

4- Su, viskozitesi düşük olduğundan çok akıcıdır. Bu özelliği dolayısıyla büyük uzaklıklara kolaylıkla atılabilir.

 

5- Su, genelde kentlerde, sanayi bölgelerinde  yeterli  miktarlarda  bulunur .

 

 

Suyun Dezavantajları;

 

1) Su, 0 oC nin altında donma özelliğinden dolayı kış aylarında akarsulardan, göllerden temin edilmesi zorlaşır.

 

2) Buz haline dönüşen suyun hacmi  %  10 oranında artış gösterdiğinden içinde bulunduğu malzemeleri (Boruları, Hortumları) patlatabilir.

 

3) Yeterli miktarda nem ile temas halindeki hububat yeşermeye, şişmeye, başlar hububat silolarına giren su, buzlanma durumundaki gibi hacmin artmasına siloların cidarlarının patlamasına neden olabilir.

 

4) Selüloz, kağıt, tekstil ürünleri vs. çok miktarda su emebilir. Suyla söndürme sırasında artan ağırlıklar nedeniyle üzerinde bulundukları rafların, hatta döşemelerin çökmesine neden olabilir.

 

5) Su nedeniyle bir çok madde özelliğini kısmen veya tamamen kaybeder.

 

6) Suyun kalsiyum karbür ile birleşmesi sonucu asetilen açığa çıkar.

 

7) Potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyumla suyun temasındaki kimyasal tepkimeler, yüksek sıcaklıklarda, hidrojen oluşmasına, dolayısıyla patlamalara neden olur. 1500 o C  -  2000 o C üzerindeki sıcaklıklarda su (bilgi yelpazesi.net) parçalanır  ( Sıvı haldeki metallerle birleşince ) ,  hidrojen ile oksijen açığa çıkar. Bu da patlayıcı gazların oluşmasını kolaylaştırır.

 

8) Kapalı ortamda karlaşmış karbonun sulanması, karbonmonoksit ile hidrojen gazları ortaya çıkacağından dolayı çok tehlikelidir.

 

9) İnşaat sektöründe ayrıca gübre olarak kullanılan sönmemiş kireç yanmaz malzeme olmasına rağmen, suyla birleşmesinde yüksek miktarda ısı çıkartır, sıcak 400 o C ye kadar yükselebilir, yakınında yer alabilen maddelerin alevlenmesine sebep olur.

 

10)  Su da erimeyen yanıcı sıvıların, örneğin yağların, solventlerin veya tuz banyolarının su ile söndürülmesi durumunda alevlenmiş, sıcaklığı yüksek değere ulaşmış sıvıların üzerine düşen su tanecikleri aniden buharlaşmakta hacimleri 2000 misli artmaktadır. Oluşan köpükler nedeni ile sıvının taşması, alevlenen yüzeyin artması, hatta alevli sıvıdan patlayan parçacıkların civara zarar vermesi olasıdır.

 

11)  Alevlenmiş gazların söndürülmesinde suyun faydası yoktur.

 

12)  İçinde mineraller bulunan içme suyu, azda olsa iletkendir. Dolayısı ile yüksek gerilim bulunan yerlerde, kısa mesafelerden, yoğun su ile müdahale edilmesi çok tehlikelidir.

 

13)  İçme suyu bazen içinde bulunabilecek fosfatlar veya asit karbonitten dolayı yeterince korunmamış boruların paslanmasına neden olabilir.

 

YANGINDAN KORUNMA, İTFAİYECİLER HAFTASI İLE İLGİLİ TÜM BELGELER
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR İLE İLGİLİ TÜM BELGELER " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"
EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER
” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: