|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Kitap Özetleri > Roman Özetleri
GEMİLERİ YAKMAK ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ
Yazarı: Yusuf Ziya Bahadınlı
Gemiler Yakmak,Yusuf Ziya Bahadınlı’nın önemli bir eseridir. Romanda bir ideolojinin insan hayatı üzerindeki etkileri dikkat çekmektedir,sosyolojik ve ideolojik tahliller yapılmaktadır.
Romanda yurdumuzun düşman tarafından işgal edildiği yıllarda doğan Kürt ve alevi bir çocuğun hayatı anlatılmaktadır. Bu hayatın içinde Kürt-Türk çatışması,sınıf ayrımları,hayatın içinde yaşanan birçok şeye rastlamaktayız.
Memo, Antepli bir ailenin tek çocuğudur. Fransızların Antep’e girişlerinin elli yedinci günü dünyaya gelmiştir. Yıllar geçmiş,Memo liseye gitmektedir. Çok yiğit bir gençtir. Bir gün evden hışımla çıkıp,arkadaşı Abdullah’a gider. Abdullah onun Kürt bir arkadaşıdır. Abdullah’a arkadaşları Hikmet’in kardeşi Samet’in kaçırıldığını söylerler. Çocuğu kaçıran Abdadir adlı bir sapıktır. Kilis yolu üzerinde adamı çocuğa tecavüz etmek üzere iken yakalarlar. Memo,Abdadir’i sırtından bıçaklar. Abdadir de Memo’yu böbreğinden yaralar. Memo bir ay hastanede kalır. Hastaneden çıktıktan sonra okulu bırakır. Şimdi tek amacı vardır. O da hapishanede olan Abdadir’i öldürmektir. Arkadaşı Kürt Abdullah ve Kara Cemal’i alıp konuşur. Abdadir’i öldürme görevini Kara Cemal’e verir. Fakat Kara Cemal öldürme girişiminde bulunsa da başaramaz. Memo artık bir kabadayıdır. Alabildiğine başıboş bir hayat içindedir. Arkadaşlarıyla üniversite diye tabir ettikleri geneleve gider. Orada kendine Sevda isimli bir dost tutar. Orada kavga çıkar. Memo, adam bıçaklar,hapse girer,çıkar. Sevda zaman zaman onu ziyarete gelir. Sevda ile sık sık buluşur.
Hayatı saza gidip,içip eğlenmekle geçer. Memo çevresinde sevilen bir kabadayı olur. Genelevden, sazdan,esrardan,ağadan haracını alıp gönlünce yaşamaktadır.
Bir gün Memo, Mehti’nin meyhanesinde içki içerken tanımadığı bir adam gelir. Kendisiyle konuşmak ister, bu adam Damalı’dır. Memo’dan doktor Ferit Bey adlı kişiyi öldürmesini ister. Bunun esas İsmet Paşa’nın fikri olduğunu söyler. Memo doktoru tanımak için muayene bahanesiyle doktor Ferit Bey’e gider. Sonraları onu takibe alır. Bir gün Ferit Bey ve karısıyla bir kır kahvesinde karşılaşır. Ferit Bey Memo’yu çaya davet eder. Sohbet ederler. Zaman içinde Ferit Bey ve Memo dost olurlar. Ferit Bey Memoya okuması için bir takım kitaplar verir. Memo geceleri evde kitap okur. Duygu ve düşünceleri değişmeye başlar. Damalı, Memo’nun Ferit Beyle dostluğunu öğrenir. Bir gün meyhanede ona hesap sormak isteyince Memo Damalıyı bıçaklar,hapse girer. Hapishanedeyken beşik kertmesi olan Yıldızla nişanlanır. Ceza evinden çıktıktan sonra kendine bir kır kahvesi açar. Bir gün Ferit Bey,karısı,Murat Bey,Galip Usta, Ali Naki Memoyu ziyaret ederler. Bu ziyaret sonrasında Memo kahveyi ateşe verir. Bu hayata bir tepki olarak algılanabilir. Memo koşa koşa doğru Türkiye sosyalist Emekçi ve Sosyalist Parti’sinin il binasına gelir. Onu Ferit Bey karşılar. Oturup, konuşurlar. Birazdan Memoyu koltuğunun altında bir bildiriyle sokağa çıkarak gelip geçene dağıtırken görürler. Emniyet Müdürlüğünden gelip götürürler. Memoyla birlikte doktor Ferit Bey, Murat Bey, Galip Usta, Zilfo Çavuş ve Ali Naki de tutuklanır. Ceza evinden çıktıklarında Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi kapatılmıştır.
Memo bir iş tutmak düşüncesindedir. Nişanlısının ailesi düğün istemektedir. Memo bu ruh haliyle nişanlısı Yıldız’ı kaçırır. Maraş’a giderler. Bir hafta orada kalırlar. Döndüğünde tekrar emniyete alırlar. Bir bildiri meselesi yüzünden sorgularlar. Beraber sorgulanan arkadaşları Ferit Bey, Zilfo Çavuş, Ali Naki tutuklanır. Memo bir gün iki sevinçli haberi birden alır. Biri arkadaşlarının hapse çıkması;diğeri ise Bayındırlık Bakanlığına bağlı yol yapım ve onarım işçiliğine kabul edilmesidir. Memo sebatla işine sarılır. Artık eski Memo’dan eser kalmamıştır.
O artık daha sorumluluklu daha duyarlı bir insandır. Mühendisi,ustası,işçisi onu çok sever. İşçi sorunlarıyla ilgilenir. Haksızlığa uğrayan işçi askerlerine yol gösterir. O artık doğal bir işçi temsilcisi olur. Aynı zamanda Ayşe, Ali adında iki çocuk babası olmuştur. Bakım ve onarım işleri için gittiği bir köyden dönerken yolda kalan bir adamın arabasını alır. Bu adam İbrahim ustadır. Dost olurlar. Aynı amaçlar uğruna çalışmaya başlarlar. İbrahim Usta,bir gün Memo’nun çalıştığı yere gelir. Yanında bir delikanlı vardır. Adının Osman olduğunu söyleyen bu delikanlı onlarla birlikte çalışmak istediğini söyler. Bir gün İbrahim Usta, Osman, Memo ve arkadaşları Oğuzeli’ne giderler. Bir kahveye (bilgi yelpazesi.net) otururlar. Amaçları orada ilçe örgütü kurmaktır. Kahvedekilere amaçlarını anlatırlar. O anda içeriye jandarma onbaşısı girer. Onların komünizm propagandası yaptığını söyleyerek sorguya alır. Geziden istenen sonuç alınamaz. Aynı gün Zilfo Çavuş’un öldürüldüğünü öğrenirler. Çok üzülürler.
Memo, Zilfo Çavuş’u öldüreni bulup öldürmek ister. Fakat o artık eski Memo değildir. Duygularına hakim olur ve eve döner. Antep il örgütüne merkezden bir yazı gelmişti,seçim vardır. Komşu iki kente gidilmesi gerekiyordu. arkadaşları Memoyla Ali Nakiyi uygun gördüler. Çünkü Memo o günlerde yıllık iznini kullanıyordu. Seçim zamanı gelir Memo, Osman ve arkadaşları seçim gezilerine katılırlar. Kimi yerlerde alkış alırlar. Kimi yerlerde saldırılara maruz kalıp komünist damgası yerler. Memo, bizzat kürsüye çıkıp konuşmalar yapar. Yine halk tarafından saldırıya uğradıkları bir gün Memo ve arkadaşları mücadele ederken Osman oradan uzaklaşır. Osman’ın hareketleri Memo’yu şüphelendirmektedir. Zaman içinde halk Memo’ya inanır. O halkın yiğit Memo’su olmuştur. Memo ideolojisi uğrunda çalışmalarına devam eder. Yaptığı gezilerde ölesiye dayak yediği oldu. Ancak yine de yılmadı.
Memo’nun bir gün vurulduğu haberi gelir. Hastanede kendini bilmez bir halde yatmaktadır. Tüm dostları,ailesi,arkadaşları hastanede ziyaretine gelirler. Memo bir ara gözlerini açar. Etrafına baktıktan sonra başında duran İbrahim Usta’ya sorar. Osman neden gelmedi? İbrahim Usta onun ceza evinde olduğunu söyler. Memo, kendisini vuranın Osman olduğunu öğrenir. Birazdan doktor Ferit Bey Memo’nun nabzına bakar, Memo artık yaşamamaktır. Böylece bir amaca adanmış bir ömür son bulmuş olur.
Romanın Fikri Tahlili
Yazar romanın girişinde eserin kahramanının vurulduğu haberiyle giriş yaparak Memo’yu sevenlerin olay karşısındaki tepkilerini görmemizi sağlar. Böylelikle daha romanın başında Memo’nun sevilen sayılan bir insan olduğunu anlıyoruz. Olay gelişmeye başladıkça düğüm çözülmekte yaşananların nedenleri niçinleri açıklık kazanmaktadır. Eserde işlenmek istenen esas noktalardan biri de sosyalizmin insanlar arasında yanlış anlaşıldığı hususudur. Memo Ferit Beyin verdiği kitapları okuyunca kafasında birçok soru işareti belirmiştir. Sınıflar sınıflar arası ilişkiler köylü isyanları, işçi hareketleri 1848, 1917 devrimleri neden okul kitaplarında verilmez? Karl Marks, Engels, Lenin neden yok sayılır? O artık okuyan ve beynini çalıştıran bir insan olmuştur. Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisinin çizdiği yolda yürür bu yolda da hayatı son bulur.
Genellikle kısa cümlelere yer vermiştir. Roman akıcı bir dil ile yazılmış böylece roman okuyucuyu sıkmamaktadır. Romanda adı geçen şahısların adları halk diliyle yazılmış.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|