|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Kitap Özetleri > Roman Özetleri
BACAKSIZ KAMYON ŞOFÖRÜ ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ
Yazarı: Rıfat ILGAZ
1) Özeti:
Cide’den İstanbul’a yeni taşınan Şoför Apti Dönmez ve ailesi(Pakize Dönmez, Bahri Dönmez), memlekette neleri varsa satmış ve parasıyla bir kamyonet almıştır. Kamyonet çok eski olduğu için herkes bu kamyonete külüstür diyordu. Şoför Apti kazandığı parayı külüstürün onarımı ve borçlarına veriyordu.
Şoför Apti son günlerde Tekirdağ’dan karpuz, kavun taşıyordu. Yine Tekirdağ’dan karpuz getirmişti, İstanbul’a. Babası, Bacaksız’a taşıyamayacağı ağırlıkta bir karpuz verdi ve bu karpuzu kimseye göstermeden eve götürmesini istedi. Ancak Bacaksızın bu karpuzu taşıması ve eve kadar götürmesi biraz zordur. Bacakları, taşırken bükülüyordu. Zaten çelimsiz olduğu için ona Bacaksız adını takmışlardı.
Bacaksızın karpuzu taşıyacak dermanı kalmadığı için onu yuvarlayarak eve götürmeyi düşündü ve bu fikrini uygulamaya koydu. Fakat bayır aşağı gittiği için karpuz hızlandı ve bayırın sonundaki ağaca toslayıp parçalandı. Parçalanan karpuzu da Karamarsık Çetesi yedi ve Bacaksızla alay etti.
|
Bacaksız, babasının kendisine ceza vereceğini bildiği için manavdan en büyük ve kabak bir karpuz aldı. Parası ancak ona yetiyordu çünkü. Babası ev geldiğinde Bacaksızın eve getirdiği karpuzun onun gönderdiği karpuz olmadığını anladı. Çok sinirlenen baba, Bacaksızdan her şeyin aslını öğrenince ona ceza olarak külüstürü yıkamasını istedi.
Bacaksız külüstürü güzelce yıkadı ve bundan büyük bir zevk aldı. Yıkamayı bitirdikten sonra mahalle arkadaşları gözüne ilişti. çoğu Bacaksızla dalga geçen çocuklardı. Bacaksız onları görünce onlara bazı şeyleri ispatlamak için külüstürü bayır aşağı yürüttü. Külüstürün hakimiyetini kaybeden bacaksız, külüstürü yavaşta olsa bayırın sonundaki ağaca tosladı.
Bacaksızın babasının askerlik arkadaşı olan Şoför Salih Bacaksız ve külüstürü alıp Şoför Apti’nin yanına geldi. Şoför Apti çok sinirlendiği için Şoför Salih, Bacaksızı çocuklarıyla oynaması için kendi evine götürdü. Bacaksız burada da yalanlarına devam ediyordu. Bir müddet sonra Şoför Salih Bacaksızı eve geri götürdü.
Bacaksız eve döndükten kısa süre sonra babası geldi. Fakat Bacaksız çoktan arabanın altına saklanmıştı bile. Babası geç saatlere kadar Bacaksızı aradı fakat bulamadığı için eve döndü. Ancak geri gelir düşüncesi ile kapıyı kapatmadı.
Bacaksız eve dönmedi külüstürün altında çoktan uyumuştu. Ayak seslerine uyanan Bacaksız, hırsızların külüstürün lastiklerini çaldıklarını anladı. Hiç ses çıkarmadan onları dinledi. Hırsızlar külüstürün yeni değişen üç lastiğini çalıp giderken, Bacaksız (bilgi yelpazesi. com) babasına haber verdi. Babası ile beraber karakola giden Bacaksız, hırsızları yakalattı. Hem kendi arabalarının hem de Zeynep’in babasının arabasının lastiklerini kurtardı.
Zeynep’in babası Hüsnü Amca, Bacaksıza büyük bir çikolata verdi. Bacaksız Şoför Salih’in evinde oyun oynadığı arkadaşlarıyla paylaşarak yedi çikolatasını. Oyun oynarken onlara boğaz köprüsünden geçtiği hakkında yalan söyleyen Bacaksız, arkadaşlarının geçen gün gezdikleri boğaz köprüsünün kendinin anlattığından farklı olduğunu söylediler. Bacaksız bundan çok utanmış ve bir daha başından geçmemiş olayları başından geçmiş gibi anlatmamaya karar verdi.
Arkadaşlarının, hırsızları nasıl yakalattığını anlat sorusundan sonra rahatlayan Bacaksız, içine hiçbir yalan katmadan anlattı ve arkadaşlarının ağzı açıkta kalmıştı.
2) Konusu:
Bacaksız Bahri adında zayıf ve çelimsiz bir çocuğun yaptığı hataları ve yanlışları ve bunların ardından söylediği yalanların anlatıldığı bir roman.
3) Ana Fikri:
“Yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış” atasözünde olduğu gibi söylenen her yalanın mutlaka su yüzüne çıkacağını unutmamak gerekir.
3) Kahramanları:
Bacaksız: Çelimsiz, zayıf, kısa boylu, güçsüz, önceleri yalancı fakat daha sonra yalancılığı bırakmış cesaretli bir çocuk
Şoför Apti: Bacaksızın babasıdır. Ailesinin geçimi için uğraşan bir kamyon şoförüdür.
Karamarsık Çetesi: Saygısız, konu komşuya ve diğer çocuklara zarar veren, dalgacı
Şoför Salih: Şoför Apti’nin arkadaşı, yardımsever, hoşgörülü, iyi kalpli bir şoför.
Zeynep: Bacaksızın arkadaşı.
Hüsnü Amca: Zeynep’in babası, kamyon şoförü
4) Yardımcı Düşünceleri:
Kişiye yapamayacağı ve altından kalkamayacağı sorumluluklar verilmemelidir.
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|