Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Kitap Özetleri > Roman Özetleri

KALP YAPISI ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ

 

Yazarı: KERİME NADİR

 

Rahatsızlığından dolayı kısa süre okula gelemeyen öğretmen Urfi Bey bir ikindi vakti okula döner. Bu özel okulun sahibi Ali Safter Bey’dir. Urfi Bey bahçede müdür Sadettin Bey’i görür. Sadettin Bey Mefkure adındaki kız öğrenciyi azarlar, hırpalar. Durumu tam anlamayan Urfi Bey müdüre neden merhametsiz davrandığını sorar. Müdür Mefkure’nin yaramazlıklarından yakınır. Urfi Bey Mefkure’yi düştüğü yerden kaldırır. Mefkure onda derin bir şefkat uyandırmıştır. Daha sonraki günlerde de müdür Mefkure’yi cam kırmak, yaramazlık yapmak ve hırsızlık suçlarıyla döner. Eli kolu dayaktan moraran kızın müdüre karşı hep Urfi Bey korur. Yaramazlıkların sorumluluğunu üstlenir. Müdür hamisi olduğu Mefkure’yi eğitmenin yolunu dayakta görür. Urfi Bey’de müdürün işine karıştığı için ikisinin arası açılır. Bir gün kadrosunun kaldırıldığını öğrenen Urfi Bey geride bıraktığı Mefkure’yi düşünür, üzülür.

 

Kızcağızı o zavallıyı burada İstanbul’da bırakarak İzmir’e gitmeye karar verir. Annesinden kalan İzmir’deki eve yerleşir. Büyük bir ressam olan rahmetli eski atölyesinde kendini sanata adar. İki yıl Urfi Bey İzmir’de huzurlu bir yaşam sürer. Kendini geliştirir, tablolar çizer, sergiler açar. Tanınmış ünlü bir ressam olur. Dostu Şinasi Beyle ziyarete giderken yol sarstığı için bir ara şu kenarda dururlar. Urfi Bey burada su doldurmaya çalışan küçük sarışın bir kız görür. Bu kız Mefkure’dir. Onu zorlukla tanır. Mefkure’yi babası müdürün şikayetleri üzerine okuldan almış bir yıl sonra babası ölünce üvey ablaları o hizmetçiliğe vermişler. Çok kahırlar, hastalıklar çekmiş. Köyün muhtarının hizmetçiliğini yapan Mefkure’yi Urfi Bey o an bu hayattan yanına almak ister. Mefkure’yi önce sahibinin bulup kaçtığı için onu öldüreceğinden korkar. Sonra kocasının kızı olma fikri hoşuna gider. Urfi Bey herkese Mefkure’nin bir akrabasının kızı olduğunu söyler. Evde Urfi Beye yardımcı, yoldaş yaşlı Emine kadın anne şefkatiyle büyütür. Sağlığına kavuşur. Gündüzleri Emine kadından ev işleri öğrenir. Hocasıyla ilkokulu bitirme imtihanlarına çalışır.

 

Romanın ikinci bölümü burada başlar. Sekiz yıl sonra bir ilkbahar günü Şinasi Beylere bir partiye davet edilirler. Mefkure büyümüş güzel bakımlı bir genç kız olmuştur. Urfi Bey kızın çevresindeki erkekleri ve ona karşı tavırlarını görünce artık onun evlenme yaşının geldiğini düşünür. Ama Mefkure ona ilgili bu gençlerle pek arkadaş olmaz. Derin derin düşüncelere dalar. Hayatını başkalarıyla bölüşmeye sebep görmez. Bazen birden bire susar. Bir şeye üzülür gibidir. Urfi Bey ve Emine kadın neye kederlendiğini anlayamazlar. Urfi Bey Mefkure’nin defalarca resmini yapar. Edip Bey ressamdan bir portre satın almak ister ve Mefkure’nin resmini beğenir. Urfi Bey kızın resmini satmak istemez. Bu sırada Mefkure’yi gören Edip Bey onu resminden daha güzel bulur, bir mektupla niyetinin ciddi olduğunu bildirir. Urfi Bey evlenip mutlu olmasını istediğini Mefkure’ye söyler. Ama Mefkure hocasının kendini hiç yanından ayırmayacağını düşünmektedir. Bu teklif karşısında şaşırırlar ama Mefkure ciddidir.

 

Evlenmek ister. Edip Bey duruma çok sevinir. Mefkure’yi anlamak mümkün değildir. Son günlerini büyük sessizlik içinde geçirir. Nikah töreni yapılır ve Edip Bey Mefkure’yi alıp İstanbul’a götürecektir. Bunca zaman beraber olduktan sonra böyle aniden Mefkure’nin gidecek oluşu Urfi Bey’i çok üzer. Son gecesinde Mefkure odasında uyurken onun yanına giden Urfi bey yerdeki açık not defterinde Mefkure’nin sırlarını bir bir öğrenir. Mefkure bu deftere hocasına duyduğu aşkı hiç sevmediği adamla evlenip uzaklara gidip kalbindeki acını dineceğini yazmıştır. Beyninden vurulmuşa dönmüştür. Kızın dediği Mefkure kendine aşıktır, bu nasıl olur? Ne yapacağını şaşıran Urfi Bey hiçbir şey bilmiyormuş gibi kızına uğurlamaktan başka bir şey yapamaz. Mefkure’nin yokluğu Urfi Bey’i çok üzer. Hiçbir şeyden zevk alamaz. Hiç kimsenin hayatına girmesine izin vermez. Sürekli Mefkure’yi düşünür. Onunla gezmelerine konuşmalarına aklına getirir. Onun suskunluğunun hıçkırıklarına sebebini anlar ama bunu zamanında fark edemediği için kendine kızar. Mefkure’den mektuplar gelir. Onu mutlu olduğunu öğrenir. Bu kendini unuttuğu anlamına gelir ve sevinemez. Bir şeyler kalbini acıtır. Mefkure’yi deli gibi sevdiğini anlar. Mefkure’nin hatıralarıyla dolu bu evde bu çevrede yaşayamaz. Uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verir. Bir yıl Anadolu’yu dolaşır. İzmir’e dönerken İstanbul’a uğrar. Mefkure ve Edip Bey’e misafir olur. Mefkure ve Edip Bey birbirlerini görmekten dolayı oldukça mutlu olurlar. Konuşacak o kadar çok şeyleri vardır ama bir türlü konuşamazlar. Mehtaplı bu yaz gecesinde ikisi dolaşmaya çıkarlar. Denizi, göğü, yıldızları susarak seyredeler. Mefkure dayanamayıp hıçkırıklara boğulur. Urfi Bey korkarak onu sakinleştirmeye çalışır, yarası daha da büyür.

 

Mefkure’ye daha çok bağlanır. Hiçbir ümit olmadığından ölmeyi düşünür. Sabah İzmir’e döner. Bu İstanbul gezisi ona yaramamıştır. Hemen odasına gider tabancasını çıkarır. Büyük bir kararlılıkla hayatına son vermeyi düşünür. Tam bu sırada sokak kapısı çalınır. Gelen postacıdır. Mefkure’den bir telgraf gelir. Edip Bey’in trafik kazasında öldüğünü, yarın İzmir’e geleceğini bildirir. Urfi Bey Mefkure’yi büyük bir mutlulukla karşılar. Yeni bir hayatın başlangıcıdır bu. Aşklarına itiraf edeler.

 

Roman İstanbul’da bir İlköğretim okulunda başlar. İzmir’de devam eder. İstanbul ve İzmir’in mehtaplı geceleri tasvir edilir. Mefkure ve Urfi Bey’in gezintiye çıktıkları yerler çok sade anlatılır. Denize karşı ağaçlık tepelerden akşam güneşinin kızıllığını seyrederler.

 

Kış mevsiminde başlayan roman yaz mevsiminde bir akşam vakti biter. Olaylar on bir yıllık bir süre içinde gelişir.

 

Varsayılan zaman Urfi Bey’in Mefkure gittikten sonra onunla geçirdiği zamanlara döndüğü andır. Rüyalar ve hayalle ile iki aşık birbirini düşünmekte ve beraber olduklarını farzetmekteler.

 

Dil ve anlatım oldukça sadedir. Cümleler yalındır. Tasvirlerle tablo çizer yazar. Bazen rengarenk bazen donuk bir çevre gelir gözümüzün önüne. Ana kahramanların yaptıkları her işte söyledikleri her sözde bir anlam gizlidir. Ana düğüm ve birçok ara düğümden oluşan romanda ilk göze çarpan okulda Mefkure ile hocasının yakınlaşması, Urfi Bey’in görevinin ve insanlığının gereğini yerine getirerek Mefkure’yi koruması sevmesidir. İyi bir öğretmen öğrencisi için elinden geleni yapmalıdır. Okul müdürünün davranışı hatalıdır. Okuyucuya bu mesaj verilir. Ahlaklı iyiliksever (bilgi yelpazesi.net) öğretmen bir su kenarında tekrar öğrencisiyle tesadüfen karşılaşır. Burası romanın giriş kısmıdır. Olaylar asıl bundan sonra gelişir. Yanında büyüttüğü öz kızı gibi sevdiği Mefkure gizli gizli ona aşıktır. Urfi Bey içindeki duyguların tanımına Mefkure’nin anı defterini okuyunca yapar. Olay burada daha da karışır. Aklı ve duyguları arasında kalır Urfi Bey.

 

Son ana kadar düğüm çözülmez. Olay Edip Bey’e bağlıdır. Edip Bey’in ölümü düğümü çözer. Kalplerdeki yarayı iyileştiren olay kadere bağlanmış. Mefkure’nin kocası ölmüş ve bir ölüm hayat kaynağı olmuştur. Urfi Bey kendini yaşama bağlayacak bir şey bulamaz, sevgisizdir. Mefkure onu hayata bağlar. Defteri okuyup yaşadıklarından anlam çıkardıktan sonra Mefkure’ye bambaşka bakması basit bir kurgu ama son ana kadar duygularını ortaya çıkarmaz, kaderine boyun eğer. Mefkure’de gönlüne söz geçirememiştir. Ama kendinden bekleneni yapıp evlenmiştir. Edip Bey olayı düğümlese aşkı çıkmaza soksa da özel olarak seçilmiştir. Eğer o ölmese roman böyle sonuçlanamazdı.

 

Öğrenciler; hocalarını çok özlemişler onu seviyorlar.

 

Müdür; katı kuralları olan düşüncesiz, acıma duygusundan yoksun. Bu müdür karakterini okuyup eğitimci nasıl olmamalı onu öğrenebiliriz.

 

Okul sahibi hocaya yazdığı onun görevini sonlandıran mektupla karşımıza çıkar.

 

Yardımcı Emine kadın; yaşlı ve kimsesizdir. Urfi Bey’in evinin işini görür. Ona arkadaşlık eder. İyi niyetli bir köylü kadın.

 

Esma hanım; portre çizimi için eve gelir. Urfi Bey’le bir samimiyet kurma sevdasındadır. Zengin ve şımarıktır.

 

Edip Bey; yaşlı dul bir işadamı zengindir. İyi niyetli bir kişiliğe sahiptir. Mefkure’yi çok sever. Onu mutlu etmek için her şeyi yapmaya hazırıdır.


ROMAN ÖZETLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

KİTAP ÖZETLERİ
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.


Yorumlar

..

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: