Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Kitap Özetleri > Roman Özetleri

DENİZ KÜSTÜ ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ

 

Yazarı: YAŞAR KEMAL

 

Eserin Konusu

Deniz insanının kentteki yaşam serüveninden hareketle bir kentin çöküşü, yozlaşması, yabancılaşması ve deniz doğasının yok oluşu.

 

Eserin Ana Fikri

 

Bir kentte yaşayan insanların yozlaşmasıyla birlikte, o kentte yozlaşır ve çöker.

 

Romanın Özeti

 

 

Zeynel kahveye elinde bir tabancayla gelir ve İhsan’ı vurur. İhsan oracıkta hemen ölür. Selim balıkçı, balyoz gibi elleriyle Zeynel’e birkaç kez vurun ve yüzüne tükürerek kahveden çıkar. Daha sonra Zeynel polisler gelmeden kahveden çıkar ve kaçar. Kahve ahalisi Selim balıkçıya Zeynel’e engel olmadığı için tepki gösterirler ve aleyhinde konuşurlar.

 

Selim balıkçı bir kılıç balığının peşindedir. Onu yakalayıp satmak ister. Böylece çok para kazanacağını düşünür. Ancak bir türlü yakalayamaz.

 

Selim balıkçının yunus balığı bir arkadaşı vardır. Selim balıkçıyla yunus balığı birbirlerini çok severler. Selim balıkçık ne zaman denize balık avlamaya çıksa, yunus balığı hemen yanına gelir ve onun balık avlamasına yardımcı olur.

 

Marmara’da balıkçılar yunus balığı avlamaya başlarlar. Çünkü yunus balığı yağı çok para etmektedir. Selim balıkçı buna engel olmaya çalışır; fakat başarılı olamaz. Yunusların denizin neşe kaynağı olduğuna inanır. Eğer yunuslar öldürülürse denizin küseceğini ve bir daha balıkçılara mahsül vermeyeceğine inanır. Nitekim de böyle olur. Marmara’da hiç yunus kalmayınca deniz adeta küser ve mahsül vermez. Selim balıkçının arkadaşı olan yunus ta öldürülür. O günden sonra Selim balıkçı artık insanlarla konuşmaz, kendi başına yaşar gider. Adeta insanlara küser.

 

Zeynel İhsan’ı öldürdükten sonra İstanbul’a kaçar. Tutuklanma korkusu içinde arkadaşı Hüseyin Hüri’ye sığınır.

 

Selim balıkçı askerde yaralandığında Cerrahpaşa hastanesinde tedavi edilir. Burada Gülizar adında bir hemşireye aşık olur. Fakat kendisin ona layık görmez ve ondan kaçar. Ama hemşireyi asla unutmaz. Onunla bir gün evlenme hayalleri kurar. Bu nedenle çok para kazanmak ister.

 

Hüseyin Hüri Zeynel’i polise ihbar eder. Zeynel polisin elinden kaçar. Daha sonra Zeynel bir banka soyar ve paraları Topkapı’da büyük kapının altına gömer. Zeynel’i tüm İstanbul polisi arar ancak bir türlü yakalayamaz. Zeynel Dursun Kemal adında bir çocukla tanışır. Çocuk Zeynel’i evlerine götürür. Zeynel Dursun Kemal’in annesiyle birlikte olur.

 

Zeynel hakkında çeşitli söylenceler dolaşır. İstanbul’da işlenen bütün suçlar Zeynel’e yüklenmektedir. Zeynel’i adeta bir kahraman ilan ederler ve herkes ondan korkar.

 

Menekşe halkı Zeynel’in Menekşe’ye gelip burayı yakacağını düşünürler ve çok korkarlar. Çünkü Zeynel’e Menekşe halkı çok kötü davranmıştır. Zeynel’e kötülük yapanlar bir bir Menekşe’yi terk ederler.

 

Zeynel olduğu söylenen bir kişinin fotoğrafları boy boy gazetelerde çıkar. Ancak bu fotoğraftaki kişi Zeynel değildir. Polis Zeynel için vur emri çıkartır. Zeynel polise yakalanmamak için sürekli saklanır. Dursun Kemal de yanındadır. Zeynel ölmek istemez ve kurtulmanın çarelerini arar. Menekşe’deki Topal Hasan’a gider ve yardım ister. Topal Hasan da (bilgi yelpazesi.net) onu ancak Selim balıkçının kurtarabileceğini söyler. Zeynel Dursun Kemal’i köprü altında uyurken bırakır ve Selim balıkçının yanına gider. Selim balıkçıdan kendisini Yunan adası Limni’yevasili’nin yanına götürmesini ister. Selim balıkçı bir süre tereddüt eder ancak Zeynel’in öldürülmesine gönlü razı olmaz ve onu kaçırmaya razı olur.

 

Dursun Kemal uyandığında yanında Zeynel abisini bulamaz. Herkese sorar ama kimse Zeynel’i görmemiştir. Zeynel’i her yerde aramaya başlar. Bu sırada Ahmet adında annesi ve babası olmayan bir çocukla tanışır ve onunla arkadaş olurlar.

 

Limni adasına giderken teknede Selim balıkçı ve Zeynel arasında bir arbede yaşanır ve Selim balıkçı Zeynel’i boğarak öldürür. Bu günden sonra Selim balıkçı günlerce utancından evden çıkamaz. Sanki herkes onun Zeynel’i öldürdüğünü biliyordur.

 

Selim balıkçı yıllardır hayalini kurduğu evi yaptırır. Yıllarca hayalini kurduğu evi yaptırarak içinde bulunduğu bunalımdan kurtulacağını sanır ama yanılır. Yine bir bunalım halinde teknesine atlar ve Hayırsızada’nın yakınlarında kendisini vurur. Menekşeliler silah sesini duyunca hemen oraya giderler ve Selim balıkçının ölmediğini anlarlar, onu hastaneye kaldırırlar.

 

Zeynel ölmesine rağmen İstanbul’da işlenen her yeni suçun zanlısı Zeynel’di. Gazeteler her gün yeni bir cinayet haberi yazar.

 

Selim balıkçı iyileşir ve tekrar Menekşe’ye döner. Selim balıkçı çok değişmiştir. İnsanlarla konuşmaya ve onların dertlerine derman olmaya başlar.

 

Halim Bey Veziroğlu İstanbul’un hemen hepsine sahip olurve İstanbul’da insanlara kan kusturur. Selim balıkçı buna daha fazla dayanamaz ve Halim Bey Veziroğlu’nu öldürür. Sonra Menekşe’ye gelir ve denize açılır.

 

Birden bir yunus familyasının kendisine doğru geldiğini görür ve sevinçten deliye döner. Deniz masmavi ve apaydınlıktır, dibinden ışık verilmişçesine yumuşacık bir sevinç çiçeği olup açar.

 

Tenkit

 

Yaşar Kemal Deniz Küstü adlı romanında çok sayıda argo kelimeye yer vermiştir.

 

“Hüseyin Huri, Puşt, orospu kasığında yatmış, ibne çocuğu, demek beni yakalatacaktın …” (Sayfa: 149)

 

“Git mendebur adam, git. Elin adamı denizde yunus mu koydu, git akılsız pezevenk…” (Sayfa – 62)

 

“Polisin elini ayağını bağlamanın yanına kalacağını mı sandın orospu oğlu?” (Sayfa – 170)

 

Edebi nitelik taşıyan bir eserde bu denli argo kelimeye yer verilmemelidir. Yine bu romanda cnisel ilişkilere ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir.

 

“… Kalın göv deli bir ağacın altına gelişlerini, kadının üstüne düşüşünü, donunu çekip alışını, kadının inleyişini, boşanışını, bedenin de sıcak bir şeyin dolaşışını, sıcacık, ılık, delirten bir yere girişini uzak… (Sayfa – 147, 148)

 

“… Zeynel’i kendinden geçirten bir şeyler dağılıyordu. Bir anda hayası kalktı, dar pantolonuna sığmaz oldu…” (Sayfa – 147)

 

Edebi nitelik taşıyan bir eserde bu şekilde ilişkilere yer verilmemelidir.

 

Yara Kemal’in bu romanında çok geniş bir şahıs kadrosu yer almaktadır. Ancak Yaşar Kemal bu şahısların her birini mükemmel bir şekilde birbirine karıştırmadan romanına yerleştirmeyi bilmiştir. Asıl kahramanların fiziki özelliklerine tutum ve davranışlarına ve ruhsal özelliklerine ayrıntılı bir şekilde yer vermiştir.


ROMAN ÖZETLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

KİTAP ÖZETLERİ
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.


Yorumlar

..

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**

->Yorumu: hey itülü özete niye bakıyorsun okumadın mı kitabı
->Yazan: itülü

2. **Yorum**
->Yorumu: Beyefendi siz kimsiniz? Ne hakla "edeni eserde böyle şeyler olmaz" deme cüretini kendinizde bulabiliyorsunuz. Hayatta olan şeyler değil midir bunlar? Küfür duymamış olduğunuz bir gününüz var mıdır insanlar içinde sokakta? Bir yalan mı yazmasını beklerdiniz
->Yazan: Cem


1. **Yorum**
->Yorumu: ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM SADECE SİZDE BULDUM ÖZETİNİ VE UZUNDA OLMASI PROJEME KATKI SAGLADI, 
->Yazan: Umut
.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: