|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Kitap Özetleri > Roman Özetleri
BUZLAR ARASINDA ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ
Yazarı: Cemil CAHİT
Romanın Özeti
Smiston adlı, meşhur, maceraperest bir kaşif, kuzey kutbuna gitmek üzere ‘Kutup Yıldızı’ adında, muazzam bir gemi yaptırır. Yine kendisi gibi maceraperest tayfalar bulur ve yolculuğa çıkar. Gemide; çeşitli milletlerden oluşan tayfalar, kaptan Punç, ikinci kaptan Kokney, Kok namında bir hey’etşinas, Spring adında bir su mütehassısı ve kaşif Smiston vardır.
Ve yolculuk günü gelir. Kuzey kutbuna doğru yol alan gemi, küçük tehlikeler atlatsa da, kutba doğru ilerlemektedir. Bu arada, gemide yaşı en küçük olan Türk Mehmet, cesareti, gözüpekliği ve gücüyle herkesin hayranlığını kazanmıştır. Ve geminin gidebileceği en son noktaya varılmıştır. Artık gemi demir atmış, yolculuğa kızaklarla devam edilecektir. Mehmet (bilgi yelpazesi. com) Hey’etşinas Kok, Spring ve zenci Zambo, Smistan’la birlikte yolculuğa devam ettiler. Yolculuğun bu bölümünde ise, zorluklar daha da artar. Buzlar kırılmaya başlamıştır ve artık ekip açlık ve soğuğun yanında kutup ayılarıyla da mücadele etmek zorundadır.
Ve bir gece, Türk Mehmet kopan ekipten uzaklaşan bir buz dağıyla birlikte, farkında olmadan ekipten ayrılır, kaybolur. Aç, susuz ve yalnız başına haftalarca yaşar. Keşif ekibi de aynı durumdadır. Tam hayattan ümidini kesmişken, Mehmet ekibi bulur ve daha sonra kurtulurlar.
Roman Değerlendirmesi
Eseri değerlendirirken, her şeyden önce, bunun bir çocuk romanı olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Evet bir çocuk romanından çok karmaşık bir kurgu, ilginç entrikalar, karmaşık ve ağar diyaloglar beklenmemelidir.
Bunun yanında, eserin yazıldığı dönemi de dikkate almamız gerekiyor. 1932 yılında yayınlanmış olan bu eser, Cumhuriyet sonrası edebiyatımızın ilk örneklerinden. Ve de ‘Çocuk Edebiyatı’ literatürümüzün ilk eserlerinden. Yani, eserden çok şey beklemek bence hata olur.
Konu, çok sıradan, yada çok olağandışı değil. Bir keşif, bir macera. Olaylar, sorunlar çok karmaşık değil. Anlamak gayet kolay. Eserin kahramanı ise, bir Türk. Yazarın eserine bir Türk’ü, çok güçlü, cesaretli ve akıllı olarak düşünmesi açıkçası pek şaşırtıcı değil. Kongo’lu bir zenci olan Zambo, bence çok daha ilginç karakter. Onunda, yalnızca kar ve buz görmek için, çok büyük tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkması, gerçekten çok ilginç.
Yazar, öğretme fikrini oldukça başarılı uygulamış. Coğrafi terimlerin ve olayların açıklandığı çoğu bölüm var fakat istatistiksel bilgiler çok yer tutuyor ve okuyucuların çocuklar olduğunu düşünürsek, bu doğru değil.
Ve benim dikkatimi çeken son nokta ise, yazarın, kitabın bazı bölümlerinde, eserini çocuklara yazdığını biraz unutmuş gibi görünmesi. Mehmet, kitabın baş karakteri, kolayca özdeşleşebilecek bir karakter fakat Mehmet örnek alınacak bir hayata sahip değil, dünyadan bir beklentisi yok ve her an ölüme çok yakın. Bunun, okuyucuları çocuklar olan bir kitaba pek sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. Ve kitabın son bölümlerindeki felaket, bence çok ilginç. Kahramanlar buzların üzerinde yapayalnız ve çaresiz fakat kutup ayılarını vurmaları ve onların etlerini çiğ çiğ yemeleri bir çocuğun okuyacağı romanda bulunması gereken tarzda olaylar kesinlikle değil.
Sonuç Olarak ben, eserin yazıldığı dönem göz önüne alındığında, eserin varlığını çocuk edebiyatımız açısından sevindirici buluyorum. Fakat bence eksiler artılardan çok, yani eser başarılı değil.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|