eğitim öğretim ile ilgili belgeler > kitap özetleri > roman özetleri

BİR ÖLÜNÜN DEFTERİ ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ

 

Yazarı: Halit Ziya Uşaklıgil

 

Romanın Konusu

 

Aynı kızı seven Vecdi ile Hüsam'ın hayatı anlatılmaktadır.

 

Romanın Özeti

 

 

Bir gece  Hüsamettin eşi ve çocuklarıyla oturuyordu.Birden kapı çalındı ve yaşlı bir ihtiyar belirdi.İhtiyar Hüsam’a arkadaşı Vecdi’nin çok kötü bir halde olduğunu ve acele olarak onu görmesi gerektiğini söyledi.Bunun üzerine beraberce yola koyuldular.

 

Hüsam yolda Vecdi ile nasıl tanıştığını düşünüyordu.Onunla çok iyi arkadaştılar.Şu anda Vecdi’nin durumu çok kötü olmalı diye düşünüyordu.Eve vardıklarında onu yatakta yatarken buldular.Vecdi çok acı çekiyordu. Hüsam’ın geldiğini görünce ona eliyle yazıhanede bulunan sol taraftaki gözü gösterdi ve “sizi affediyorum” dedi.Hüsam bunu düşünüyordu. O bir de başkasından bahsetmişti.Bu düşüncelerle yazıhaneye döndü, orada bulunan defteri aldı ve okumaya başladı.

 

Vecdi ilk olarak annesinin ölümünden bahsetmişti. Annesi bir sabah hayatını kaybetmişti bunun üzerine babası onu halasının yanına götürdü ve kendi işleri münasebetiyle yanından ayrılmıştı. Halasının Nigar adında bir kızı vardı. Kızı iki buçuk yaşlarındaydı.İkisi aynı odada kalıyorlardı.Birbirlerine karşı başta çekingen davransalar da daha sonraları iyi anlaşmaya başlamışlardı. Vakitlerini birbirleriyle oynayarak ve eğlenerek geçiriyorlardı.Bir gün Vecdi’nin babası onları çağırdı. Onlara bir hoca tutmuştu.Çocuklar bunu üzüntüyle karşılamışlardı.

 

Vecdi yedi yaşına geldiğinde onu okula göndermeye başlamışlardı. Artık Vecdi Nigar’ı daha az görüyor ve onunla daha az ilgileniyordu.Okulda kendisiyle tanıştığını ve çok iyi arkadaş olduklarını yazıyordu.Vecdi onu hafta sonları evine götürüyordu.Onu halası ve Nigar’la tanıştırmıştı.Artık üçü beraber geziyorlar ve oyun oynuyorlardı.Aradan beş yıl geçmişti.O yıl Vecdi okulu bitirmiş, Hüsam’ın ise daha iki yılı vardı.

 

Bir gün Vecdi halasına artık meslek sahibi olduğunu ve müsadeleriyle evlerinden ayrılmak istediğini söyledi.Bunun üzerine halası onu bir kenara çekti.Ona kendisinin çok yaşlandığını Nigar’a artık başka birisinin bakması gerektiğini bunun için de onunla evlenmesi gerektiğini söyledi. Bu Vecdi için inanılması zor olan sözlerdi. Çünkü o Nigar’ı her zaman bir abi olarak sevmişti ve hala öyle seviyordu.

 

Vecdi Hüsam’dan bir mektup almıştı.Onunla buluştular ve Vecdi ona olanları anlatmaya başladı.Bunun üzerine Hüsam ona bunun mümkün olabileceğini onun daha genç olduğunu söyledi fakat sanki yüzünde acıklı bir ifade vardı.Vecdi eve döndüğünde Nigar’ı odasında kitaplara bakarken gördü. Belki söylemeye cesaret edemiyordu ama o gerçekten Nigar’ı seviyordu. Nigar’la birlikte olmak  ve ona sevdiğini söylemek istiyordu ama bunu başaramıyordu. Hüsam’la karşılaştıklarında onun yazar olduğunu öğrenmişti. Eve geldiğinde Nigar’ın bunu öğrendiğini ve konuşmalarından Hüsam’a karşı bir ilgi beslediğini anlamıştı.Nigar Vecdi’ye annesinin onun hakkında söylediklerini bildiğini ve böyle bir olayın mümkün olamayacağını söyledi. Bunun üzerine Vecdi kendisinin de bu fikre katılmadığını sadece halasını üzmek istemediği için hayır demediğini belirtti.Fakat içi kesinlikle bu şekilde söylemiyordu çünkü o Nigar’ı çok seviyordu.Ona Hüsam’ı sevip sevmediğini sordu. Nigar başını öne eğerek “evet” dedi. Ertesi günü Vecdi Hüsam’ı alarak Çamlıca’daki evine gitti. Öbür gün ikisi de eşyalarını alarak buraya taşındılar. Daha sonra beraberce fotoğraflara bakmaya başladılar. Onların içinde Nigar’ın da fotoğrafı vardı.Vecdi fotoğrafları alarak tozlanması için rafın üzerine kaldırdı.İki gün sonra bir düşünce Vecdi’yi oraya sürükledi ve düşündüğü gibi Nigar’ın fotoğrafı kaybolmuştu.

 

Vecdi Hüsam’la beraber yemek yerken ona Nigar’ı ancak onun mutlu edebileceğini ve amacının ikisini mutlu olarak görmek olduğunu söyledi.Sonunda o gün gelmiş ve Hüsam ile Nigar evlenmişlerdi. Vecdi iyice kendisini insanlardan soyutlamış ve umutsuzluğuyla başbaşa kaldığı köşke dönmüştü.On beş gün sonra Hüsam ve Nigar onu ziyarete geldiler. Nigar odayı dolaşıyor ve duvarda asılı olan resimleri inceliyordu. Onlar ayrıldıktan sonra Vecdi dışarıya çıktı ve Tıbbiye’den arkadaşları ile karşılaştı. Savaş üzerine konuşuluyordu. Vecdi de onlarla beraber cepheye gitmeye karar verdi.

 

Halasından izin istedi ve ertesi gün trene binerek yola koyuldu.Edirne’ye vardıklarında trenden indiler ve beraberce Eski Zağra bölgesine yerleştiler.Çatışmalar oluyor ve yaralı askerler bu bölgede bulunan hastaneye getiriliyordu.Vecdi bir çatışma sırasında dürbünle cephede bulunan binbaşıyı gördü onunla trende tanışmıştı ve tabancasını alarak onun yanına gitmeye karar verdi.Binbaşının yanına gelince onunla beraber savaşmaya başladı fakat o anda omuzuna bir kurşun isabet etti. Askerler onu hastaneye yetiştirdiler. Fakat o sol kolunu kaybetmişti. Aradan günler geçti ve sonunda İstanbul’a dönmeye karar verdiler.

 

Vecdi ilk olarak Hüsam’ın yanına gitti daha sonra halasının evine gittiler. Halası onun kolunun olmadığını öğrenince çığlık attı ve ağlamaya başladı. Nigar’ın İsmet ve Fuat adında iki çocuğu olmuştu.Vecdi onların kendisini sevmediğini düşünüyordu.Vecdi evden ayrıldığında yağmur yağıyordu.Karlı bir rüzgârla karışık düşen bu yağmurun altında üşümekten hoşlanarak ilerliyordu. Eve vardığında zangır zangır titriyordu. Defterini çıkarmış ve bu halde yazıyordu.

 

Defter burada bitmişti. Hüsam bir süre bu olayın etkisinde kalmış gibi durdu. Sonra ayağa kalkarak ölünün soğuk alnını uzun bir öpüşle öptü.

 

Romanın Ana Fikri

 

Aşk kendinden çok sevdiğini düşünmektir.

 

Kitaptaki Olayların Ve Şahısların Değerlendirilmesi

 

Yazar kitaptaki bütün olaylarda duygusallığı ön plana çıkarmıştır. Kitaptaki olaylar üç kişi etrafında geçmektedir. Bir doktor olarak geçen Vecdi, öğrencilik yıllarında delidolu, olgunluk yıllarında ise kalbindeki aşk acısıyla birlikte herkesten kaçmak, uzaklaşmak isteyen bir rol içerisindedir.

 

Bir şair olan Hüsam mesleği gibi şair ruhlu hayattan sadece zevk alan ve zevkli yönlerine yönelen bir kişi.

 

Nigar olayda iki erkeğin arasını açan birisi olarak gözükse de; kendisi bunun farkında olmayan kitapta odak nokta olan kişi.

 

Kitap Hakkında Kişisel Görüşler

 

Kitapta olaylar Servet-i Finun zamanında olmasına karşın kitabın dili anlaşılacak kadar sade yazılmış.

 

Yazar, olaylarda duygusallığı ön planda tutup; olaylar arasında her ne kadar zaman ve mekan bakımından kopukluklar olsa da kitaba bir sürükleyicilik kazandırmıştır.


ROMAN ÖZETLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

KİTAP ÖZETLERİ
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.


Yorumlar

..

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
>Yazan: ferhad d.
>Yorum: birçok sitede olaylar arasinda kopukluk oldugu yazilmis. bu kadar tekdüze ve gaddar olmak yerine; daha orijinal ve hakkini vererek degerlendirmek daha dogru olur diye düsünüyorum. .

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: