eğitim öğretim ile ilgili belgeler > dil kültür arasındaki ilişki

KÜLTÜR İLE MEDENİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ, KÜLTÜR - MEDENİYET İLİŞKİSİ (DİL İLE KÜLTÜR ARASINDAKİ İLİŞKİ, DİL NEDİR, KÜLTÜR NEDİR)

 

Kültür ile medeniyet, aralarında karşılıklı ve sürekli ilişkiler bulunmakla birlikte, aslında birbirinden farklı olan şeylerdir. Medeniyet, milletlere ait bazı kültür değerlerinin, birçok millet tarafından benimsenerek ortak duruma gelmiş bütününe verilen addır. Başka bir anlatımla, milletler arası ortak değerler seviyesine yükselen anlayış, davranış ve yaşama vasıtalarının tümüdür. Bu ortak, değerlerin kaynağı farklı kültürlerdir. Bu özelliği dolayısıyla kültür millî, medeniyet milletler arasıdır. Söz gelişi Türkler, Araplar ve iranlılar birbirlerinden farklı kültürlere sahip oldukları, hatta bunlarda, İslam dininin uygulanışı bile önemli ayrılıklar gösterdiği halde, genel dünya görüşleri, İslam hukuku, edebiyat ve sanat anlayışları bakımından millî değerlerin dışına taşarak onları birbirleri ile uyumlu kılan ve İslam medeniyeti alanı içinde toplayan ortak özellikleri olmuştur. Aynı durum İngiliz, Fransız. Alman, İtalyan vb. milletleri, Hıristiyanlık temelindeki ortak medeniyet kuşağına sokan Batı medeniyeti için de söz konusudur. Batı medeniyeti denince, bu medeniyete mensup Hristiyan toplumların manevî-sosyal değerleri ile müspet bilime dayalı teknik akla gelir. Bu toplumlar, müspet bilimlerde aynı anlayışa sahip oldukları, tekniği yaratıp geliştirmede birbirine çok yakın yollar izledikleri halde, konuştukları diller. adetleri, gelenekleri, ahlak anlayışları, edebiyatları ve folklorları aynı değildir. Hepsi de aynı dine bağlı olmalarına rağmen, din karşısındaki tutumları da birbirinden farklıdır. Aynı durum. Uzak - Doğu medeniyeti kuşağına giren toplumlar ve milletler için de söz konusudur.

 

Bir başka yönü ile medeniyet aklın, ilmin ve tekniğin ürünüdür. Bilimsel araştırmalar sonuçlarını teknolojiye, teknoloji de medeniyete aktarır. Bu bakımdan, medeniyet, insanlara daha rahat ve konforlu yaşama şartları hazırlama hedefine yönelmiş teknik gelişmelerdir, yani teknolojidir. Bundan dolayı medeniyetin milliyeti yoktur. Medeniyet, kültürün eseri ve onucu olduğu için kültürde öncelik, medeniyette sonralık vasfı ağır basar.

 

Aralarındaki bu ayrılıklara rağmen, kültür ile medeniyet karşılıklı bir etkileşim halindedir. Çünkü, insanın ve toplumun eseri olan kültür geliştikçe medeniyetin ilerlemesine yol açar. Buna karşılık, medeniyet alanındaki gelişmeler, teknolojideki buluş ve yenilikler de kültür değerlerinin şekillenmesinde ve değişmesinde rol oynar. Mesela, eskiden (bilgi yelpazesi.net) her toplumda, o toplumun maddî kültür yapısına ve yaşayış tarzına uygun giyim kuşam şekilleri, barınaklar, banyo yapma, çamaşır yıkama, yemek pişirme usulleri bulunurken, bugünkü teknik gelişmeler ve moda, aradaki birçok ayrılıkları silerek onları, medenî imkânlar ölçüsünde ortak şekillenmelere bağlamıştır. Dokumacılıkta el tezgâhlarından dokuma makinelerine, temizlikte el yıkamasından çamaşır makinesine, yakıtta odun ve kömürden havagazına ve doğal gaza geçiş; ziraat kültüründe sabandan traktöre, tırpandan biçer-dövere atlayış, maddî kültür alanındaki bu değişmelerin birkaç tipik örneğidir. Aynı şekilde, eskiden sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını, sağlık sorunlarını din ve sihir yolu ile karşılamaya çalışan insanoğlu, bugün bu ihtiyaçları için tıbbın, bilimin ve tekniğin ortak imkan ve uygulamalarından yararlanmaktadır. Kültür ile medeniyet arasındaki bu karşılıklı etkileşim ve medeniyetteki ilerleme, bazı yönleri ile kültürün sınırlarını gittikçe daraltmakta; kültürdeki gelişme ve ilerlemeler ise tabiî olarak medeniyetin sınırım genişletmektedir.

 

DİL İLE KÜLTÜR ARASINDAKİ İLİŞKİ, DİL NEDİR, KÜLTÜR NEDİR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: