eğitim öğretim ile ilgili belgeler > İl İl Türkiyemiz Ve Özellikleri > Denizli'nin Özellikleri, Denizli İle İlgili Bilgiler, Tanıtımlar

DENİZLİ’NİN MAĞARALARI, ÖZELLİKLERİ (DENİZLİ’NİN ÖZELLİKLERİ, DENİZLİ İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)

 

DODURGALAR - KELOĞLAN MAĞARASI

 

Coğrafi Konum ve Ulaşım

 

Keloğlan Mağarası, Denizli-Antalya yolu üzerinde olup; Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar Kasabasının mülki hudutları içindedir.

Ege Bölgesini Akdeniz Bölgesine (Antalyaya ve yakın çevredeki çok zengin Turizm Merkezlerine ve Güney Batı Toroslara) bağlayan ana karayolu olan ULUYOL, Dodurgalar Kasabasının hemen yakınından geçmektedir.

Dodurgalar-Keloğlan Mağarasına ulaşmak için; Denizli-Antalya karayolunun 73. kmsindeki Tanıtım Levhasından sola ayrılan asfalt yol takip edilmelidir. Dodurgalar Kasabasına giden bu asfalt yolun 1. kmsinden sola yine Tanıtım Levhası ile ayrılan asfalt yolu takip ederek, Dodurgalar-Keloğlan Mağarasına ulaşılmaktadır.

 

Özellikleri

 

- 1990lı yıllara kadar Keloğlan Mağarası kimsenin dikkatini çekmemiş, sadece çobanların bildiği, kullanılmayan, bakir bir kaynak değer iken; Denizli Valiliği ve Dodurgalar Belediyesinin Maden Tedkik ve Arama Genel Müdürlüğüne (MTA) yaptıkları başvuruları ile MTA tarafından etüdü (MTA Uygulama Projesi) yapılmış ve turizme açılmasına karar verilmiştir (Dağdaş ve ark., 2005, s. 267)....

- Dodurgalar-Keloğlan Mağarası, Karadağın Bucak İçi mevkiinde, Karadağın doğuya bakan Keloğlanlar Yakası üzerinde bulunmaktadır. TRT bu yöreyi ve mağarayı tanıtmıştır. 2003 yılında, Denizli-Antalya karayoluna 3 kmlik asfalt kara yolu bağlantısı oluşturularak turizme açılmıştır. 2005 yılında ise özel bir televizyon kanalı, mağarayı, Dodurgalar (bilgi yelpazesi.net) Kasabasını ve yakın çevresini geniş kapsamlı olarak tanıtmış olup yerli ve yabancı turistlerin ilgisi bölgeye çekilmiştir (Dağdaş ve ark., 2005, s. 262-263). Bakanlığın ağ sayfasında da, toplam 14 adet olan “Turizme Açılan Mağaralar listesine dahil edilmiştir...

- Kasabadaki Keloğlan ve Aslanlı Mağaraları, yatay-yarı yatay, kaynak-geçit konumlu, yer yer çok katlı, gelişimini tamamlamış fosil mağaralardandır (Törk ve ark., 2005, s. 36; MTA, 1998, s. 2, 8). Dodurgalar – Keloğlan Mağarası, hemen hemen yatay olarak kuzey-güney doğrultusunda gelişmiş, hidrolojik olarak geçit konumlu bir mağaradır. Günümüzde mağara bütünüyle fosilleşmiştir (MTA, 1998, s. 2, 5, 8). Keloğlan mağarasında; etüd çalışmaları esnasında ortaya çıkan çeşitli hayvanların iskeletlerine ait kemikler sergilenmektedir.

- Mağaranın gezi alanı uzunluğu 145 metredir (Akıncı ve ark., 2003, s. 57). Mağaranın; girişe göre en derin noktası (-5) m, girişe göre en yüksek noktası da (+5.5) metredir. Denizden yüksekliği ise 1110 metredir (MTA, 1998, s. 2, 5, 18). Dodurgalar-Keloğlan Mağarasının içinde çatlaklar boyunca gelişmiş damlataşlar bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşlarıdır. İçeriye girildiğinde büyük bir galeri ile karşılaşılır. Mağarada binlerce yıl boyunca oluşan sarkıt çeşitlerinden; makarna tabir edilen ince sarkıtlar ve dantel sarkıtlara kadar çeşitli örnekler mevcuttur. Tavandan damlayan suların oluşturduğu dikitler ve sarkıtların birleşerek oluşturdukları sütunlar ile traverten oluşumlar, mağaraya gizemli bir hava kazandırır.

- Ayrıca tavandaki geniş çatlaklardan kaynaklanan büyük sarkıtların dikitlerle ve birbirleri ile birleşmesi sonucu mağaranın içinde, doğal duvarlarla ayrılmış odalara benzer bölmeler/odacıklar oluşmuştur. Yoğun damlataş birikimi bulunan, son derece güzel damlataşlarla kaplı mağarada (sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıt, örtü ve duvar damlataşları), yağışlı dönemlerde tavandan sızan sular yeni damlataşları oluşturdukları gibi önceden oluşan damlataşlarını da canlı tutmaktadırlar. Çok sayıdaki damlataş, mağarayı adeta “damlataş ormanına dönüştürmüştür (MTA, 1998, s. 8, 18).

- Dodurgalar-Keloğlan Mağarası; nemli ve ılık bir havaya sahiptir. Haziran ayında, dış ortam sıcaklığı 320C, mutlak nem % 65 iken, mağara içinde ortalama sıcaklık 160C, ortalama mutlak nem ise % 86 (MTA, 1998, s. 8, 18) olarak belirlenmiştir.

- İçerisi aydınlatılmış ve gezi yolları yapılmıştır. Mağaranın içerisi aynı zamanda kameralarla kontrol edilmektedir. Mağara; öğrenci grupları, turist kafileleri ve astım hastaları tarafından büyük ilgi görmektedir. Mağaranın giriş kısmında, küçük bir “yarasa kolonisi bulunmaktadır.

Anayola yakınlığı yanında asfalt yol ile ulaşımın kolaylığı, mağaranın damlataş estetiğinin çok yüksek olması ve ayrıca dış ortamdaki doğal çevresinin güzelliği ve seyirlik manzarası, ulusal ve uluslararası ölçekte cazibesini giderek artırmaktadır.

 

Önemli Not

 

- Mağara ekosisteminin önemli bir bölümünü oluşturan yarasaların korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu amaçla; mağara Giriş Kapısında, geceleri yarasaların giriş-çıkışlarını rahatlıkla yapacakları genişlikte pencereler açılmalıdır.

- Mağara ziyaretlerinden ayrılırken; doğal dengeye zarar vermemeli, gerimizde sadece ayak izlerimizi bırakmalı, yanımızda ise yalnızca çektiğimiz fotoğrafları götürmeliyiz (Dağdaş ve ark., 2005, s. 267).

- Mağaradan Karadağın sırt çizgisine kadar uzanan ve doğallığı bozmadan hazırlanacak bir yürüme yolunun yapımına, yöreye özgü mutfak kültürü örneklerinin tanıtımına ve satışına ihtiyaç vardır (Dağdaş ve ark., 2005, s. 269)...

 

 

KAKLIK MAĞARASI

 

Yeri: Mağara, Denizli-Afyon-Ankara ve Denizli Çivril Karayolu üzerinde, Denizli İl Merkezi’ne 30 km. mesafede, UNESCO Miras Listesi’nde bulunan Pamukkale’ye 45 km.de, uluslararası Çardak Havaalanı yol güzergahında bulunan ana tur güzergahına 2 km. mesafede, Honaz İlçesi Kaklık Kasabası’ndadır.

 

Özellikleri: Büyük bir yeraltı deresinin oluşturduğu yeraltı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu oluşan Kaklık Mağarası, son derece ilginç özelliklere sahip bir mağaradır. Şekil olarak obruk gelişim özelliği gösteren mağaranın içinde, büyük bir traverten kitlesi vardır. Pamukkale’nin benzeri olan travertenler mağaranın hemen yakınında bulunan Kokarhamam Pınarı ( Haydarbaba Pınarı) sularının mağaraya şelaleler yaparak akması sonucu oluşmuştur. Basamaklar halinde havuzlardan meydana gelen travertenlerin gelişimleri, hala devam etmektedir. Ayrıca mağaranın kuzey (bilgi yelpazesi.net) duvarından küçük şelaleler şeklinde sızan sular da yer yer duvar travertenleri oluşturmaktadır. Daire şekilli geniş bir ağzı olan Kaklık Mağarası’nın büyük bir bölümü güneş ışınları almaktadır. Bu nedenle mağara duvarlarında yosun ve küçük sarmaşıklar gelişmiştir. Gün içinde yeşilin değişik tonlarında renkler alan bu bitkiler, mağaraya son derece ilginç bir güzellik katmaktadır.

 

Mağara, damlataş, sarkıtlar ve dikitlerle süslü olup, eşine rastlanmaz güzelliktedir. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunmaktadır. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varlığının bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

 

Bazı Yazılı Kaynaklar

 

Akıncı, S., Sarıtaş, M., ve Kazdağlı, C., (2003): Meraklı Gezginlerin Yeni Uğrak Yeri İlgi Topluyor: Keloğlan Mağarası. Denizlim (Denizli Ekonomi, Tarih, Sanat, Kültür ve Magazin Dergisi)-1, s. 54-57.

Dağdaş, S., Ay, M., ve Dağdaş, A., (2005): Denizli–Acıpayam - Dodurgalar Kasabası ve Yakın Çevresinin Turizm Potansiyeli (Keloğlan Mağarası Örneği). Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu, 24-26 Haziran 2005 Beyşehir, s. 255-273, 310 s.

MTA, (1998): Dodurgalar Mağarası (Dodurgalar – Acıpayam – Denizli) Araştırma Raporu - Mimari ve Elektrifikasyon Uygulama Projesi. MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı, 20 s.+ Üç Adet Ek (Dodurgalar Mağarası Haritası (1/100) + Dodurgalar Mağarası Mimari Uygulama Projesi (1/100), Dodurgalar Mağarası Elektrik Aydınlatma Projesi (1/100)).

Ozansoy, C., ve Mengi, H., (2006): Mağara Bilimi ve Mağaracılık, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları- 235, s. 294-300.

Törk, K., ve ark., (2005): Türkiye Mağaraları, Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu, 24-26 Haziran 2005, s. 31-46, 310 s.

 

DENİZLİ'NİN ÖZELLİKLERİ, DENİZLİ İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

İL İLİ TÜRKİYEMİZ VE ÖZELLİKLERİ ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: