|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Kitap Özetleri > Roman Özetleri
KAN VE SEVGİ ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ
Yazarı: Behzat SİNOPLUOĞLU
Behzat SİNOPLUOĞLU’nun eseri olan Kan ve Sevgi adlı roman konusu, verdiği mesaj ve tarihi nitelik taşıması bakımından oldukça başarılıdır.
Romanda İstiklal harbi sırasında bir Türk zabitinin yaşamı anlatılmaktadır. Bir iftira üzerine vatan haini olarak ölmek yerine vatanı için canını hiç düşünmeden feda etmenin ne kadar önemli olduğu ana fikri etrafında kurgulanmış bir eserdir.
Romanın ana kahramanı Necdet’tir. Necdet yirmi yaşında Harbiye talebesiyken Büyük harp başladığında harbe katılmış bir gençtir. Babası o gittikten sonra vefat etmiş, içinde kuvvetli bir iman taşıyan, ümidini hiç kaybetmeyen Seniha Hanımın oğludur. Necdet dört sene boyunca ateşler arasında kalmış, İstanbul’a dönünce çok sıkıntı çekmiştir. Artık İstanbul’un eski İstanbul olmadığını anlamıştır. O, korkusuz, cesur, vatanı için canını hiç düşünmeden feda edebilecek bir zabittir. Mustafa Kemal’e kalben çok bağlıdır. Fiziki özelliklerine bakacak olursak yeşil gözlü, manalı ve kıvrılan dudaklı, çatıkça korku ve saygı veren kaşlara sahiptir. (s. 23)
Romanın diğer öne çıkan şahsiyeti ise Suzan’dır. Suzan Necdet’in sevgisini kazanan ve daha sonra eşi olan genç, güzel bir kadındır. Suzan keman çalmayı çok sever. Çok bağlı olduğu babası Rıfat Bey’i küçük yaşta kaybetmiştir. Bu nedenle hayata küsmüştür, hüzün ve inceliği bir arada taşır. Necdet’le tanıştıktan sonra hem Necdet’in hayatına anlam katmış hem de kendisininkine. Aynı zamanda mahir bir kürekçi ve usta bir binicidir. (s. 84) Fiziki özelliği bakımından sarı saçlı, pembe-sarı tenli, açık ela gözlü bir bayandır. (s. 39)
Romanda sırasıyla üç çevre esas alınmıştır. Konu bu çevrelerden birincisinde başlar, sonuncusunda tamamlanır.
Birinci bölümde ele alınan çevre İstanbul’dur. Olaylar burada başlar..
Seniha Hanım usanıp bıkmadan her gün Selimiye kıyısına gelerek Üsera yüklü vapurdan harbe gönderdiği oğlunun inmesini bekler. Bu bekleyişi gelen en son vapurla mutluluğa ulaşır. Sonunda oğlu Necdet’e kavuşmuştur.
Necdet harbe gideli dört yıl olmuştur. Geçen bu dört yıl içerisinde Anadoluhisarı’ndaki evlerinde ve çevresinde birçok değişiklik olmuş. Babası vefat etmiş, ablası, eniştesi ve yeğeni Şam’a gitmişler. İstanbul ise bıraktığı İstanbul değildir. Hem madden hem de manen çok değişmiştir.
Necdet bu durumdan çok sıkılmış, evden dışarı adımını bile atmaz olmuş. Annesi bu duruma çok üzülüyormuş. Bir gün ona evlerinin Boğaziçi’ne bakan penceresinden uzakları gösterir ve:
-Bak oraya der karşıki dağın üstünde bir ümit ışığı gibi yeni doğmuş hilali gösterir. (s. 23)
İşte bu olaydan sonra Necdet hayata tekrar döner.
Bir gün eski arkadaşlarından Katina ile karşılaşır. Harbe gitmeden önce aralarında bir dost ilişkisi varmış. Katina bu ilişkinin (bilgi yelpazesi. com) devam etmesini ister. Ancak Necdet annesi vesilesi ile Nimet Hanım’ın kızı Suzan ile tanışır. Suzan ile aralarında duygusal bir yakınlık başlar. Bu duygusal yakınlık anneleri tarafından da makul karşılanır. Fakat Katina bu duruma engel olmaya çalışır.
Bu sırada Necdet’in eski arkadaşlarından Faruk Bey gelir. İlk başta aralarında tartışmalar olsa bile Necdet Faruk Bey’in vatan mücadelesindeki önemini ve rolünü anlar. Faruk Necdet’e annesinin göstermiş olduğu tarafı gösterir yani Mustafa Kemal’in yolunu. Faruk Necdet’i Anadoluya göndermek için seçmiştir. Necdet’tebuna sevinir ve Suzan’ı da yanında götürmek istediğini belirtir.
Katina Suzan’ı Necdet’ten ayırmak için uğraşır durur. İlk denemesinde başarılı olamaz, Necdet’te Katina’dan tamamen soğumuştur. Çünkü Katina’nın başka erkeklerle düşüp kalktığına şahit olmuştur.
Bir gün Necdet İstanbul’a indiğinde Suzan Ortadan Kaybolur. Katina Suzan’ı kaçırmış, alıkoymuştur. Necdet Suzan’ı bulamayınca direk Katina’nın evine gider. Suzan’ı hiç hoş olmayan bir duruma maruz kalmış bir şekilde görünce dayanamaz ve orada bulunan iki yabancı zabit ile Katina’yı öldürür. Bu olaylarda Ahmet Aka Necdet’e yardımcı olur. Teknesiyle onları oradan uzaklaştırır.
İstanbul’dan ayrılma zamanı gelmiştir. Faruk Bey, Necdet ve Suzan’a tanınmamaları için makyaj yapar. Necdet ve Suzan vapura gelirler, parola ile içeri girerler. Akşamki olay daha yayılmamıştır. Fakat okuduğu gazeteden bu olayın aydınlanabileceği düşüncesine kapılır. Ambarda başkaları da vardır. Onlarda tuhaf giyimlilerdir. Bu kişilerin eski arkadaşları olduğunu, onlarında bu görev için orada bulunduklarını anlar. Hepsi Türkiye için oradadır. Hep beraber İnebolu’ya doğru yol alırlar.
Böylece ikinci çevreye geçilmiş olur.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|