|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Kitap Özetleri > Roman Özetleri
FAHİM BEY VE BİZ ROMAN ÖZETİ (2) (KİTAP ÖZETİ, ROMAN ÖZETLERİ)
Yazarı: ABDÜLHAK ŞİNASI HİSAR
Roman, Fahim Bey’in ölüm haberi ile başlıyor. Yazar Fahim Bey’in hayat macerasını maziye dönerek anlatmaya başlar. Fahim Bey, yazarın babasının mektep ve gençlik arkdaşıdır. Fahim Bey’in babası Bursa eşrafından son derece iyi kalpli ve yardım sever bir insandır. Oğlunu da kendisi gibi yetiştirmek ister. Fahim Bey İstanbul’a gelir. Hariciyeye girecek maaşa geçecek ve kendisine bir ev tuttacaktır. Fakat ilk anda maaşa geçemediği için Babıali’ye ücretsiz olarak gidip gelmeye başlar. Ama babasına verdiği sözün hiç olmazsa bir kısmını tutmuş olmak için büyük bir konak kiralar.
Bütün odaları boş, perdesiz ve eşyasız bu konakta Fahim Bey, saatlerce keman çalarak vakit geçirmektedir. O, öyle büyük emeller ve hülyalar içindedir ki, onlar ancak bu kocaman konağın boş odalarına sığabilir. Bir de babasının itibarı vardır. Bursa’dan gelenler babasına oğlunun büyük bir konakta yaşadığını haber verecekler ve o da bundan pek memnun kalacaktır. Fahim Bey maaşa geçemeyişinden hiç şikayetçi değildir. Onun bu hayatı senelerce sürmüştür.
Fahim Bey, gençliğinde birde Beyoğlu meraklısıdır. Gece eğlencelerini sever. Bu arada İstanbul’a gelen bir tiyatro kumpanyasının aktiristine aşık olur. Ona, İstanbul’dan ayrılırken bütün parasını vererek bir çiçek yaptırır. Büyüklüğü ile dikkati çeken bu çiçek Fahim Bey ile sevgili aktiristinin isimlerinin bir müddet beraber söylenmesine vesile olur.
Gençliğinden itibaren ağırbaşlılığı ve ciddiliği ile dikkati çeken Fahim Bey’i birçok beyler ve paşalar kendilerine damat edinmek istemişlerdir. Fakat o., zengin bir eve iç güveysi girmek yerine orta halli bir kadınla evlenmeyi tercih etmiştir. Ve sonunda Saffet Hanım’la evlenir. Saffet Hanım sade, basit bir kadındır. Dürüst sakin ve rahat bir hayatları vardır. saffet Hanım’ın başlıca zevki mangal başında kahve ve sigara içmektir. Fahim Bey önemli gördüğü olayları Saffet Hanım’a anlatır. Ama o esnemesine uyumasına devam eder. Saffet Hanım’da Fahim Bey gibi saat meraklısıdır.
Eveleri çok çeşitli saatlerle doludur. Saffet Hanım’ın hayatından memnun olup olmadığı bu saatlerin düzgün kurulmasından anlaşılır. Fahim Bey kızınca bu saatleri kurmaktan vazgeçer. Fahim Bey, son derece dakik bir insandır. Saffet Hanım saatini, Fahim Bey’in eve dönüşü ile ayarlar. Bu hiç şaşmaz bir saat ayarıdır. Aynı titizlik Saffet Hanım’da da görülür. O, misafirliğe giderken zilli saatini yanına alır, saatin zili çalınca da lafın neresinde olursa olsun kalkıp evine gelir.
Fahim Bey’in bir tiryakiliği de gazete okuyuculuğudur. O, her gün bir Türkçe ve İstanbul, bir de Fransızca Paris gazetesi alır, bunları dikkatli bir şekilde okur, gerekli yerlerin altını çizer ve bunları konularına göre dosyalar. O kendisine sorulacak herhangi bir soruyu, anında ve büyük bir vukufla cavaplandırabilecek durumda olmalıdır Fahim Bey tam bir ukaladır kimsenin dikkatini çekmemiş bilgiler verir. Herkesi şaşırtan ince fakat doğru hesaplar yapar. Mesela Milat’tan bu yana geçen 1900 yılın bir milyar dakika bile etmediğini, binlerce kitap okuduğunu iddia eden bir insanın, ayda iki kitap okusa ve kırk yıl aralıksız okusa ancak 960 kitap okuyabileceğini ortaya koyar. O bu türden hesaplarla etrafında güven ve hayranlık uyandırır.
Bu arada, Londra’da sefaret katibi olarak bulunduğu sırada tanıştığı bir İngiliz firmasıyla iş konusunda görüşmek üzere Londra’ya davet edilir. Fahim Bey bütün hazırlıklarını tamamlar ve yola çıkar. Onun hesabına göre randevudan bir gün önce Londra’ya varacaktır. Ama sadece bir saat erken gelebilir. Fakat bu seferde başka bir aksilik çıkar. Her zaman kaldığı otelde yer yoktur. Giyinip yıkanmadan, traş olmadan İngilizlerin karşısına çıkamayacağını bilir. Zor bela bir banyo odasında hazırlıklarını tamamlar. Fahim Bey’e göre insan herşeyden önce medeni vazifelerini yerine getirmelidir. Yoksa fırsat kaçmış ama önemli değil başka bir fırsat yeniden doğabilir.
Randevuya vaktinde yetişen Fahim Bey şirketin katibinden projesinin reddedildiğini öğrenir. İstanbul’dan Londra’ya kadar sırf randevusuna zamanında yetişme gayreti içinde olan Fahim Bey bu sonuçta hayal kırıklığına uğramaz. Aksine tecrübe sahibi olmuş, medeni bir insan olarak randevusuna tam zamanında yetişebildiği için kendisine olan güveni (bilgi yelpazesi. com) artmıştır. Fahim Bey, hariciyedeki içinden ayrılır. Galata’da bir hanın üst katında bir iş yeri kiralar burada dosyalar defterler üst üste yığılıdır. Güya bu yazıhanede önemli ticari yazışmalar, iş anlaşmaları yapılmaktadır. Halbuki aslında Fahim Bey bu odada tek başınadır ve bütün gün uyumaktadır.
Aradan bir hayli zaman geçer. Fahim Bey bir rüya görür. Bu rüyada ta çocukluğundan beri duyduğu istekler, kurduğu hayaller gerçekleşmiştir. Fahim Bey bu rüyanın mukadderatlarını değiştirebileceğini o derece inanmıştır ki, rüyasını karısına anlatır. Saffet Hanım’da aynı imanla bu mukadderatın değişeceği günü bekler.
Aradan yine zaman geçmiş, Fahim Bey, Galata’da ki işyerinin borcunu zor ödeyebilir hale geçince orayı boşaltmış ve dosyalarını evine nakletmiştir. Bu dosyaları karıştıran bir uzak akrabası, bunların içinde nazari olmakla birlikte çok ciddi, çok karlı iş imkanları görmüştür. Bu dosyalarda meşrutiyet öncesi ve sonrasına ait Türkiye’de karlı ne kadar iş sahası varsa hepsinin Türkçe ve Fransızca haberleri, raporları, projeleri vardır.
Bu öyle bir şirkettir ki yönetim kurulu seçilmiş, memurları tayin edilmiş, banka ve adres defterleri tutulmuştur kısaca gerçek bir şirketin bile evrakı bu kadar muntazam olamamıştır. Bu dosyalardan haberi olan yakınları Fahim Bey’in deli olduğu düşüncesine kapılırlar. İnsanlar en uzağından en yakınına kadar, tanıdıkları Fahim Bey’in bir odaya kapanarak bir deftere kar zara hesapları yapmasını bir türlü affedemezler.
Bundan sonra Fahim Bey, resmi bir dairede yevmiyeli tercümeler yaparak geçinmektedir. O şimdi yalnızlığını iyiden iyiye duyan bir insandır. Fahim Bey’in sıhhati de gittikçe bozulur. İyice yaşlanmıştır artık eski defterlerdeki hesapları düzelten bir Kalavasi Efendi gelse, onu bu erken yaşlılığındaki hesap hatası düzeltse, o yaşanmadan geçen günlerin yanlışlığını ortaya koysa iyi olur diye düşünür. Ama Fahim Bey bu süratle geçen zamanla geçip gidecektir.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|